Görüş Bildir
Haberler
iPad Satışları Düşüşte

iPad Satışları Düşüşte

Ulaş
27.07.2014 - 19:04

İpad Satışları Kötüleşse De Diğer Tabletlerde Durum İyi

iPad satışlarının iki çeyrek dönem üst üste düşmesi ve tablet pazarında yavaşlamayı işaret etmesi tabletlerin geleceği ile ilgili soru işaretlerini de doğurdu. Ancak araştırma şirketi IDC Perşembe günü yaptığı açıklamada dünya genelinde tablet sevkıyatlarının ikinci çeyrekte bir yıl önceki seviyesine kıyasla yüzde 11 artarak 49,3 milyon adete yükseldiğini belirtti. Yılın ilk çeyreğinde artış oranı yüzde 3,2 seviyesinde idi.

Yine de IDC tablet satışlarındaki artışın geçen yıla dahi kıyasla ciddi şekilde yavaşladığını belirtiyor. Tablet satışları 2013'te bir önceki yıla kıyasla yüzde 52 artış kaydetmişti. IDC, satış artışının 2014'te daha da yavaşlayacağı tahmininde bulunuyor.

Ancak pazarda yine bir büyüme var. Bu büyüme büyük oranda daha az bilinen tablet üreticilerinden kaynaklanıyor. Daha az bilinen bu tablet üreticileri, Apple ve rakibi Samsung gibi yüksek fiyatlı tabletler üreten üreticilerin pazar payını kapıyor.

IDC'nin tablet satışları listesinde 'diğerleri' kategorisinde yer verdiği bu üreticilerin tabletlerinin satışı ikinci çeyrekte yüzde 33,4 artışla 21,4 milyon adete yükseldi. Bu da tüm sevkıyatların yüzde 44,4'üne denk geliyor. İlk çeyrekte bu kategorinin payı yüzde 34,2 seviyesinde idi.

Buna karşın Apple'ın sevkıyatları yüzde 9,3 düşüşle 13,3 milyon adete geriledi. İkinci sıradaki Samsung'un sevkıyatları sadece yüzde 1,6 artarken Acer'ın yüzde 36,6 geriledi.

'Diğerleri' kategorisi içerisinde sektörün 'beyaz-kutu' olarak adlandırdığı ve çoğunun Andorid işletim sistemini kullandığı üreticiler bulunuyor. Bu şirketlerin çoğu da Çin'in Shenzhen kentinde bulunuyor. Bu üreticiler iç pazara satış yapmaları haricinde diğer ülkelere de ihracat yapıyor. Apple'ın 299 dolarlık en ucuz iPad modeline kıyasla bu tabletlerin çoğunun fiyatı 100 dolardan daha ucuz.

Tablet üretiminde kullanılan çipler içerisinde kendi çiplerinin kullanımını artırmak isteyen Intel, bu hedefine ulaşmak için Shenzhen'deki üreticiler ile işbirliği yapıyor. Şirketin amacı 2014'te 40 milyon tabletin çipinin kendisine ait olmasını sağlamak. Bu yılın ikinci çeyreğinde 10 milyon civarında tablette Intel çipleri kullanıldı.

IDC'nin isim dahi vermeyip sadece 'diğerleri' olarak sınıflandırdığı kategoride yaşanan yükseliş dışında diğer sürpriz artış da Çinli Lenovo'da görüldü. Bu şirketin tablet sevkıyatı yüzde 64,7 arttı. Böylece şirket yüzde 4,9'luk pazar payı ile ilk üç sıraya yerleşti.

  • WSJ
Kaynak: http://www.wsj.com.tr/article/SB10001...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın