Görüş Bildir
Haberler
İhraç Kararı YAŞ'tan Alındı

İhraç Kararı YAŞ'tan Alındı

Batuhan
13.04.2014 - 11:13

İhraç Kararı YAŞ'tan Alındı

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yeni yönetmeliğine göre, ihraç kararları artık Yüksek Askeri Şura'da alınmayacak. Bunun için Genelkurmay Başkanlığı ile kuvvet komutanlıkları, Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda birer disiplin kurulu oluşturuldu.

Yeni TSK yönetmeliği, askeri hâkimler dışında, subaylar ve astsubaylar, uzman jandarmalar, uzman erbaşlar ile sözleşmeli erbaş ve erleri de kapsayacak.

Bu kişiler hakkında Silahlı Kuvvetler'den ihraç cezasıyla ilgili kararı, Genelkurmay Başkanlığı ile kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda kurulacak yüksek disiplin kurulları verecek.

Genelkurmay Başkanlığı Yüksek Disiplin Kurulu, Genelkurmay Başkanı başkanlığında; Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanları ile Genelkurmay ikinci başkanı, Genelkurmay personel başkanı ve Genelkurmay adli müşavirinden oluşacak.

Kuvvet komutanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda kurulacak yüksek disiplin kurullarında ise ilgili komutanlığın kurmay başkanı başkanlığında personel başkanı, istihbarat başkanı, harekât başkanı, personel dairesi başkanı, tayin dairesi başkanı, adli müşavir veya hukuk müşaviri ile kıdem, sicil ve personel yönetimi ile ilgili şube müdürü olacak.

General ve amirallerle ilgili ihraç kararlarını Genelkurmay Başkanlığı Yüksek Disiplin Kurulu verecek. Subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaşlar ile sözleşmeli erbaş ve erlerle ilgili kararı ise, bağlı oldukları kuvvet komutanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda oluşturulacak yüksek disiplin kurulları alacak.

'İrtica' çıkarıldı

Silahlı Kuvvetler'den ihraç cezasını gerektiren suçlar ise şöyle sıralandı: Aşırı borçlanma ve borçlarını ödeyememek, ahlâki zayıflık, hizmete engel davranışlarda bulunmak, gizli bilgileri açıklamak, ideolojik veya siyasi amaçlı faaliyetlere karışmak, uzun süreli firar etmek, disiplinsizliği alışkanlık haline getirmek, iffetsiz biriyle evlenmek veya böyle biriyle yaşamak, gayri tabii mukarenette bulunmak yani yakınlaşmak.

Uzun yıllardır tartışmalara neden olan TSK'dan ihraç nedenlerinden biri de, 'Tutum ve davranışlarıyla yasa dışı siyasî, yıkıcı, bölücü, irticaî ve ideolojik görüşleri benimsemek, bu gibi faaliyetlerde bulunmak veya bu faaliyetlere karışmak...' hükmüydü. Yani yönetmelikte artık bu madde de yer almıyor.

Genelkurmay başkanının bilgi ve belgelere ya da gerekli görmesi üzerine yaptırdığı disiplin soruşturması sonucuna göre hakkında Silahlı Kuvvetler'den ayırma cezası verilmesini istediği personelle ilgili soruşturma dosyası yetkili komutanlığa gönderilecek.

Genelkurmay Başkanlığı'nın hazırladığı soruşturma dosyası personel başkanlığına ulaştığı tarihten itibaren üç ay içinde kurulda görüşülecek. Ek inceleme gerekirse süre uzatılacak.

Yüksek disiplin kurulları tarafından verilen Silahlı Kuvvetler'den ihraç cezalarına karşı Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne iptal davası açılabilecek.

İhraç dosyaları YAŞ'a gönderiliyordu

Eski düzenlemede, TSK'dan ihraç edilecek olanların dosyalarının Yüsek Askeri Şura'ya (YAŞ) sunulması hükmü vardı.

Genelkurmay Başkanı'nın YAŞ'ta görüşülmesini gerekli gördükleri ilk YAŞ toplantısında gündeme alınıyor, hakkında bir karara varılıp işlemleri yapılıyordu.

Yeni yönetmelikle bu yetki YAŞ'tan alındı.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/ihr...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0