Görüş Bildir
Haberler
Hindistanlı Trans Birey Saranya, Kimliğinden Ötürü Yaşadığı Sorunları ve Duygusal Yükünü Paylaştı!

Hindistanlı Trans Birey Saranya, Kimliğinden Ötürü Yaşadığı Sorunları ve Duygusal Yükünü Paylaştı!

Rinascita
27.04.2020 - 08:30

Hijralar, Hindistan'da trans bireylerden oluşan bir grup. Oldukça zorlu zamanlar geçiriyorlar ve sırf kimliklerinden ötürü akıl almaz şeyler yaşamak zorunda kalıyorlar. Saranya da toplumda bu mücadeleyi verenlerden biri.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Saranya ailesi tarafından kabul edilmedi.

Saranya ailesi tarafından kabul edilmedi.

Saranya'nın hikayesi 11 yaşında başlıyor. Ailenin daha önceden kızı olduğu için, erkek çocuğu istiyordu. Fakat oğulları beklediklerinden farklıydı. O zamanlar gerçek kimliğinin henüz farkında olmasa da Saranya bazı şeyleri ailesinden nasıl saklaması gerektiğini çabucak öğrenmek zorunda kaldı. Bu da yalnızca Saranya'ya acı getirdi. Çünkü her seferinde gerçek kimliğinin ortaya çıktığını hissediyordu. Kendisini koşulsuz şartsız sevmesi beklenen kişilerin kötü tepkileri ve şiddetli cezalandırmalarıyla başa çıkmak zorunda kaldı. 

16 yaşındayken bu acıdan ve yargılamadan kaçmak için biyolojik ailesini terk etti. Güney Hindistan'a gitti.

Yeni bir aileyle yaşam ve geçiş süreci

Yeni bir aileyle yaşam ve geçiş süreci

Saranya yeni ailesiyle başka bir trans birey vasıtasıyla tanıştı ve Hijralar bir topluluk olarak yaşasalar da farklı yerlerde ikamet ediyorlar. Her bir evin, aileyi toplantılarda temsil edecek bir temsilcisi bulunuyor. 

Bu ailelerde erkek bireyler yok. Tamamen kadının dünyasından oluşuyor ve büyük anneler, anneler, kız çocukları, kız torunlar, halalar ve teyzelerden oluşuyor. 

Saranya yeni ailesine kabul edildiğinde, şimdiye kadarki en zor mücadelesini vermek zorunda kaldı: Hijra'ya dönüşmek ve erkek halinden hiçbir iz kalmaması. Bütün Hijralar 'Nirvan' isimli yeniden doğuş anlamına gelen bir operasyon geçirmek zorundalar. Bu operasyonda erkek genital organları alınıyor. Operasyon evlerde, kapalı kapılar ardında yapıldığı için oldukça tehlikeli. Hasta şiddetli ağrı yaşamak zorunda kalıyor. Çünkü genel anestezi verilmiyor. Bu ritüelin erkek kanından kurtulmak için olduğu söyleniyor. Böylece kişi kadın olarak yeniden doğabilir diye düşünülüyor.

Hijralar toplum tarafından kabul edilmiyor.

Hijralar toplum tarafından kabul edilmiyor.

Saranya şu an 58 yaşında ve ailesinden tek görüştüğü insan ablası. Birçok Hijra, ailesinin hiçbir bireyi ile görüşmüyor. Fakat sonunda onları özlemeye başladıkları veya finansal olarak yardımlarına ihtiyaç duydukları için en azından anneleri ile görüşmeye başlıyor. 

İşin dışında Hijralar tiyatro, park, restoran gibi topluma açık yerlere gitmiyorlar. Bunun nedeni ise kendilerini destekleyen insanlarla çevrili oldukları ve kendilerini güvende hissettikleri evlerinde kalmayı tercih etmeleri. İyi bir eş bulma hayali, yaşadıkları zorlu zamanlarda devam edebilmelerini sağlayan tek şey.

Aşkı bulmak neredeyse imkansız.

Aşkı bulmak neredeyse imkansız.

Hijraların evlilikleri genellikle kötü bitiyor. Çoğu intihar girişiminde bulunuyorlar. Diğerleri ise eşleriyle yaşamayıp ailelerini ayda veya yılda bir kez görüyor. İçinde bulundukları bu durumla başa çıkmak için farklı savunma mekanizmaları geliştiriyorlar.

Söz konusu sağlık, eğitim, göç, hukuk, işe alım ve herhangi bir bürokratik durum olduğunda erkek veya kadın olarak sınıflandırılamadıkları için yaşadıkları ayrımcılığın farkındalar.

Söz konusu sağlık, eğitim, göç, hukuk, işe alım ve herhangi bir bürokratik durum olduğunda erkek veya kadın olarak sınıflandırılamadıkları için  yaşadıkları ayrımcılığın farkındalar.

Toplum tarafından 'ucubeler', 'hastalıklılar' veya 'belalılar' olarak adlandırılmaya ve yargılanmaya alışıklar. Evde çalışmayan tek işi evin annesi oluyor. Herkes her sabah erkenden kalkıp, makyajını yapıp para kazanmak için evden çıkıyor. Genellikle yokluk içinde, küçük karanlık evlerde eşyasız yaşıyorlar. Fakat yaşadıkları evi her zaman temiz tutma konusunda takıntıları var.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Saranya'nın elleri yaralar ve çiziklerle dolu. Ellerindeki yaralardan biri ise kendisine ödeme yapmayı reddeden ve ona saldıran bir müşteri nedeniyle oldu.

Saranya'nın elleri yaralar ve çiziklerle dolu. Ellerindeki yaralardan biri ise kendisine ödeme yapmayı reddeden ve ona saldıran bir müşteri nedeniyle oldu.

Ayrıca dirseğinde de sırf kendi eğlenceleri için kendisini taciz eden iki erkekten kalma yaralar var. Saranya'nın hikayesi kendisi gibi kadınların her gün yaşadığı sürece dair bir örnek aslında. Geçmişine ve yaşadığı her şeye rağmen 58 yaşındaki Saranya hikayesini dünyayla paylaşma cesaretini ve gücünü gösteriyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
89
61
32
16
10
4
2
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
dilara.eser

Biz onlara iş alanları yaratsaydık hiçbiri seks işçisi olmak zorunda kalmayacak, sağlıklı bir hayatları olacak, belki ötekileştirilmedikleri bir yaşamda huzu... Devamını Gör

Emelingoo

Tayland sokaklarında Başörtülü ablayla Trans abla birlik olmuşlar, gözleme açıyorlar. Marketlerde herkes gibi trans bireyler de çalışıyor. Otellerde, taksil... Devamını Gör