onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Her Şey İthal Olunca Maliyetler Arttı: 'Ekim Ayından Sonra Sebze-Meyve Cep Yakacak'

Her Şey İthal Olunca Maliyetler Arttı: 'Ekim Ayından Sonra Sebze-Meyve Cep Yakacak'

Emre Ordu
29.08.2018 - 20:49 Son Güncelleme: 30.08.2018 - 08:50

Gübreden tohuma, ilaçtan ipliğe kadar tüm üretim girdilerinin ithal olduğunu belirten Antalya Toptancı Hal Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Nevzat Akcan, yükselen döviz kuruyla birlikte çiftçinin maliyetlerinin yüzde yüz arttığını söyledi. 'Ucuz sebze-meyve hayal oldu' diyen Akcan, ekim ayında piyasaya çıkacak örtü altı ürünlerin vatandaşın cebini yakacağını vurguladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Turizmin olduğu kadar örtü altı üretimin de başkenti olan Antalya'da üreticiler, döviz hareketliliğinden olumsuz etkilendi. Ekim ayında iç pazara girmesi beklenen örtü altı ürünlerin fiyatının, ithal girdiler nedeniyle yüzde 100 zamlı olması bekleniyor.

Antalya Toptancı Hal Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Nevzat Akcan, geçen sezonun Rusya krizinden dolayı hayli sıkıntılı geçtiğini anlattı. Üreticiden tüccarına her kesimin hala birtakım sıkıntılarla mücadele ettiğini aktaran Akcan, Rusya'ya ihraç edilen tarım ürünlerini, 'kalıntı var' bahanesiyle Rus yetkililerin geri gönderdiğini söyledi.

İhracatçıların çiftçiye bu nedenle ödeme yapamadığını kaydeden Akcan, yeni sezonda umutlu olduklarını ifade etti.

"Geçen sene 1 TL'ye mal ettiğimiz ürün bu sene 2 TL"

"Geçen sene 1 TL'ye mal ettiğimiz ürün bu sene 2 TL"

Dövizde yaşanan hareketliliğin çiftçinin ürün yetiştirmek için ihtiyaç duyduğu her türlü girdiye zam olarak yansıdığından dert yanan Akcan, domates fidelerini bağlamak için 150 TL'ye satın aldığı bir çuval ipi iki gün önce 300 TL'ye aldığını söyledi. Yüzde 100 zammın yeni sezonda iç pazara olumsuz yansıyacağını söyleyen Nevzat Akcan, 'Geçen sene 1 TL'ye mal ettiğimiz ürün bu sene 2 TL oldu. Maliyetin altında sattığımız zaman ne yapıyor üretici? Ertesi sene ekmiyor, üretmiyor. Tarım bakanlığımızın para etmeyen ürünler için üreticiye teşvik vermesi lazım. Üretim odaklı çalışmamız lazım' dedi.

"Önlem alınmazsa ucuz sebze meyve hayal"

"Önlem alınmazsa ucuz sebze meyve hayal"
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Örtü altı ürünlerin çıkmasıyla birlikte yeni sezonun ekim ayından itibaren başlayacağını anlatan Akcan, fiyatların tüketicinin cebini yakacağını söyledi. Dövize müdahale edilmediği ve ithal ürünlerin fiyatında ayarlama ya da bakanlığın üreticiyi üretmeye teşvik edecek bir uygulamayı devreye almadığı sürece ucuza sebze meyvenin hayal olduğunu aktaran Akcan, 'Girdiler arttı. Ucuz sebze meyve yedirmek hayal. Bu ürünler denizden toplanmıyor. Tohumdan ipine tüm tarım girdilerimiz ithal. Maliyet de artınca. 'Ucuza yiyeceksiniz' demek vatandaşı kandırmak olur. Tüketiciye ucuz sebze, meyve yedirmemiz mümkün değil' diye konuştu.

"Müşteri yok, insanlar pazara çıkmıyor"

"Müşteri yok, insanlar pazara çıkmıyor"

Kent merkezindeki bir semt pazarında sebze ve meyve satan esnaf da mevcut durumdan şikayetçi. Akşam saati olmasına rağmen elindeki ürünleri bitirememiş olmasının üzücü olduğunu belirten Zekeriye Tüzün, 'İnsanlar kriz var diye elindeki parayı harcamak istemiyor. Poşeti 7 TL'ye alıyordum 17 TL olmuş. İnsanlar gelip yarım kilogram alıyor. Mallar akşam saati olmasına rağmen elimde kaldı' dedi.

Bir başka pazar esnafı Murat Bayandur ise satışların bittiğini ve müşteri olmadığından dert yandı. Pazardaki hareketliliğin yerini sessizliğin aldığını kaydeden Bayandur, 'Dibe vurduk. Müşteri yok. İnsanlar pazara çıkmıyor. Şu anda fiyatlar normal, yani bizim aldığımız fiyatlara göre' diye konıştu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
82
57
31
12
7
7
4
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Dünyada tarım lideri olabilecek kapasitesi olan bir ülkemiz var, hayvancılık da aynı şekilde. Gel gör ki çok kötü yönetiliyor. Çöp, leş. Dersin ki teknolojid... Devamını Gör

inci küpesiz kız

tarımı bitirdiler hayvancılığı bitirdiler üretici perişan tüketici ayrı perişan ne olacaktı ancak yol yaptılar alkışlayanlar artık yolları yemeye başlayab... Devamını Gör

Terminator T800

muğla'da 2 dönüm arazi aldım orada tarım ve hayvancılık yapmayı planlıyorum. aklınız varsa köye yerleşirsiniz. 120 bin liraya evimi yaptırdım(inşaatta kend... Devamını Gör

Kutsal Ateist

O işler o kadar kolay olmuyor yalnız.

Deneri

Hak ettiniz. Her gün marketlerde etiketler değişiyor dün A-101'de 9,50TL'ye satılan Badem İçi (150 gramcık) bugün 11,5 TL. Un'a her gece zam geliyor fırıncıl... Devamını Gör