onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Hayalet Tarım İşçileri

Hayalet Tarım İşçileri

MAHMUT TANAL
11.09.2014 - 09:26 Son Güncelleme: 11.09.2014 - 16:35

2013 İstihdam Raporları göre Türkiye’de bulunan 5 milyon 820 bin tarım işçisinin yüzde 83.1’i olan 4 milyon 838 bini sigortasız çalıştırılmakta olduğunu ortaya koymaktadır. Bu rakamlara göre tarımda istihdam edilenlerin 54 binini işverenler, 603 binini ücretli veya yevmiyeli çalışanlar, 2 milyon 248 binini kendi hesabına çalışanlar, 2 milyon 915 binini ise ücretsiz aile işçilerinin oluşturduğu tespit edilmiştir. Geriye kalan 4 milyon 838 bin kişi ise kimdir kayıt dışı çalıştırılmaktadır. Bu kişilerin ne bir sosyal güvencesi ne özlük hakları ne aldıkları ücretler kontrol altında tutulamamaktadır. Tarımda çalışan işçilerin büyük çoğunluğunun Devlet nezdinde hayalet olması bu insanların ağır ve uygunsuz koşullarda, karın tokluğuna köle gibi kullanılmasının önünü açmaktadır. Tarım istihdamında kayıt dışılık bu kadar yüksek oranda olunca da gözler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e çevrildi. CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal Bakan Faruk Çelik’e konu ile ilgili olarak verdiği soru önergesi ile şu soruları yöneltti;

1-  Türkiye’de 5 milyon 820 bin tarım işçisinin yüzde 83.1’i olan 4 milyon 838 bin işçinin sigortasız çalıştırıldığı iddiaları doğru mudur? Türkiye’de kaç adet tarım işçisi mevcuttur? Bunların kaç tanesi sigortalı, kaç tanesi kayıt dışı çalıştırılmaktadır?

2-  Tarımda istihdam edilenlerin 54 binini işverenler, 603 binini ücretli veya yevmiyeli çalışanlar, 2 milyon 248 binini kendi hesabına çalışanlar, 2 milyon 915 binini ise ücretsiz aile işçilerinin oluşturduğu yönünde istatistikler doğru mudur?

3-  Neredeyse tamamı sigortasız çalışan tarım işçilerine yönelik Bakanlığınız bugüne kadar hangi çalışmaları yapmıştır? Bu çalışmalar neden başarısız olmuştur? Bu başarısızlık neticesinde yeni bir çalışma yapılması planlanmakta mıdır? Bu çalışma nedir? Ayrıntıları nelerdir?

4-   Sigortasız işçi çalıştıran işverenlere karşı Bakanlığınızın bugüne kadar herhangi bir yaptırımı olmuş mudur? Bu yaptırımlar ne olmuştur? Kaç işverene yaptırım uygulanmıştır? Bu işverenlerin yanında çalışan sigortasız işçi sayısı ne kadardır?

5-  Bakanlığınızın sigortasız işçi çalıştıran işverenlere uyguladığı yaptırımlar neticesinde aynı suçu bir daha işleyen işverenler olmuş mudur? Bunlara ne tür bir yaptırımda bulunulmuştur? Bu yaptırımların sigortasız olarak çalıştırılan tarım işçilerinin durumunda düzelmeye sebep olduğuna ilişkin Bakanlığınız tarafından hazırlanmış herhangi bir rapor mevcut mudur?

6-  Yaptırımlar işe yaramıyor ise Bakanlığınız tarafından herhangi bir alternatif düşünülmekte midir? Bu alternatif nedir?

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam