Görüş Bildir
Haberler
İnternet Üzerinde Yapı İnşa Etme Sanatı

İnternet Üzerinde Yapı İnşa Etme Sanatı

hokkaweb
24.07.2014 - 07:01 Son Güncelleme: 24.07.2014 - 10:21

İnternet Üzerinde Yapı İnşa Etme Sanatı

İnternet ortamı artık toplumdaki her bireyin içinde bulunduğu bir ortam halini aldı. Bu ortamda insanların veya kurumların birbirleriyle iletişime geçtiği alanlara web sitesi denir. Web siteleri tamamen siteyi oluşturan kişinin istekleri doğrultusunda inşa edebileceği bir dünyadır. Web siteleri üzerinden bir günde hatta saatler içinde terabaytlarca veri paylaşılmaktadır. Eskiden ulaşılması çok zor ve zahmetli verilere internet siteleri üzerinden kolayca ulaşmak mümkündür. Bu bilgilerde insanlar tarafından paylaşılmaktadır en nihayetinde. Bu internet üzerinde bir bilgi kirliliğine neden olmaktadır. İnsanlar bilgi edinmek istedikleri konuda araştırma yaparken günlük ziyaretçi sayısı fazla olan siteleri tercih ederler. Bilgi anlamında paylaşımda bulunan wikipedia gibi internet siteleri için tercih edilen olmak doğru bilgi paylaşmaktan, paylaşılan bilgilerin doğruluğunu kontrol etmekten geçer. Bütün web sitelerinin bilgi paylaşma amacı olmadığı kesindir.

Burada ortaya yeni bir etken girmektedir. Bir web sitesinin görünüm ve işlevini yapılandırılmasını sağlayan bir etken, web tasarım. Bu etken bir internet sitesinin işlevini nasıl yerine getireceğini, görüntüsünün ne şekilde olacağını, nasıl kısımlara ayrılacağını kontrol etmeye yarar. Günlük hayattan örnek vermek gerekirse bir bina inşa etmeye benzer bir durumdur. Kapsamlı bir web sitesi oluşturmak bir bilgi birikimi gerektirir. Web sitesi tasarlamak için görsel bir zekâ gereklidir İlk önce. Bir internet sitesinin nasıl görünmesi gerektiği tasarlandıktan sonra asıl kısma gelir sıra. Bu kısım da bir web sitesinin işlevini en iyi şekilde yerine getirmesini sağlamaktır olay. Bilgi birikimine asıl ihtiyaç duyulan kısım bir web sitenin yazılım kısmının oluşturulmasıdır. Tasarım bir binanın sadece görüntüsüdür. Yani kapıların ne renk olacağı, duvar boylarının ne renk olacağı, camların şekli vb. kısımları oluşturmak gibi düşünülebilir. Yazılım kısmı ise daha çok dış kapı zillerinin bağlanması, asansörlerin nereye konulması gerektiği, ışık düğmeleri ve prizlerin nerelere konulması gerektiği ve ne işlevde kullanılacağını ayarlayan kısım olarak düşünülebilir. Bir web sitesinin kullanım kolaylığı ihtiyaca hizmet etmesi tasarımdan daha önemli hale gelebilir.

Kalıcı Bir Web Sitesi İçin Uygulanması Gereken Birkaç Adım

    •    İlk iş görsel kısmın taslağını oluşturmaktır.

    •    Siteniz için bir isim yani adres bulmak.

    •    Prestijli bir görünüm için bir logo oluşturmak etkileyici olabilir.

    •    Sitenizde bulanacak sayfaların isimlerini ayrı ayrı belirlemek.

    •    Kullanım alanı için içerikler belirlemek ve hazırlamak(içerik yönetimi).

    •    Web sitesinin işlevini eksiksiz yerine getirebilmesi için web yazılım.

Basit anlamda bir web sitesi oluşturmak için temel olarak bu adımları izlemek yeterli olacaktır. Bir ve sitesi için en önemli şey ziyaretçi sayısıdır. Web siteleri üzerinde yapılacak işlemler ziyaretçi sayısını arttırmaya yöneliktir. Kullanım alanında tercih edilen olmaktır. Bunun için bir web sitesinin hazırlanan her kısmı bir denge içinde olmalıdır. Tasarım oluşturulurken yazıların fontlarından büyüklüklerine kadar bütün kısımların kullanımı rahat bir hale getirecek şekilde olmasıdır. Çok büyük puntolardaki yazılar sitenin imajını sarsabilir. Ya da önemli kısımların sayfa geçişlerinin gerçekleştiği bölümlerin küçük puntolarda olması sitenin kullanımını zorlaştırabilir.

Profesyonel anlamda hizmet verme amacı güden siteler için web tasarımı oldukça önemlidir.  Bir web sitesinin düzgün bir şekilde tasarlanabilmesi için bilgi birikimine ihtiyaç olduğundan bahsetmiştik. E-ticaret veya bir şirket için hizmet verecek web sitesinin bu iş için gerekli bilgi ve donanıma sahip kişiler tarafından hazırlanması sitede oluşabilecek olası sorunların önüne geçilmesinin sağlayabilir. Siteniz için maddi anlamda yapacağınız her harcama tabi ki profesyonel kişilerden yardım almak şartı ile sitenizin tercih edilmesinin sağlayabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0