Herkesin Öve Öve Bitiremediği Ketojenik Diyetin Vücut Üzerindeki Muhtemelen Daha Önce Duymadığınız Etkileri
Bu diyetin bu kadar olumsuz etkisi olduğunu bilmiyorduk.
1. Açlık hissi artar.
2. Keskin ve ani ruh hali değişiklikleri yaşanır.
3. Ketoasidoza neden olabilir.
Ketoasidoz aşırı keton birikimi yaşandığında gerçekleşir. Kan dolaşımında keton birikimi yaşanması kanı asidik hale gelebilir ve bu da komaya veya ölüme yol açabilir.
4. Sodyum alımını azaltır.
Sodyum, vücut için yararlıdır. Kasların kasılmasına ve vücuttaki sıvıların düzenlemesine yardımcı olur. Ketojenik diyet uygulayan insanların bazıları vücutlarına yeterli miktarda sodyum almakta zorlanıyorlar. Bu da bacak krampları, halsizlik ve sersemlikle sonuçlanabiliyor.
5. Bağışıklık sistemini zayıflatır.
Sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahip olmanın anahtarı sağlıklı beslenmektir. Meyveler ve kepekli tahıllar gibi Omega-3 yağları bakımından zengin besinler ne yazık ki ketojenik diyetinin bir parçası değildir, bu da bağışıklık sistemini risk altında bırakır. Ayrıca vücuttaki iyi ve kötü bakterilerin de bozulmasına neden olur.
6. Ağız kokusuna sebep olur.
Vücut ketojenik diyetle aldığı yüksek yağlı yiyecekleri parçaladıktan sonra onları aseton ve asetoasetik asit gibi bileşiklere, keton cisimlere dönüştürür. Vücut doğal olarak kendini dengelemeye ve fazla ketonları nefes yoluyla atmaya çalışır, ancak bu da kötü bir nefes kokusuna sebebiyet verir. Bu tehlikeli bir yan etki olmasa da diyetin olumsuzluklarından biridir.
7. Yüksek kolesterole yol açabilir.
Kandaki yağlarda kolesterol bulunur. Yüksek kolesterole sahip olmak kalp hastalığı riskinizi artırabilir. Keto diyeti, protein ve süt ürünleri gibi yüksek yağlı yiyecekler üzerine yoğunlaşır ve bu besinler aşırı yenildiği taktirde yüksek kolesterole yol açabilir.
8. Regl döngüleri düzensizleşir.
Sağlıklı, normal bir regl döngüsüne sahip olmak vücudunuzun düzgün çalıştığının bir işaretidir. Regl dönemleri ayrıca kadın vücudunu sağlıklı tutan hormonları sağlar. Ketojenik diyetle hızla kilo veren kadınlar depresyon ve anksiyeteye yol açabilecek düzensiz regl döngüleri yaşayabilirler.
9. Sindirim sorunları oluşabilir.
Keto diyeti ishal ve kabızlık ile bağlantılıdır. Meyve, tahıl ve fasulye gibi lifli yiyecekleri yiyememek kabızlığa neden olur. Öte yandan yemenize izin verilen süt, et ve sıvı yağlar gibi yüksek yağlı yiyecekler de bazen ishale neden olur.
10. Halsizlik yaratabilir.
Birçok insan ketojenik diyete başladığında aşırı halsizlik hissettiğini söylüyor. Vücudun karbonhidrat kaybına alışması için zamana ihtiyacı vardır. Bir yaşam tarzı değişikliğine giderken, yeni bir diyetin ilk birkaç haftasında halsiz ve yorgun hissetmek pek de iyi değildir çünkü bu cesaretin kırılmasına ve aşırı yemeye yol açabilir.
11. Sıvı kaybına yol açar.
Keto diyetine başlandığında vücut su ve elektrolitleri farklı şekilde idare eder. Başlangıçta daha az şişkinlik hissedilebilir, ancak bunun nedeni su ağırlığının azalmasıdır. Çoğu durumda, vücudunuzdaki su ve asit dengesini korumaya yardımcı mineraller olan elektrolitlerinizden bazıları azalır.
12. Keto gribi yaşanabilir.
Vücut artık karbonhidrat almadığında, enerji yakmaya yardımcı olacak başka kaynaklar arar. Vücut bir süre sonra yeterli miktarda yakacak glikoz üretemez ve ketojenez sürecine girer. Bu vücutta şoka neden olur ve kas ağrısı, yorgunluk gibi gribe benzer semptomlar görülebilir.
13. Vücudun karbonhidratlara da ihtiyacı vardır.
Karbonhidratlar, besin piramidimizin önemli bir parçasıdır. NHS'ye (Ulusal Sağlık Hizmeti) göre, karbonhidratlar sağlıklı ve dengeli beslenmede vücudun ana enerji kaynağı olmalıdırlar. Özellikle düşük kan şekeri olan insanlar için karbonhidratlar önemlidir çünkü karbonhidratların kan şekeri seviyesini kontrol altında tutmaya yardımcı olduğu kanıtlanmıştır.
14. Uzun süre devam edilmesi zordur.
Ketojenik diyet katı bir diyettir ve bu nedenle uzun süre takip etmesi zordur. Bu diyeti yapan insanlar, kaybetmek istedikleri kiloları verdikten sonra normal beslenme alışkanlıklarına geri dönmek zorundadır. Bir başlanıp bir bırakılarak diyet yapmanın iştah artışı ve daha fazla kilo almaya yol açtığı zamanla kanıtlanmıştır ve kilodaki yoğun dalgalanmalar vücut için sağlıklı değildir.
15. Böbrek taşı oluşumunu kolaylaştırır.
Ketojenik diyet düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı bir diyet olduğundan, işlenmiş et diyetin büyük bir bölümünü oluşturur. Vücut proteini işlerken idrardaki asitliği ve kalsiyumu artırarak böbrek taşı oluşumunu kolaylaştırır.
16. Kas kaybına neden olur.
Kasın yağdan daha ağır olduğu doğru olsa da, ne kadar çok kasınız olursa o kadar çok kalori yakarsınız. Üç ay boyunca keto diyetini uygulayan kişilerin bacaklarında kas kütlesini kaybı oluştuğu tespit edildi.
Bu olumsuz etkiler hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
diyete ihtiyaç duymuyorum allahtan