Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Her Gün Bir Kitap Okumayı Sağlayan Bu Yöntemle Evde Kaldığınız Sürede Ertelediğiniz Tüm Kitapları Okuyun!
Tüm günümüzü evde geçirirken günde bir kitap bitirip kültürel devrimimizi yaşasak fena mı olur? Bu yöntemle hiç de zor değil.
Kitapların açtığı yepyeni dünyaların, bize sunduğu zevkin hepimiz farkındayız ama sosyal medya çağında odaklanıp bir kitabı okumak hiç de kolay değil.
Özellikle son günlerde sürekli evde vakit geçirdiğimiz ve acil ihtiyaçlar dışında ev dışına çıkmadığımız için kendimize ayırabileceğimiz zaman arttı.
Bu zamanı daha iyi değerlendirmek için kitap okumak istiyor ama motivasyonumuzu bir türlü yerine getiremiyoruz. Bir çözüm var ve bu çözüm sayesinde hem kitap okuma alışkanlığınızı geri kazanacaksınız hem de hızlı ve anlayarak her gün en az bir kitap bitirebileceksiniz.
Gidip onlarca kitap sipariş etmenize yahut yüzlerce liralık uygulamalar indirmenize de gerek yok.
Bunu sürekli elimizde olan mobil telefonlarla yapacağız ve okuyacağımız kitapların maliyeti çok düşük olacak, sadece kitap okumak zorunda da kalmayacağız.
Öncelikle ihtiyacımız olan şey bir okuma listesi. Bu listeyi oluşturmakla hiç vakit harcamayın diye size yardımcı olacak bir listemiz var.
Kitapları seçtik, sırada daha hızlı okumayı öğrenmek var.
Ortalama bir okuyucu dakikada yarım sayfaya yakın okuyor, hesap edecek olursak iki saatte 60 sayfaya yakın okuyoruz. 300 sayfalık bir kitap için 10 saat aralıksız kitap okumamız gerekiyor, bu da bizi birkaç güne itiyor.
Tabii dikkatimizin hiç dağılmadığını varsayıyoruz ki bu pek mümkün değil. Bildirimleri kapattık ve yöntemi keşfe çıkıyoruz.
Okuma hızınızı artırmak için Hızlı Dizisel Görsel Sunum tekniğini kullanacağız.
Türkçesi bu, belki de Rapid Serial Visual Presentation (RSVP) olarak İngilizcesini duymuşsunuzdur.
Önceleri psikoloji alanında araştırma yöntemi olarak benimsenmiş. Uygulamaya göre katılımcılar aynı noktaya uzun süre bakıyor ve bu noktada değişen görüntülerin ya da yazıların kişilerde oluşturduğu etkiler ölçülüyor. Tekniğin okuma deneyimimize olan etkisi ise çok ilginç.
Bu tekniği bir diğer yöntemle, İdeal Tanıma Pozisyonu (ORP) ile harmanladığımızda kelimelerin gözlerin algısına uygun hale getirildiğini göreceğiz. 🤔
Karmaşık sözcükleri bir kenara bırakalım, örneklerle konuşalım, yukarıdaki görüntünün solunda gözün kelimeleri algıladığı nokta sıkça değişirken sağda kelimeler ideal tanıma pozisyonuna göre ortalanmış ya da kelime uzunsa okumaya uygun halde sıralanmış biçimde.
Bu düzenlemeyle elimeleri art arda gördüğünüzde gözünüz aynı noktaya odaklanacağı için dikkat kaybı yaşamadan daha hızlı okuyorsunuz.
Bu uygulamayı kitaplar için kullanmak da ReadMe! uygulamasıyla elimizde. Bir örneğe bakalım. 👇
Bu ücretsiz uygulama ekleyeceğiniz metin ve elektronik kitapları düzenlenmiş şekilde ve dakikada görüntülenecek kelime hızını performansınıza göre seçerek hızlıca okuyabilmek mümkün. Dakikada anlamlı bir biçimde okuyacağınız kelime sayısını belirledikten sonra sadece ekrana bakın ve odaklanın.
ReadMe! uygulamasını indirmek için iOS için bu bağlantıya, Android için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Neredeyse tüm online kitap satıcılarından edinebileceğiniz ePub formatlı kitapları, ayrıca telif hakkı düştüğü için ücretsiz olarak paylaşılan kitapları ReadMe! uygulamasına ekleyebilirsiniz.
Yani çok düşük bütçelerle, bazen ücretsiz olarak yüzlerce kitabı listenize alıp her gün birini okuyabilirsiniz. Dakikada 250 sözcükle başladığınızda bir kitabı bitirmeniz birkaç saatten daha fazla sürmeyecek.
Sadece kitaplarla sınırlı değil, internette karşılaştığınız bir köşe yazısı ya da makaleyi de birkaç dakikada zihninize işlemeniz için önerimiz var.
Buradan ulaşabileceğiniz Spritzlet uygulaması, internetteki tüm yazılı dosyaları, metinleri kolayca ve hızlı okumanız için yardımınıza koşacak. Tedbir amaçlı evde bulunduğumuz günlerde onlarca kitabı bitirip kültür devriminizi yaşayabilirsiniz.
İyi okumalar. ☕️
Yorum Yazın
Ben de zekâ geliştirici bir hızlı okuma tekniği öğretecek sandım, meğer uygulama öneriyormuş p*zevenk..
lisedeyken hızlı kitap okuma kursuna gitmiştim. Bunun için birçok teknik var. Genel olarak konuyu anlıyorsun ama kitaptaki sanatı ve kitap okuma zevkini kaci... Devamını Gör
Mobil telefondan, ekrandan kitap okumak ?... Özellikle böyle kitap okuma alışkanlığı olmayan birinin okumayı sevmesi mümkün değil. O kitaba dokunan anlar. Ki... Devamını Gör