Görüş Bildir
Haberler
İşsizlik Azalsın Diye Kamu Bankalarından Verilen Kredilerde Sayıştay Raporları Gerçeği Ortaya Çıkardı

İşsizlik Azalsın Diye Kamu Bankalarından Verilen Kredilerde Sayıştay Raporları Gerçeği Ortaya Çıkardı

Kamu bankalarından pandemi sürecinde istihdama destek olması amacıyla yani işsizliği azaltmak için dağıtılan kredileri denetleyen Sayıştay raporlarında ortaya çıkanlar pes dedirtti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İstihdam Odaklı Destek paketi neydi?

İstihdam Odaklı Destek paketi neydi?

Yeniçağ yazarı Murat Ağırel yazısında Sayıştay raporlarında bankaların verdikleri krediler ve istihdamdaki son durumu anlatıyor.

Salgın döneminde hatırlarsanız 3 kamu bankası, ilave istihdam sağlama potansiyeli olan firmalara uzun vadeli işletme kredisi kullandırılmasına yönelik dört yeni ürünü hayata geçirdi.

Hazırlanan paketlerin içeriğinden birisi İstihdam Odaklı Destek paketi yani İSTOD idi.

Buna göre firmalara 2 yıla varan anapara ödemesiz dönemli, 5 yıla kadar vadeli, uygun koşullarda, düşük maliyetli ve uzun vadeli işletme kredisi kullandırılmasına yönelik krediler verilecekti. Kredinin alt şartları da, en az 10 çalışanı olan ve 3 ay içinde en az 5 kişi ilave istihdam artışını ve istihdam artışının kredi vadesi boyunca korunmasını taahhüt eden müşterilere bu paralar verilmiş.

İstihdam sağlanmadığı gibi ceza da almamış

İstihdam sağlanmadığı gibi ceza da almamış

Sadece Vakıfbank üzerinden düşük faiz, ödemesiz dönem vb. avantajlar sağlayan kredi paketi yürürlükte olduğu süre içerisinde 6 bin müşteriye toplam 13 milyar 222 milyon 599 bin Türk Lirası kredi kullandırılmış.

Yapılan incelemede, verilen taahhüdün sadece yüzde 26,84'ü (10.715 kişi) yerine getirilmiş. Yerine getirilemeyen ilave istihdam sayısı yüzde 73,16 (29.209 kişi) olarak gerçekleşmiş.

Sözleşme gereği eksik istihdam karşılığı 33.2 milyon TL ceza ise uygulanması gerekirken o da uygulanmamış.

Ceza yok, iş çıkarmak var!

Ceza yok, iş çıkarmak var!

Peki, Ziraat Bankası'nda durum nedir?

Bankanın kullandırmış olduğu kredilerin incelenmesinde, istihdam odaklı işletme kredisi finansman paketi kapsamında Ekim 2019-Ekim 2020 döneminde toplam 9 bin 237 adet firmaya 9.5 milyar TL kredi kullandırılmış.

Söz konusu kredilerle ilgili olarak banka yetkilileri ile yapılan görüşmelerde, ilave istihdam sağlanması ve bu ilave istihdamın kredi vadesi boyunca korunmasına ilişkin şartların takip edilmediği de anlaşılmış.

Taahhütlerini yerine getirmeyen/getiremeyen müşterilere yansıtılması öngörülen ilave komisyonların yansıtılmadığı ifade edilmiş.

Bu kapsamda 3 bin 900 müşteriden toplam 60 milyon Türk lirası cezai faiz alacağı doğmuş ancak müşterilerden herhangi bir tahsilat sağlanmamış.

Daha skandalı istihdam olsun diye verilen kredilerin ardından kontrol edilen 120 firmada ise 11 bin 489 istihdam kaybı yaşandığı görülmüş.

Sonuç olarak yolsuzluk nedir?

Sonuç olarak yolsuzluk nedir?

Sonuç olarak ne oldu… 

Kamu bankaları aracılığıyla 67 milyar TL istihdam yaratılsın diye dağıtılırken, bu para istihdam için kullanılmadığı gibi insanlar işten çıkarılmış, kredilerin takibi yapılmamış, kesilmesi gereken cezalar kesilmemiş.

İstihdam sağlayacağım, işçi çıkarmayacağım, yatırım yapacağım diye söz vererek kredi alanlar kredi tutarını aldığı gibi başka işlerde kullanmış ve işçilerini zor dönemde işten çıkarmış.

Vatandaşın parasını cebinden alıp bir anda pofff diye ortalıktan yok etmişler. Bakın bu yolsuzluktur…

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
rbt rbty

ben bu krediyle araba alan arabasını yenileyenleri gördüm.bu ülke yönetim açısından dingonun ahırına döndü