Görüş Bildir
Haberler
Hayatta Kalma Becerilerinizi Arşa Çıkaracak İşe Yarar Bilgiler

Hayatta Kalma Becerilerinizi Arşa Çıkaracak İşe Yarar Bilgiler

25.03.2022 - 08:00

Her an başınıza ne geleceğinin bir garantisi yok. Çıktığınız doğa gezilerinde, günlük hayatınızda ya da herhangi bir yerde de istemeyeceğiniz yaralanmalar ve hastalıklarla karşılaşabilirsiniz. Zihnimize işlemiş halk arasında yaygın olan sağlık efsaneleri ve izlediğimiz filmler, diziler sağ olsun ki ortalık bilgi kirliliğinden geçilmiyor. Yara ve yanıklara yoğurt sürmeler mi dersiniz, sara hastasına soğan koklatmalar mı, daha neler neler... Şimdi gelin, hep beraber yanlış bildiklerinizi doğrularıyla değiştirelim ve hayat kurtaran bilgilere bir göz atalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Yaralandığınızda yaranıza hemen krem sürmeyin

1. Yaralandığınızda yaranıza hemen krem sürmeyin

Açık yaraya krem sürmek, halk arasında yaygın olarak yapılan en büyük yanlışlardan birisi. Eğer ilk işleminiz yaraya krem sürmek olursa yaranızı nemlendirir ve üzerindeki bakterileri çoğaltırsınız. Öncelikle yarayı sadece su ve sabunla temizleyip yıkamanız gerekiyor. Sonrasındaysa temiz bir bandaj ya da bezle sararak mümkün olduğunca kuru tutmalısınız! Böylece yara daha çabuk iyileşecek ve mikrop kapma ihtimali ortadan kalkacak.

2. Boğulan birini doğru bir şekilde kurtarmak önemli

2. Boğulan birini doğru bir şekilde kurtarmak önemli

İlk önce bunu gerçekten yapmak isteyip istemediğinize karar vermeniz gerekiyor. Kendinize güveniniz varsa boğulan kişiye doğru hızlıca yüzmelisiniz. Yalnız dikkat! Habersizce yaklaşırsanız panik hâlinde olan birini iyice korkutup daha çok çırpınmasına yol açabilirsiniz. Bu yüzden ona ulaşmadan önce seslice, 'Merak etme, seni kurtarmaya geliyorum' ve 'Sakin ol' gibi cümlelerle telkin etmelisiniz. Ulaştığınızda da çırpınan kişiyi etkisiz hâle getirip sırtüstü döndürmeli, başını karnınıza yaslamalı ve hızlıca yüzerek kıyıya çekmelisiniz. Bu madde sadece yüzme bilen kişiler için geçerli! Eğer yüzme bilmiyorsanız lütfen başkasını kurtarmak için kendi canınızı riske atmayın. Bu durumda yapabileceğiniz en iyi şey o kişiye doğru bir ip, simit veya can yeleği gibi kurtarma araçları atmak.

3. Saplanan bir cismi kendiniz çıkartmayın

3. Saplanan bir cismi kendiniz çıkartmayın

Bir çivi, bıçak veya herhangi delici bir cisim vücudunuza saplandıysa havalı bir hareketle çekip çıkartmaya çalışmamalısınız. Aksi takdirde bu durum, o bölgeye geri dönüşü olmayacak bir zarar verebilir ve cisim sayesinde engellenen kan akışını serbest bırakabilirsiniz. Dikkat edersiniz ki doktorlar bile ameliyata alana kadar o cismi çıkartmazlar. Canınızı çok yakacak olsa da üzerine dökülen alkol yardımıyla yaraya kesinlikle dokunmadan temizlemeli ve en yakın sağlık merkezine hızlıca ulaşmalısınız.

4. Göze giren yabancı cisimde de aynı şey geçerli

4. Göze giren yabancı cisimde de aynı şey geçerli

Gözünüze kaçan bir cam parçası gibi keskin bir şeyse kesinlikle dokunmamalı ve en yakın hastaneye koşmalısınız fakat kaçan sadece kirpiğinizse bunu çıkartmanın zararsız bir yolu var! İlk adım ellerinizi güzelce yıkamak. İkinci olarak da aynaya bakarak kirpiğinizin yerini tespit edin ve gözlerinizi hızlı hızlı kırpıştırın. Bu sayede gözleriniz sulanacak ve gözyaşlarınızla beraber kirpiğiniz kenara doğru kayacak. Islak bir bez yardımıyla kirpiğinizi rahatça çıkartabilirsiniz.

5. Bayılan birini hemen ayağa kaldırmaya çalışmayın

5. Bayılan birini hemen ayağa kaldırmaya çalışmayın

Genelde yapılan ilk yanlış hareket, baygın kişiyi yarınlar yokmuşçasına kaldırıp sarsmak oluyor. Bunu kesinlikle yapmayın! Öncelikle kişinin bacaklarının altına yüksek bir şey koymalı ve en az 30 cm yukarıda tutmalısınız. Mümkün olduğunca hava almasını sağlamak da önemli. Bu yüzden dar ve sıkan bir kıyafeti varsa açıp rahatlatmalısınız. Kendisine tamamen gelene kadar da yerde kalmaya devam etmeli. Kişi uyanmıyorsa ambulans çağırmalısınız dememize gerek yok değil mi?

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Siz mahallenin çıkıkçısı değilsiniz

6. Siz mahallenin çıkıkçısı değilsiniz

Çıkmış bir kemiği yerine oturtmaya çalışmayın! O kemiğe vereceğiniz zararın geri dönüşü olmayabilir. Yapmanız gereken şey, çıkan kemiği sabit tutmak için kenarlarına tahta gibi cisimler yerleştirmek ve çok sıkı olmayacak şekilde bir bezle sarmak. Böylece hastaneye varana kadar daha fazla zarar görmesini engelleyebilirsiniz.

7. Ateşler içinde yanan birini sirkeye boğmayın

7. Ateşler içinde yanan birini sirkeye boğmayın

Ateşi çıkmış birini sirkeli suyla veya alkolle ovmak doğru bir davranış değil. Sirke asidik bir yapıda olduğu ve cilt sirkeyi emeceği için özellikle de çocuklara karşı yapılması önerilmiyor. Bunun yerine içinde asit ve alkol bulundurmayan su ve bitki çayı türevi içeceklerle vücudun su ihtiyacını karşılamalısınız. Bulunduğunuz yerin sıcaklığını düşürmek de yapmanız gerekenlerden birisi.

8. Zehirlendiyseniz kusmak doğru yol olmayabilir

8. Zehirlendiyseniz kusmak doğru yol olmayabilir

Zehirlendiğinizi düşünüyor ve midenizden çabucak atmak için kusmaya çalışıyorsanız bunu yapmamak sizin için daha hayırlı. Çünkü kusarken zehirli maddeyi akciğerlerinize kaçırma ihtimaliniz çok yüksek ve bunun doğuracağı sonuçlar zehirlenmekten çok daha kötü. Üstelik eğer kimyasal bir maddeden zehirlendiyseniz kusarak bunu boğazınızdan tekrar geçirmiş oluyor ve böylece gördüğünüz zararı artırıyorsunuz. Bu durumda en iyi seçenek, en yakın hastaneye gitmeniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
29
6
6
2
1
1
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Berkay Bulut

yani genel olarak hastaneye gidin diyorsun

Kerem Senol

Kısa yoldan deseydin daha iyi olurdu.ama devlet Hastanesi'ne mi yoksa özel mi keşke bunuda yazsaydın.