Görüş Bildir
Haberler
Hipotiroidi Nasıl Anlaşılır?

Hipotiroidi Nasıl Anlaşılır?

Şebnem Sucu
10.08.2021 - 07:53

Genellikle bağışıklık sisteminin tiroit bezine saldırısı sonucu gelişen hipotiroidi, anlam bakımından tiroit yetmezliği olarak karşımıza çıkar. Ailede tiroit hastalıklarının görülmesinin yanı sıra şeker hastalığı, adet düzensizliği, kansızlık ve kandaki yağ oranı yüksek kişilerde görülme olasılığı yüksektir. Hipotiroidin meydana gelmesi halinde tiroit hormonlarında azalma ve bunun sonucunda hastalarda farklı şikayetler ortaya çıkabilir. Bu nedenle tedavinin oldukça önemli olduğu hipotiroidi rahatsızlığında doktorunuzun önerilerini dikkate alarak genel sağlığınızı korumanızın önemi büyüktür. Peki, hipotiroidi nasıl anlaşılır? İşte merak ettiğiniz tüm detaylar…

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Hipotiroidi Nedir?

Hipotiroidi Nedir?

Genel olarak kendinizi zaman geçtikçe daha yorgun hissediyorsanız, kabızlık kuru cilt ve kilo alımı söz konusu ise ya da geçmişte tiroit problemi yaşamış veya guatrınız var ise doktorunuz sizin için bir tiroit testi uygun görecektir. 

Tiroidin yeteri kadar çalışmaması hipotiroidi hastalığı adını almaktadır. Bazı yetişkin bireylerde cilt kuruluğu, ciltte kabarma ve renk değişiklikleri az çalışan tiroit bezinin sinyalleri olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Tiroit bezinin az çalışması beyinde hipofiz olarak tanımlanan TSH hormonu değerleri neticesinde belirlenir. Az çalışan bir tiroit bezi tiroit hormonun salgılanmamasına yani hipotiroidi olarak tanımlanan rahatsızlığa yol açar ve dokular zamanla tiroit hormonu salgılamaz. Bu durumdan dolayı da metabolizma da yavaşlamalar ortaya çıkar.

Hipotiroidi Belirtileri

Hipotiroidi Belirtileri

Hashimato hastalığı ya da farklı bir hastalık nedeniyle ortaya çıkabilen hipotiroidi farklı pek çok hastalık ile aşağıda sıralamış olduğumuz aynı belirtileri göstermektedir;

-Üşüme, titreme

-Halsizlik

-Ses kısıklığı

-Ciltte kuruma

-Kilo artışı

-Kansızlık

-Az terleme

-El, yüz ve gözlerde şişlik

-Adet düzensizliği

-Saçlarda seyrelme

-Uyku bozuklukları

-Şişkinlik hali

-Hafıza zayıflığı, konsantre olamama

Hipotiroidi Nasıl Anlaşılır?

Hipotiroidi Nasıl Anlaşılır?

Tiroit işlev testi olarak bilinen kan testi yardımı ile hormon düzeylerine bakılarak kişilerde hipotiroidi olup olmadığı tespit edilebilir. Tiroit bezi hormonlarının ne düzeyde salgılanıp salgılanmadığını saptamak açısından T3, T4 ve hipofiz bezi ile salgılanabilen TSH hormonu testinin sonucu dikkate alınır. Tiroit bezinin az çalışması halinde hormon takviyesi ilaçlar doktorun gözetimi altında hastalara verilmektedir. Özellikle haşimatoya bağlı olarak geliştiyse tiroit bezi uzun süredir hasar gördüğünden tiroidin salgılamakta problemler yaşadığı hormon takviyesi verilir. Bazı durumlarda hipotiroidi ömür boyu tedavi gerekten bir hastalıktır.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın