Görüş Bildir
Haberler
Hong Kong: Demokrasi Eyleminde 500 Gözaltı

Hong Kong: Demokrasi Eyleminde 500 Gözaltı

Onedio Medya
02.07.2014 - 10:01 Son Güncelleme: 02.07.2014 - 17:02

Hong Kong'ta polis şehrin 1997'te Çin'e devredilmesinin yıldönümünde biraraya gelen ve tam seçme hakkı için eylem on binlerce kişiden 500'den fazlasını gözaltına aldı.

Otonom bir şehir olarak yönetilen ve Çin'e bağlı olan Hong Kong'u kimin yöneteceği bir komite tarafından seçimle belirleniyor. Ancak halk şehri kimin yöneteceğini kendisi doğrudan oy kullanarak seçmek istiyor. Çin, 2017 için halka genel seçim hakkı tanıyacağını söylerken öte yanda son sözü ise yine Çin yönetiminin söylemesini istiyor.

Şehir merkezinde yapılan eylemin ardından yüzlerce kişi oturma eylemi başlattı. Polis eylemin 'izinsiz' olduğunu söyleyerek Çarşamba sabahı erken saatlerden itibraen protestocuların bazılarını kaldırmaya başladı. Bazı protestocular zincir oluşturarak polise engel olmaya çalıştı.

Polis eylemcilerden 511 tanesinin gözaltına alındığını söyledi. Gözaltı nedeni yasa dışı toplanma ve polisin görevini yapmasını engelleme.

Yürüyüşü düzenleyenler 510 bin kişinin eyleme katıldığını söylerken, polis kaynakları eylemin en kalabalık anında kişi sayısını 98.600 olarak verdi.

Hong Kong lideri CY Leung hükümetin siyasi reform konusunda bir uzlaşmaya varabilmek için çok sıkı çalıştığını söyledi.

Haziran ayında halkın kendi kendine düzenlediği bir referanduma 800 bin kişi katıldı ve Hong Kong'u yönetecek kişinin nasıl seçilmesini istediklerine dair oy kullandı. Hong Kong yönetimi 10 gün süren referandumun yasal bir dayanağının olmadığını söylüyor.

BBC Türkçe

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0