Görüş Bildir
Haberler
Uzun Yaşamın Sırlarını Merak Edenler! Bu Sağlıklı ve Basit Alışkanlıklar Sayesinde Ömrünüzü Uzatmak Mümkün

Uzun Yaşamın Sırlarını Merak Edenler! Bu Sağlıklı ve Basit Alışkanlıklar Sayesinde Ömrünüzü Uzatmak Mümkün

14.02.2022 - 08:45 Son Güncelleme: 14.02.2022 - 11:32

Daha uzun ve iyi yaşamayı ister misiniz? Peki, bunun için ömrünüzü uzatabilecek sağlıklı alışkanlıklarınız var mı? Yemek, uyku ve egzersiz ömrünüzü uzatmaya gerçekten yardımcı olabilir mi? İyi haber şu ki daha uzun ve sağlıklı bir yaşam olasılığını artırmanın birçok yolu var. İşte size ömrünüzü uzatacak 8 basit alışkanlık! Siz de hayatınızda hangi değişiklikleri yapmanız gerektiğini öğrenmek için listemize göz atabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Yeterince iyi uyumaya dikkat edin!

1. Yeterince iyi uyumaya dikkat edin!

Yetersiz uyku obezite, kalp hastalıkları, bunama riskini artırdığı için yeterince uyumak oldukça önemli. Peki yeterince uyumak nedir? Bu herkes için farklı olabilir. Yeterli uykunun ne kadar olduğunu nereden bileceğiz derseniz sadece yorgun olduğunuzda uyuyun ve mümkünse alarm olmadan uyanın. Bu size ne kadar uykuya ihtiyacınız olduğuna dair ortalama bir süre için ipucu verebilir.

2. Fiziksel olarak aktif olun ve mutlaka egzersiz yapın!

2. Fiziksel olarak aktif olun ve mutlaka egzersiz yapın!

Hepimiz egzersizin faydalarını biliyoruz. Peki, egzersiz yapan insanların ölme ihtimali riskinin yaklaşık %30 ila %35 daha düşük olduğunu biliyor muydunuz? Egzersiz yapmak yüksek tansiyon, tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalık ve kanser riskini büyük ölçüde azaltır ve bu nedenle ömrünüzü uzatmaya yardımcı olur. Fiziksel olarak aktif insanlar, sadece düzenli egzersizle ömürlerini ortalama 4-5 yıl kadar uzatabilir. Yapabileceğiniz her fiziksel aktivite hiç yoktan iyi olabilir. Siz yine de haftada en az üç kez 30 dakikalık aerobik egzersizi veya haftada iki kez ağırlık antrenmanı yapmayı hedefleyin.

3. Lifli besinler tüketmeyi alışkanlık haline getirin!

3. Lifli besinler tüketmeyi alışkanlık haline getirin!

Yeterince lifli besinler tüketmek bağırsak kanseri riskini azalttığı için ömrünüzü uzatmaya da yardımcı olabilir. Lif, bağırsağınızda yaşayan tüm dost bakterilerin sağlığı için de oldukça önemli. Bağırsak kanseri riskini azaltmak için günde 30 gram lif tüketmeniz önerilir. Yulaf, arpa, bamya, patlıcan, pancar, elma, armut ve şeftali gibi besinleri tüketebilirsiniz. Bu besinler bilinen en yüksek lif oranına sahip.

4. Sigaradan uzak durun ve hatta sigarayı bırakın!

4. Sigaradan uzak durun ve hatta sigarayı bırakın!

Sigara içmek kanser ve tüm nedenlere bağlı ölüm riskini artırıyor. Aynı zamanda ne kadar ve ne süreyle sigara içtiğinize bağlı olarak ömrünüzün yaklaşık 10 yıl kısalmasına yol açıyor. 40 yaşından önce sigarayı bırakmak, sigaraya devam etmenin neden olduğu aşırı ölümlerin %90'ından fazlasını, 30 yaşından önce bırakmak ise %97'den fazlasını önlüyor.

5. Alkol tüketimine dikkat edin!

5. Alkol tüketimine dikkat edin!

Alkol tüketimi hem ölüm hem engelli kalma riski açısından değerlendirildiğinde ömrü kısaltan faktörler arasında. Alkol; kanser, karaciğer hastalığı ve kardiyovasküler hastalık riskinin artması ile doğrudan bağlantılı. Ayrıca alkol yüzünden meydana gelen trafik kazalarını da unutmamak da fayda var. Alkol kullanımı kadın ölümlerinin %2,2'sini ve erkek ölümlerinin %6,8'ini oluşturuyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. İşlenmiş etten uzak durun!

6. İşlenmiş etten uzak durun!

İşlenmiş et yemek, bağırsak kanseri riskinin arttırıyor. İşlenmiş eti çok tüketen kişilerin yaşam boyu kanser riski nüfusun geri kalanından daha yüksek. Bunun sebebinin ette doğal olarak bulunan ve pişirildiğinde hasara neden olabilen kimyasallardan kaynaklandığı düşünülüyor. Kırmızı et iyi bir demir kaynağı olsa da birçok bitki de demir kaynağı olarak tüketilebilir. Ne kadar az kırmızı et yerseniz uzun vadeli bağırsak kanseri riskiniz o kadar düşük olur.

7. Çok fazla stresten kaçının!

7. Çok fazla stresten kaçının!

Kronik stresin nüfusun %25'ini etkilediği düşünülüyor. Stres, ya aşırı yemeye ya da az yemeye neden oluyor. Aşırı yeme durumunda şekerli ve yağlı gıdalar tercih ediliyor. Bu da kilo alımına, kilo alımı da birçok hastalığa davetiye çıkarıyor.

8. Diyetinize sağlıklı yağlar ekleyin!

8. Diyetinize sağlıklı yağlar ekleyin!

Pek çok insan şişmanladıklarını düşündükleri için kuru yemiş ve yağlardan kaçınırlar. Ancak uzmanlar tarafından yapılan bir araştırma, 55 yaşın üzerindeyseniz ve yüksek kardiyovasküler risk altındaysanız ekstra zeytinyağı veya fındık içeren bir Akdeniz diyetinin riskinizi azaltabileceğini buldu. Tam tahıllar, sağlıklı yağlar ve çok sayıda meyve ve sebzeye odaklanan birçok diyette de benzer olumlu sonuçlar görüldü.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
2
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
.

stresten Kaçınabilmek elimizde olsa keşke