Görüş Bildir
Haberler
Herkesin Merak Ettiği Ama Kimsenin Cevabını Bulamadığı Bir Soru: Neden Kabus Görürüz?

Herkesin Merak Ettiği Ama Kimsenin Cevabını Bulamadığı Bir Soru: Neden Kabus Görürüz?

Ezgi Varlı
05.01.2018 - 17:15

Hiçbir yer insanoğlunun karanlık bilinçaltından daha korkutucu olamaz! İnsan yaradılışından beri bu dehşet verici kabuslara neyin sebep olduğunu keşfetmeye çalışıyor. Bakalım bu bilimsel araştırma soru işaretlerinize bir cevap olacak mı ?

Kaynak: http://www.iflscience.com/brain/why-d...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Kabus nedir?

'Uyku sırasında birçok korkutucu denilebilecek rüya görebilirsiniz. Fakat bunların hepsi kabus yerine geçmez.' diyen Colorado Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden sorumlu Profesör James Pagel, bu rüya ve kabusların aslında uykunun farklı evrelerinde ortaya çıktığını belirtiyor: 'Örneğin gece terörü uyku döngüsünün tam ortasında derin uyku esnasında ortaya çıkar. Herhangi bir şekil veya net bir belirtisi olmamasına rağmen şiddetli ve nedeni açıklanamayan bir korku duygusuyla uykudan uyanılmasına sebep olur'.

Kabuslar en çok çocukluk ve ergenlik dönemlerinde ortaya çıkıyor 👹

Diğer yandan kabuslar ise uyku döngüsünün 4. ve son aşaması olan REM uykusu sırasında ortaya çıkıyor. Pagel'a göre kabuslar sadece ' Korkutucu bir hikayeyle dolu hayallerdir ve neredeyse herkesin hayatının bir noktasında özellikle çocukluk ve ergenlik döneminde ortaya çıkar'.

"Kabus görmek normaldir"

Bir araştırmaya göre yetişkinlerin yüzde 5 ila 8'i düzenli olarak kabus görmekte. Halbuki 12 yaşından küçük çocukların ışıkların sönmesiyle birlikte kendilerini perili bir köşkte bulmalarının oranı yüzde 20 ila 39 arasında. 

Pagel: ' Kabus görmek aslında normal ve beklenilebilir bir olaydır. Özellikle de o gün korku filmi izlemek gibi sizi rahatsız edebilecek bir olay yaşadıysanız'.

Tabi bu durum kişi bir kabus bozukluluğu geliştirirse düzgün uyku uyuyamama veya uyanıkken devamlı tedirginlik yaşama gibi sorunlar doğurabilir.

Neden kabus görürüz?

Travma Sonrası Stres Bozukluğu yaşayan kişilerde sıkça rastalanan bu durumun temel sebebi geçirilen travmatik deneyimler olarak ele alınıyor. 

Yakın tarihli bir araştırmaya göre genel populasyonun sadece yüzde 3'lük bir dilimi için bu rahatsızlıktan muzdarip olan kişilerin yüzde 80'i düzenli olarak kabus görürken, başka bir araştırma Vietnam Savaşı gazilerinin yüzde 53'ünün bu kabusların kurbanı olduğunu göstermekte.

Kabus görme eğilimini artıran bir başka sebep ise, REM uykusunu düzenleyen hormonları bozan ilaçların kullanılması veya herhangi bir psikolojik rahatsızlık geçiriliyor olunması...

Beynimde neler oluyor?

Beynimde neler oluyor?

Bu tür koşulların beyni  nasıl gulyabanilerle dolu bir diyara dönüştürdüğü konusunda kesin bir yargıya varılamasa da kabus sorunu yaşayan insanların, sinirsel aktivitelerinde anormallikler oldukça sık rastlanan bir durum. Örneğin beynin bir bölgesi olan Amigdala (korku ve öğrenmeyi kontrol ediyor) düzenli olarak kabus gören Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) yaşayan hastalarda aşırı aktif olarak çalışırken, Paralimbik sistem gibi beynin duyu merkezini kontrol eden bölümleri, sık kabus gören insanlarda aktif olarak çalışmakta.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Peki ya bu kabuslar bize zarar veriyorsa?!

Pagel: 'Kabuslar harika! Rüyalar, temelinde beynimizin işleyiş şeklini anlatan bir geri bildirim sistemidir. Kabuslar ise bilinçaltınızın nasıl bir yer olduğu size anlatır. Bu yüzden kabuslar aslında kendimizi anlamamıza yardımcı olur'. 

Pagel aynı zamanda kabusların iç yaratıcılığımızı artırmamızda bize yardımcı olabileceğini de söylüyor.

Kim bir uyurgezerin karşısına çıkabilir ki!

Fakat bu kabusların aynı zamanda TSSB'yi arttırıcı ve kişiyi intihara sürükleyebilen bir etkisi olduğunuda unutmamak lazım...

Bununla birlikte kabuslar, bazı insanlarda özelliklede orta yaşlı erkeklerde REM uyku bozukluğuna da sebep olabiliyor. Tehlikeli olan kısmı ise bu durum, beyinde pons adı verilen, uyku sırasında kaslarımızın hareket ettirmemizi engelleyen bölümün düzgün çalışamamasına sebep olarak uyur gezerliğe neden olmaktadır.

Ve tabi ki canavarlardan kaçan veya kendini savaşta zanneden bir uyurgezerin karşısına kim çıkabilir ki...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
70
46
14
11
10
8
7
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Hale Arslan

zaten kabus goruyoruz daha insafli gifler koyamadin mi kardis ?

Uykusuzpanda

kabusu uyandığımızda “ohh kabusmuş” diyip şükretmek için görüyoruz bence.

Aşkito muyum ben

''Neden kabus görürüz'' başlığı altındaki gif hangi filmden?

Pasif Kullanıcı

bedfellows.