Görüş Bildir
Haberler
‘Haber Yorgunluğu'nu Atmanın 6 Yolu

‘Haber Yorgunluğu'nu Atmanın 6 Yolu

adem kara
01.04.2014 - 09:05 Son Güncelleme: 01.04.2014 - 16:53

‘Haber Yorgunluğu'nu Atmanın 6 Yolu

Yerel seçim çok fazla tapeye mi maruz kaldınız? Yolsuzluk iddiaları, seçim sonuçları veya hangi liderin ne dediği gibi konulardan başka bir şeyden söz edemiyor musunuz? İngiliz psikiyatr Andrew Samuels’e göre, ‘siyaset yüzünden depresyona girmek‘ mümkün. Samuels bu durumu, ‘toplumsal ve siyasi meseleler konusunda bir fark yaratamamanın yol açtığı mutsuzluk‘ olarak tanımlıyor.

Türkiye’de 17 Aralık 2013′ten 30 Mart yerel seçimlerine kadar geçen sürede birçoğumuz haber ve sosyal medya yorgunu olduk… Peki ‘haber bağımlılığınız’ ne kadar ciddi, bundan nasıl kurtulabilirsiniz?

1- Sorunun boyutunu tespit edin

Kaynağını önemsemeksizin haberler ne kadar bağımlısınız? Gününüzün akışını haberleri ne sıklıkta kontrol ettiğinize göre mi belirliyorsunuz? Başkalarıyla vakit geçirirken sohbeti bölüp haber dinliyor musunuz? Sadece haber kanallarını mı izliyorsunuz? Şu an dünyada ne olup bittiğini bilmiyorsanız mahrum bırakılmış hissediyor musunuz? Mesele ‘O Ses Türkiye’ de olsa, hangi ülkenin hangi ülkeyi işgal ettiği de olsa, ilk haberdar olan siz mi olmak istiyorsunuz?

2- Ruh halinizi değerlendirin

Haber bağımlılığının hayatınızı ele geçirip kontrolden çıkarmasına izin verip vermediğinizi en iyi duygularınız sayesinde anlayabilirsiniz. Eğer kendinizi gergin hissediyor ve her gün de dünyanın işe yaramaz bir yer olduğunu düşünüyorsanız, haberlerle fazla bağımlı hale gelmiş olabilirsiniz. Genelde iyimser biriyken, kötümser, sadece tehlikeleri, korkuları ve gelecekteki kötü ihtimalleri gören biri mi oldunuz? Haberlere fazla maruz kalmak sizi böyle hissettirebilir. Haberlerin nasıl hissedeceğinizi dayatmasına izin vermeyin.

3- Her an haber alma ihtiyacının hayatınızdaki olumsuz etkilerini tespit edin

Bütün gün haberlerle haşır neşir olmayı kaldırabildiğinizi düşünseniz bile hayatınızın şu an nasıl bir halde olduğunu bir düşünün. Eğer geçmişte daha farklı alanlara ilgi duyuyor ve daha sosyal bir hayat sürüyorken, şu an evde oturmayı tercih ediyor, insanlarla aynı dili konuşmadığınızı düşünüyorsanız, o zaman haberler yüzünden hayatınızı engelliyorsunuz demektir.

Arkadaşlarınızla ilişkileriniz nasıl gidiyor? Onların ne yaptığıyla ilgileniyor musunuz yoksa sohbetlerinizi büyük kısmında okuduklarınızdan ve haberlerde izlediklerinizden mi söz ediyorsunuz? Yeni konular açıyor musunuz? Haber bağımlısı olduysanız, başkalarıyla ilişki kurmanın tek yolunun güncel konulara dair bilginizi sergilemek olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Öyle ki, sohbetleri bilinçli biçimde yeni okuduğunuz haberlere getiriyor olabilirsiniz. Ya da sırf haber seyredebilmek için önemli buluşmaları iptal ediyor musunuz?

Gerçek bir ‘haber delisi‘, son dakika haberlerini kaçırmamak için önemli buluşmalardan bile kaçınabilir. Haberi sonraki saat ve günlerde defalarca izleyebilecek olmasına rağmen, ‘o anda’ ekran başında olmak isteyebilir. Ya da buluşmaya gidebilir fakat etrafındakilerin ne düşündüğüne bakmaksızın akıllı telefonunu elinden bırakmaktan da çekinmez.

4- Sebebi bulun

Haber bağımlısı olduğunuzu tespit ettiyseniz, sıra bu bağımlılığa son vermeye geldi demektir. Önce, haber bağımlılığınızın ne zaman başladığını tespit edin. Bazen bir obsesyon daha büyük bir sorunun semptomu olabilir. Dolayısıyla altta yatan sebebi bulmanız bağımlılığınıza son vermenize yardım edebilir. Travmatik bir olay yaşadıktan sonra mı daha çok haber izlemeye başladınız? Bir anda sahip oluverdiğiniz boş vakti başka şekillerde dolduramıyor musunuz? Yeni emekli olan, işsiz kalan, çocukları evden taşınmış olan veya sorumlulukları azalan kişiler, fazla boş zamanlarını haberle dolduruyor olabilir

5- Haber izlemeyi yavaş yavaş kesin

Bağımlılığa son vermenin bir yolu, bağımlı olduğunuz şeyle ilişkinizi bir anda kesmektir. Fakat dünyadan bihaber olmanın iyi bir şey olmadığı düşünüldüğünde, ‘haberle ilişkinizi’ planlamanız yeterli görünüyor. Sözgelimi, bir plan yapın ve her günün sadece belirli zamanlarında haber okuyup izleyin. Twitter’da doğru kişi ve kurumları takip edin, aynı bilgiye tekrar tekrar maruz kalmayın.

6-  Miktara değil, kaliteye bakın

Öğrenmeyi tercih ettiğiniz haberler konusunda seçici davranın. Bunun için haber kaynaklarınız konusunda şüpheci davranın.

Diken

Kaynak: http://www.diken.com.tr/vitrin/haber-...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0