Görüş Bildir
Haberler
Hamile Eşinin Fişini Gözyaşları İçinde Çekti

Hamile Eşinin Fişini Gözyaşları İçinde Çekti

Nechayev
25.01.2014 - 21:44 Son Güncelleme: 25.01.2014 - 21:59

ABD ’nin Teksas eyaletinin Fort Worth kentinde, Kasım 2013’te 14 haftalık hamileyken beyin kanaması geçirip hastaneye kaldırılan Marlise Munoz adlı kadının bağlı olduğu yaşam destek ünitesinin fişinin çekilmesi kararlaştırıldı. Akciğerde kan pıhtılaşması teşhisi konulan 33 yaşındaki Munoz’un kocası Erick Munoz, eşinin ‘fişini çekilmesi’ amacıyla yargıya başvurmuştu. Mateo adlı bir oğlu olan ve ikinci bebeğine hamileyken evinin mutfağında düşen Munoz, John Peter Smith Hastanesi’ne kaldırılmıştı. Ancak ilerleyen günlerde Munoz’un beyin ölümü gerçekleşti. Ancak ‘doğmamış bebeğin haklarını korumayı’ amaçlayan Teksas yasaları, ‘eğer hamile kadında bir sorun yoksa bebek doğurtulana kadar yaşam destek ünitesinin fişinin çekilmesini yasaklıyor’. Bu sebeple ailesinin itirazlarına karşın hastane yönetimi bu yönde harekete geçmemişti. Hastane eyalet yasasının yanı sıra ‘ceninin zarar göreceği’ gerekçesiyle de yaşam destek ünitesini kapatmayı reddediyordu. 

Ailesinin yaşam destek ünitesinin kapatılması taleplerine karşın deyim yerindeyse Munoz, ‘karnındaki bebeğini doğurabilmesi için yasa zoruyla yaşatılıyordu.’ Ancak Munoz’un bebeğinin de yaşam destek ünitesi nedeniyle zarar gördüğünün ortaya çıkması üzerine eşi Erick Munoz konuyu yargıya taşıdı. Mahkeme de, ailesinin itirazlarına rağmen hayatta tutulan Munoz’un yaşam destek ünitesinin ‘fişinin en geç 2 gün içerisinde çekilmesi’ yönünde karar aldı. Erick Munoz, “Marlise bana ve babasına, ‘Beyin ölümüm gerçekleşirse fişi çektirin’ demişti. Ancak isteğimiz yasaya takıldı. Şimdi ise eşimin toprağa verilmesi yönündeki vasiyetini yerine getireceğim. Bu sebeple az da olsa rahatladım. Böyle şeylere yasalar değil aileler ve hastalar karar vermeli” ifadelerini kullandı. Sağlık görevlisi olan Erick Munoz, ‘bebeğin yaşam destek ünitesinin de etkisiyle şekil değiştirdiği ve normal olmadığını’ savunuyordu. 

Bu arada olay bir yandan ABD’de anne karnındaki çocukların haklarını tartışmaya açarken, diğer yandan da Munoz’un bebeğinin ölü doğacak olması din adamlarının tepkisini çekti. Din adamları ‘bir canlı olan bebeğin çıkarlarını koruyan kimse olmadığı, bebeğin de düşünülmesi gerektiği ve bebek ne şekilde doğarsa doğsun onu koruyup yetiştirmek isteyen aileler olduğunu’ belirtti.

İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0