Görüş Bildir
Haberler
İlk Osmanlı- Bizans Savaşı Hangisidir?

İlk Osmanlı- Bizans Savaşı Hangisidir?

Elif Ateş
01.10.2021 - 08:00

Osmanlı Devleti, 1299 yılında Oğuz Türklerinden olan Osman Gazi'nin kurduğu bir Türk devletidir. Söğüt ilçesinde kurulan bir beylik iken gittikçe büyüyerek imparatorluk haline gelmiştir. Osmanlı'nın bu kadar büyümesinin nedeni ise savaşlardaki askeri gücü ve stratejik hamlesidir. Özellikle Bizans ile olan mücadelesi tarihte önemli bir yer tutar. Osman Devleti'nin başarısı sayesinde, yaklaşık 50 yıl Anadolu'da hüküm süren Bizans, topraklarının hepsini kaybetmek zorunda kalmıştır. Ayrıca tarihçilerin çoğu Osmanlı'nın asıl kuruluşunun, Bizans ile yaptığı ilk mücadelenin tarihi olarak kabul ederler. Peki, Osmanlı ve Bizans İmparatorluğu arasındaki ilk savaş hangisidir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Selçuklu ve Bizans arasında yapılan savaşlar sonrasında çeşitli boylardan oluşan Türkler, Anadolu'ya göç etmişlerdi. 13.yy'da Anadolu Selçuklu Devleti'nin çökmesinden sonra bu devlete ait beylikler, bağımsız veya yarı bağımsız bir hal almaya başladılar. Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi, Anadolu Selçuklu Devleti'nin sultanından uç beyi olarak atandığı beylikleri istedi. Ayrıca Anadolu'da, Selçuklu Devleti'ne karşı isyanlar da baş göstermekteydi ve bu iki beyin de araları oldukça iyiydi. Bundan dolayı, Anadolu Selçuklu Devleti, topraklarını Osman Bey'e teslim etti. Bizans'a sınıra olan bu topraklar, kısa bir sürede Osmanlı'nın eline geçti. Her ne kadar Bizans, başka yerlerden yardım alsa da sonucunda başarılı olamadı. Osmanlı Devleti ve Bizans İmparatorluğu arasında gerçekleşen ilk savaş hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

İlk Osmanlı- Bizans Savaşı Hangisidir?

İlk Osmanlı- Bizans Savaşı Hangisidir?

Osmanlı İmparatorluğu ve Bizans arasındaki ilk savaş, 1302 tarihinde yapılan Koyunhisar Savaşı'dır. Bafeus Muharebesi olarak da bilinen bu savaş, Bursa'nın Yenişehir ilçesine bağlı Koyunhisar ya da diğer ismiyle Hamidiye köyünün bulunduğu ovada gerçekleşmiştir.

Osmanlı'nın ilerlemesi ve İznik'e yaklaşması, Bizans İmparatorluğu valilerini, Anadolu ve Rumeli'deki Hristiyan beylerini tehdit etti. Bu durumda ise Bizans tekfurları Osmanlı'yı engellemek için, Bizans İmparatorluğu'ndan yardım istedi. Bizans Anadolu'da hızla yayılan Türk tehdidini durdurmak için İznik'i korumak zorundaydı. Osmanlı İmparatorluğu ise bu sıralarda yeni hedefi olan İznik'i kuşatma altında aldı. Bölgede bulunan Bizans birliklerinin bu kuşatmaya direnebilmeleri için erzağa ve silaha ihtiyaçları vardı. Osman Gazi buraya gelen ticaret yollarını tutarak yardımları engelledi, fakat İznik bölgesine sadece gece karanlığında yardımlar yapılabildi. Bursa, Erdenos, Bedenos, Kastel ve Kite bölgelerinin tekfurları askeri olarak birleştiler. Bizans hükümdarı 2000' e kadar paralı askeri gemilere bindirip yola çıkarttı. Bu hareketin amacı ise askerleri Yalova sahillerine ulaştırıp oradan da Bursa'da bulunan tekfurlarla birleştirmekti.

Osmanlı İmparatorluğu'na ait öncü birlikler Bizans'ın planını fark etti ve Osman Gazi'ye haber verdi. Osmanlı hükümdarı ise bölgeye 5.000 kadar süvari askerini yollayarak Bizans'ın hareketini durdu. Bizans askerleri bu hamleyi beklemedikleri için birçok kayıp verdi ve geri çekildiler. Bu savaş yoğun bir çatışma ortamında geçmemiştir. Osmanlı İmparatorluğu'nun yendiği Koyunhisar Muharebesi askeri unsurdan ziyade stratejik bir savaştır.

Bizans'ı yendikten sonra Osmanlı İznik'e doğru ilerledi. Bizans'ın güçlü surları ile ordularından dolayı bu bölge diğer yerleri gibi kolay alınamazdı. Bundan dolayı Osman Gazi, şartların elverişli olmadığına karar verdi ve geri çekildi. Kuşatmayı ileriki bir tarihe erteleyerek, Erdek ve Biga'yı Bizans'a bırakıp Söğüt'e geri döndü. Osman Gazi'nin Koyunhisar'da gösterdiği başarı ise tüm Anadolu'ya yayıldı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
26
3
2
1
1
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Arda Küçük

Ertuğrul'dan Vahdeddin'e... ☹️