'Hükümet 150 Şirketlik Maden Havuzu Oluşturdu'
Ruhsat izinlerinin Başbakanlık'a geçmesiyle birlikte AKP hükümetinin, ülkedeki tüm madenleri işletmesi için 150 şirketlik bir havuz oluşturduğu ileri sürüldü.
Karaman Ermenek’te 18 maden işçisi 10 gündür yerin altında kurtarılmayı beklerken, gözler maden sektörüne çevrildi. Son dönemde kazaların rekor düzeyde artmasında, iki yıl önce hayata geçirilen “yandaş madenci” oluşturma projesinin de etkisi olduğu öne sürüldü.
Taraf gazetesinden Hüseyin Özay'ın imzasıyla yayımlanan ve ekonomi kulislerinde dolaşan bilgilere dayandırdığı habere göre ruhsat izinlerinin Başbakanlığa bağlanmasının ardından, “150 iş adamından oluşan” bir madenci havuzu oluşturuldu. AKP'li iş adamlarından oluşan havuzdaki firmalar ise sır gibi saklanıyor.
Ancak son dönemde maden ihalelerini kazanan firmaların tamamı da söz konusu maden havuzundaki şirketlerden oluşuyor.
Habere göre “Maden havuzunun” hikayesi şöyle:
MADEN HAVUZU “PKK” BAHANESİ İLE KURULDU
AKP’nin 12 yıllık iktidarı döneminde daha çok “inşaat”, “enerji” gibi alanlardaki ihalelere katılan AKP’li iş adamları, son beş yıl içinde madencilik alanında milyarlarca liralık rant döndüğünü fark etti. Ancak, maden saha ruhsatlarının uzun dönemli olması nedeniyle AKP’li işadamları sektöre giremedi. Bunun üzerine, tüm madencilik ruhsatları işlemleri Başbakanlığa bağlandı. 16 Haziran 2012 tarihinde çıkarılan yönetmelik ile, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda olan ruhsat işlemleri Başbakanlık bünyesine geçti. Bunun için de o dönemde, PKK’ya yardım eden işadamlarının maden ruhsatlarına sahip olduğu belirtilerek, bu kişilerin eleneceği öne sürüldü. Yani güvenlik tedbirleri nedeniyle ruhsatların Başbakanlığa alındığı kaydedildi.
MADEN HAVUZU NASIL OLUŞTURULDU?
Ruhsat izinlerinin Başbakanlığa geçmesi ile birlikte daha önce hiçbir şekilde madencilik sektöründe çalışmamış kişiler de maden şirketi kurmaya başladı. Bu çerçevede son beş yıl içinde AKP’li yöneticiler ile AKP Milletvekili ve teşkilat başkanlarının yakınları üzerine çok sayıda şirket kuruldu. Ankara kulislerinde dolaşan bilgilere göre, AKP’li yakın işadamlarının doğrudan veya dolaylı olarak kontrol ettiği bir maden şirketleri havuzu oluşturuldu. Havuzda, yaklaşık 150 maden şirketinin bulunduğu iddia ediliyor. Söz konusu şirketler, ana işveren durumunda bulunuyor. Yani madenin işletmesini alıyor. Ancak işletmiyor. Ana işveren konumundaki şirket, aldığı işi yine AKP’ye yakın şirketlerden oluşan taşeron şirketlere devrediyor. Böylece, maden alanında bir ihale zinciri oluşturuldu.
18 madencinin yer altında kalmasına yol açan Ermenek’teki maden ocağı da aynı şekilde işletmeye verildi. Kamuoyuna maden sahasını işleten şirket olarak duyurulan Has Şekerler Firması, maden sahasında taşeron firma olarak iş yapıyor. İşin asıl sahibi ise RP eski milletvekillerinden Abdullah Özbey’in sahibi olduğu Ermenek Cenne Linyit Kömür İşletmeleri şirketi. Özbey, aynı zamanda maden işletmeleri ile ilgili düzenlemelere karşı çıkan patronlar arasında yer alıyor. Has Şekerler şirketi ise, Özbey’in maden sahalarını işleten dört taşeron firmadan birisini oluşturuyor.
DAYI YEĞEN HERKES MADENCİ
Öte yandan, Soma’da meydana gelen ve 301 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan maden kazasının ardından bir grup müfettiş, AKP’li maden şirketleri ile ilgili bir çalışma yapmıştı. Bu kapsamda yapılan araştırmada, son beş yıl içinde maden şirketi kuran birçok AKP’li olduğu görülmüştü.
Taraf’ın yaklaşık üç ay önce “AKP Madeni Buldu” başlığı ile duyurduğu, AKP’li madenciler listesinde yüzlerce AKP yöneticisinin isminin yer alması dikkat çekti. Maden şirketi bulunan veya maden şirketlerinde ortaklıkları olan AKP’li yöneticilerin arasında partinin milletvekilleri, il başkanları ve MKYK üyeleri de bulunuyor. Örneğin eski bakanlardan Osman Pepe ve çocukları Kar Cihan Uluslararası Mad. San. ve Tic.A.Ş. ve Bck Uluslararası Mad. San. ve Tic. Ltd.Şti. isimli şirketler ile faaliyet gösteriyor. AKP Bitlis Milletvekili Vahit Kiler’in de Trakya Kuvarsmadenleri San. ve Tic. A.Ş. ve Kanaroğlu Madencilik Yapı Enerji Loj. Akary. Tic. ve San isimli şirketleri bulunuyor. AKP’li yöneticilerin maden işine özellikle ruhsat işlemlerinin Başbakanlığa geçmesinin ardından hız vermeleri dikkat çekiyor. Örneğin Başkanlar Madencilik şirketi. Bu firmanın ortakları arasında AKP Uşak Milletvekili Nuri Uslu ve AKP üyesi Saffet Benli yer alıyor. Bu iki isim de 02.10.2013 tarihinde şirkete ortak oldu. Aynı şekilde diğer bir firma olan MSD Kıymetli Madenler Ve Dış Ticaret Sanayi A.Ş. isimli şirketin ortakları arasında AKP Rize Milletvekili Bayram Ali Bayramoğlu yer alıyor. Bayram Ali Bayramoğlu 28.02.2013 tarihinde şirkete ortak oldu. Bu iki şirkete de adı geçen Üst düzey AKP’liler 15.06.2012 tarihli maden ruhsatı verilmesinin Başbakanlık bünyesine geçtiği genelge sonrası ortak olmaları dikkat çekiyor.
HÜSEYİN ÖZAY | TARAF