İç Güvenlik Paketi Görüşmeleri Yarına Ertelendi
TBMM'deki İç Güvenlik Paketi'nin bugünkü görüşmeleri, 'Başkanlık Divanı teşekkül etmediği' gerekçesiyle, yarına ertelendi.
İç Güvenlik Paketi'nin görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu saat 05.00'e kadar süren ve paketin en tartışmalı düzenlemelerini içeren 10 maddesinin kabul edildiği olaylı oturumunun arkasından bugün toplanamadı. Görüşmeler yarın saat 14.00'e ertelendi.
Genel Kurul, Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı başkanlığında açıldı.
Bahçekapılı, Başkanlık Divanı'nın teşekkül etmemesi nedeniyle yarın saat 14.00'de toplanmak üzere birleşimi kapattı.
Genel Kurul'da bugün saat 05.00'e kadar süren görüşmelerde İç Güvenlik Paketi'ne ilişkin tasarının ilk 10 maddesi kabul edilmişti.
İlk 10 madde kabul edildi
TBMM’de görüşülmeye başlanan İç Güvenlik Paketi’nin ilk 10 maddesi, muhalefetin tepkisine rağmen Genel Kurulu’nda kabul edildi.
TBMM'de 15 saatlik zorlu mesainin ardından tasarının kabul edilen ve en çok tartışılan başlıklar arasında yer alan ilk 10 maddesi şunları içeriyor:
- Kolluk amirinin emriyle üst araması yapılabilecek: Acil durumlarda kolluk amirinin sözlü emriyle kişinin üstü ya da aracı aranabilecek. Kolluk amirinin kararı 24 saat içinde görevli hâkimin onayına sunulacak. Aramaya ilişkin kişiye, arama gerekçesini de içeren bir belge verilecek.
- Polis, molotoflu saldırıya silah kullanacak: Polis; molotof, patlayıcı, yanıcı,yakıcı, boğucu, yaralayıcı ve benzeri silahlarla saldıran veya saldırıya teşebbüs edenlere karşı, saldırıyı etkisiz kılmak amacıyla ve etkisiz kılacak ölçüde silah kullanabilecek.
- Eylemlerde havai fişek,molotof,demir bilye ve sapan taşınmayacak: Eylemlerde havai fişek, molotof ya da demir bilye ve sapan taşıyanlara 2 yıl 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası verilecek. Ayrıca yasa dışı örgütlere ait amblem, pankart taşıyan veya üniforma benzeri giysilerle eyleme katılanlara da 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası geliyor.
- Yüzünü kapatmak suç kapsamına alındı: Artık kimliklerini gizlemek için yüzlerini tamamen ya da kısmen kapatmak da suç kapsamında. Cezası 3 yıldan 5 yıla kadar hapis. Eğer yüzünü kapatan eylemci şiddete başvurur ya da yakıcı yaralayıcı madde bulundurursa cezanın alt sınırı 4 yıldan az olmayacak.
- Kamu malının zararını eylemci ödeyecek: Şiddete dökülen eylemlerde kamu malına zarar verilirse, zarar sorumlulardan karşılanacak.
- Hakim kararı olmadan dinleme yapılabilecek: Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen maddeler arasında acil durumlarda hakim kararı olmaksızın dinleme kararı alınması da yer alıyor. Emniyet Genel Müdürü ya da İstihbarat Dairesi Başkanının yazılı emri, 48 saat içinde yetkili ve görevli hakimin onayına sunulacak.