Görüş Bildir
Haberler
HDP: 'AKP Türkiye'yi Mezhep Merkezli Çatışmaların İçine Sokuyor'

HDP: 'AKP Türkiye'yi Mezhep Merkezli Çatışmaların İçine Sokuyor'

Ulaş
26.03.2015 - 17:18
İçeriğin Devamı Aşağıda

HDP Yemen’de yaşanan krizde AKP hükümetinin aldığı tavrı eleştirdi, Meclis’te genel görüşme yapılmasını istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Yemen’deki çatışma ve AKP hükümetinin aldığı pozisyonu görüşmek üzere Meclis Başkanlığı’na genel görüşme talebinde bulundu.

Anayasa’nın 98 ve içtüzüğün 101,102 ve 103’üncü maddeleri uyarınca istenen genel görüşme talebi HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken’in imzasıyla verildi.

Türkiye tarafı

Talebin gerekçesinde Yemen’in “şiddet kazanına” dönüştüğü ifade edilerek “Sünni blok görüntüsü veren koalisyonun” müdahalesine karşılık İran ve Rusya’nın tepkilerine dikkat çekildi. Krizin derinleşebileceği öngörüsünde bulunuldu.

AKP iktidarının da “Arap Baharı” ve Suriye içsavaşında hatalar yaptığı hatırlatıldı ve “mezhep merkezli çatışmalarda” taraf olduğu anlatıldı. Yemen’e yapılan saldırı sonrası Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya dikkat çekilerek Türkiye’nin taraf olduğunun açıkça ifade edildiğine dikkat çekildi.

Türkiye’nin izlemesi gereken politikalar da şu ifadelerle dile getirildi.

“Bizler Halkların Demokratik Partisi olarak devletler ve çıkar gruplarının iktidar savaşlarının halklara ölüm ve acı getirmesinin önüne geçilmesini, farklı etnik ve inanç kimliklerine sahip halkların demokratik birliğinden taraf olunmasını ve Türkiye Cumhuriyeti’nin de bu yönlü politikalar izlemesi gerekliliğini belirtiyoruz.”

Mezhep çatışmalarına doğru

AKP iktidarının mezhep merkezli politikalara son vermesi gerektiği vurgulanan genel görüşme talebinde, bu tavrın Türkiye’yi “adım adım gelen mezhep merkezli çatışmaların içerisine” soktuğu söylendi.

“Devletlerarası iktidar savaşını aşıp Ortadoğu, Arap Yarımadası ve Mezopotamya toplumlarını belki de yıllarca sürebilecek kanlı bir pazarın ortasına çekilme durumu söz konusudur.

“Bu noktada hem Türkiye’nin bölgedeki tarihsel ve stratejik misyonu hem ülke içerisindeki etnik ve dini farklılıkların sosyolojik gerçeklikleri hem de değişen dünya ve bölge koşullarına halklar lehinde ayak uydurabilmenin gereklilikleri bu konuda yapılmasını istediğimiz genel görüşmeyi elzem kılmaktadır.”

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0