Herkesin Etrafını Saran Acımasız Yalnızlığı Anlatarak Uzun Uzun Düşündüren Tabloların Sahibi: Edward Hopper
Herkesin Etrafını Saran Acımasız Yalnızlığı Anlatarak Uzun Uzun Düşündüren Tabloların Sahibi: Edward Hopper
Kalabalıklar içindeki yalnızlık bir klişe olabilir ama Edward Hopper'ın gerek kalabalıklar içinde gerek kalabalıklara hasret kalınan anlarda yaşanan yalnızlığı, kimi zaman yabancılaşmanın eşliğinde resmettiği tabloları sanat tarihine iz bırakan eserler arasında yer alır. İçinizi kaplayan hüzüne aldanmayın, hepsinini birer anlamı var.
Çayınızı kahvenizi alın gelin, ABD'li ressam Hopper'ın eserlerini düşündüren detaylarıyla irdeleyelim, ufak bir sanat tarihi yolculuğu yapalım.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1882'de doğan ressam/grafiker Edward Hopper'ın sanatına bakarken nelerin ona ilham olduğunu anlayarak başlayalım.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Hopper dendiğinde akla ilk gelen eser, 'Gece Kuşları' yalnızlığın vücut bulmuş hali olarak görülür.
Sohbet eden insanlar, yudumlanan kahveler, binaların sönük ışıkları... Anladığımız kadarıyla gecenin geç saatlerinde bir anın resmi bu fakat ismi neden Nighthawks(Gece Kuşları)?
Yalnızlaşmayı anlamak için birlikte olan fakat sadece orada 'bulunan', birbirine bakmayan, belki de konuşmayan insanları görmek yetiyor.
Yalnızlığı kalabalıklar kümesini dışarıda bırakarak anlattığı Otomat tablosuna bakalım bir de.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Yapılacak, daha doğrusu yapılabilecek en net yorum kadının mutlu olmadığını söylemek olacaktır.
Avrupa'da uzun süre bulunduğundan mıdır bilinmez, Amerikan toplumunun yalnızlığı üzerine birbirine benzer birçok temayı ustaca işlemiştir.
New York Restoranı tablosu tekil kişileri ele almaz, burada Hopper'ın diğer tablolarında da karşımıza çıkan 'anı yakalama' gücünü sunar.
Hopper her tablosunda ayrı bir detayla yalnızlığı tanımlasa da onun tablolarında yalnızlık sadece insanlara mahsus değil.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın