Görüş Bildir
Haberler
Güneş Enerjisiyle Dünya Turuna Çıkacak

Güneş Enerjisiyle Dünya Turuna Çıkacak

Ulaş
02.06.2014 - 19:12 Son Güncelleme: 02.06.2014 - 20:21

Güneş Enerjisiyle Dünya Turuna Çıkacak

Kanat genişliği bir jumbo jet, ağırlığı ise bir otomobil kadar olan Solar Impulse 2, tamamen güneş enerjisi kullanarak yapacağı dünya turu öncesinde ilk deneme uçuşunu gerçekleştirdi.

ABD'yi boydan boya kat eden Solar Impulse güneş enerjili uçağının yeni versiyonu olan Solar Impulse 2, 2015'te gerçekleştireceği dünya turu öncesinde ilk uçuşunu gerçekleştirdi. İsviçre'nin Payerne kentinden havalanan Solar Impulse 2, iki saat havada kaldı. Bertrand Piccard ve Andre Borschberg ile dünyanın çevresini dolaşacak uçağı, ilk denemesinde test pilotu Markus Scherdel kullandı.

Yaklaşık 1800 metre yükseklikte uçan Scherdel birkaç manevra gerçekleştirerek uçağın kontrollerini gözden geçirdi. Scherdel uçuşun ardından Solar Impulse 2'nin önceden yapılan simülasyon ve hesaplamalarla uyum gösterdiğini belirtti. Solar Impulse 2 gelecek aylarda gerçekleştirilecek yeni test uçuşlarının ardından dünya turu için onay almayı bekliyor.

Uçağın pilotlarından Piccard, BBC'ye yaptığı açıklamada 'yakıt kullanmadan gece ve gündüz uçabilen Solar Impulse 2'nin temiz enerjileri öne çıkarmak için büyük önem taşıdığını' ifade etti. Piccard dünyanın fosil yakıtlardan bağımsız hale gelmesi ve çevre kirliliğiyle yaşadığı sorunları çözmesi için yeşil enerjilerden daha çok şey öğreneceğini belirtti.

Benzeri olmayan uçak

Tamamen güneş enerjisiyle uçan Solar Impulse 2'nin 72 metrelik kanat genişliği, Boeing 747 jetini bile geride bırakıyor. Buna rağmen dev uçağın ağırlığı sadece 2.3 ton. Kanatları 17 bin güneş hücresiyle kaplı olan Solar Impulse 2 güneşten elde ettiği enerjiyle saatte 140 km hıza ulaşabiliyor. Dört elektrik motoruna sahip olan uçak, lityum iyon bataryalarını gündüz şarj etmesi sayesinde geceleri de havada kalabiliyor.

Piccard ve Borschberg, 2013 yılında Solar Impulse ile aralıksız 26 saat havada kalarak, bir güneş enerjili uçakla en uzun süre havada kalma rekorunu kırmıştı. İkili aynı zamanda kıtalararası uçuş gerçekleştirmişti.

Solar Impulse 2, dünya turunda en ciddi sınavını en az beş gün sürmesi beklenen Atlantik ve Pasifik Okyanusu geçişlerinde verecek. Kokpiti bir kişilik olan uçak, ikinci pilotun dinlenmesi ve egzersiz yapması için ek bölmeye sahip.

  • Al Jazeera
Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/gun...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0