Görüş Bildir
Haberler
İnternetten İş Başvurusu Nasıl Yapılmalı?

İnternetten İş Başvurusu Nasıl Yapılmalı?

Doğan Turgut
09.10.2015 - 23:45

Çağımızda internetin yaygın kullanımı geleneksel iş başvurusu metotlarını da değiştirdi. Herkes durdurulamayan ve yavaşlatılamayan zamanı verimli kullanmak istiyor. Aykırı düşünür Friedrich Nietzche ‘’Siz zamanı değil, zaman sizi harcar’’ demiştir. Kendini yarının yazarı olarak tanımlayan Nietzche’’ 200 yıl sonra insanlık beni anlayacak demiştir. Gelinen bilgi ve teknoloji çağında Nietzche’yi anlamak gerçekten daha kolaylaştı. Yüzlerce başvuru arasından ya da yoğun iş yükünün kargaşası içinde harcanmamak için vakit boşa harcanmamalıdır.

Başvuru yapılmak istenen işe, kuruma, şirkete göre başvuru şekillerinin farklılık gösterdiği unutulmamalıdır. Firmanın iş talebini duyurduğu platformda istenilen şekilde başvuru yapılmalıdır. Yaşamın her alanında önemli olduğu gibi iş başvuru işlemlerinde de empati yapabilme yeteneği açılmak istenilen kapıyı aralar. Sıkıntı vermeden dikkat çekebilmek sanıldığından zordur. Başarılması gereken hünerse tam olarak budur. Pozisyon için ideal olunduğunu düşündürtmek sadece sözlerle değil, duygu ve davranışlarla sağlanır.Ön Yazı Nasıl Yazılmalıdır?

İlk okunan bölüm olan ön yazıyı hazırlarken dikkatli kelimeler seçilmelidir. İmla kurallarına özen göstermeli, düzgün cümleler kurulmalıdır. Yazıya bir hitap cümlesi ile başlamak uygundur.”Sayın yetkili” ya da “İlgili kişiye” gibi hitap şekilleri uygundur. Başvuru ilanının nereden görüldüğü ve hangi pozisyon için başvurulduğu açık bir şekilde yazılmalıdır. Okuyan kişinin dikkati bu bölümde çekilemezse, diğer bölümlerde ne yazarsa yazılsın boşa gitmiş olabilir. Uzun ve ağdalı cümleler kurulmamalıdır. Net, açık ve dürüst olunmalıdır.Bu bölüm için 5-6 cümle yeterlidir.CV (Özgeçmiş) Nasıl Hazırlanmalıdır?

Bugünün Türkiye’sinde büyük şirketlerin hemen hepsi internetten iş başvurusu kabul etmektedir. Çoğu şirketin kendi web sitelerinde kariyer kısmı bulunur. Arama motorları kullanılarak tespit edilecek sitelerden de üye olunarak başvuru yapılabilir. İnternette iş aramak hızlı, pratik ve ekonomiktir. İlgili portallarda CV hazırlama kısmı oldukça uzun tutulmaktadır ve meşakkatli bir iştir. Ancak CV’nizi anında yollama şansı en önemli avantajlardan biridir. Bazı şirketler internetten yapılan başvuruları Applicant Tracking System(ATS) gibi bazı yazılım programları ile elemekte ve elenmiş sonuçları insan kaynakları departmanına yönlendirmektedirler. Bu nedenle CV(özgeçmiş) doğru ve kuralları ile hazırlanmalı ve sizi doğru yansıtmalıdır.

Başvuru için e-posta kullanılacaksa e-postanın sistem tarafından kabul edilebilir olması da önemlidir CV de mutlaka olması gereken bölümler kısaca kişisel bilgiler, eğitim, iş ve staj deneyimi, çalıştığı yerdeki pozisyon, sertifikalar, akademik bir kariyer gerektiren başvurularda eser ve yayınlar ve referanslardır. Bilgileri sıralarken ters kronolojik sıra takip etmek önemli bir kuraldır. Silik, arka planı karışık fotoğraflar kullanılmamalıdır. Okuldan alınan dereceler, not ortalamaları, bireysel başarılardan bahsetmekten çekinilmemelidir.

İş hakkındaki görüşler ve sektördeki deneyimler CV içerisinde yer almalıdır. CV içerisinde birbiri ile çelişen bilgiler bulunmamalıdır. CV dikkat dağıtacak şekilde süslenmemelidir. Online bir başvuru formu yerine e-posta ile başvurma şansı varsa sade anlaşılır tasarımlar ve Word formatı tercih edilmelidir. Kariyer portalında yer alan ilana doğrudan başvuru yapmak e- postanın doğru kişiye ulaşmama riski nedeniyle daha güvenlidir. İş ilanlarından haberdar olmak için bireysel üye sayfasındaki iş alarmı sistemi kullanılabilir.Özet ve Dikkat Edilmesi Gerekli En Önemli Noktalar

Ne eksik, ne fazla tam olarak firmanın iş talebini duyurduğu platformda beklenilen bilgiler verilmelidir. İmla hatası yapılmamalıdır. Eğitiminizin ve işlevselliğinizin başvurulan işle ilgili olması gereklidir. Tutarsız ve yetersiz bilgi verilmemelidir. Seçilen fotoğrafın kişiyi doğru temsil etmesi önemlidir. CV (özgeçmiş) hazırlanmadan önce, örnek özgeçmişler incelenmelidir. CV özenli hazırlanmalıdır. Ancak ön yazının çarpıcı, dikkat çekici ve anlaşılır olması CV nin daha dikkatli okunmasını sağlayan bölüm olma özelliğindedir. Başvurunun kimliği yansıttığı unutulmamalı ve gerekli özen gösterilmelidir. Hızlı, ekonomik ve pratik bir yöntem olan internet başvurularında dönüş sağlanabilmesi için kimlik bilgilerinin doğru yazıldığından emin olunmalıdır.

Kaynak: http://webtrologi.com/internetten-is-basvurusu-nasil-yapilmali/

İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0