Görüş Bildir
Haberler
Guardian'ın Snowden Belgeleri Böyle Yok Edildi

Guardian'ın Snowden Belgeleri Böyle Yok Edildi

Guardian'ın Snowden Belgeleri Böyle Yok Edildi

Daha önce İngiliz istihbarat teşkilatı tarafından Edward Snowden belgelerini yok etmeye zorlanan Guardian, belgelerin bulunduğu hard disklerin nasıl yok edildiğinin görüntülerini yayımladı.

(soL - Dış Haberler) Eski ABD Ulusal Güvenlik Servisi (NSA) ajanı Edward Snowden'in dünyayı sarsan belgelerini yayımlayan İngiliz Guardian gazetesi, İngiliz istihbaratı GCHQ'nun zorlamasıyla belgeleri içeren hard diskleri nasıl yok ettiğinin görüntülerini yayımladı.

İki GCHQ çalışanının nezaretinde belgeleri yok eden Guardian editörleri, bu işlem sırasında matkap ve taşlama makinesi kullandılar.

Geçtiğimi sene Haziran ve Temmuz aylarında yapılan iki toplantıda, İngiliz hükümetini temsilen Jeremy Heywood, Guardian editörü Alan Rusbridger'i Snowden belgelerini geri vermesi konusunda açıkça uyarmıştı. Heywood, konuşmanın bir yerinde Rusbridger'e, 'ya bu işi güzellikle çözeriz, ya da mahkemeye gideriz. Hükümetteki pek çok kişi sizi kapatmak gerektiğini söylüyor' dedi.

Rusbridger ise, Guardian'ın elindeki belgeleri yok etmenin belgeleri gerçekten yok etmek anlamına gelmediğini, ABD'li gazeteci Glenn Greenwald'un Snowden ile Hong Kong'da görüştüğünü ve sızıntıları Rio de Janeiro'dan yaptığını kaydetti. Editör ayrıca, ABD'de de kopyaların bulunduğunu söyledi.

Belgeler yok edilmeden önce, David Cameron'un Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Oliver Robbins, 'Eğer belgeleri geri vermezseniz, bu akşam üzeri 'başka kimselerle' konuşmak zorunda kalacağız' dedi. Bunun Guardian'ın kapatılması ile ilgili olup olmadığı sorusuna ise Robbins, 'Bunu kastediyorum' cevabını verdi. Robbins, editör yardımcısı Paul Johnson'a, belgeleri 'adli tıpta inceletmek için' istediklerini de söyledi. İngiltere, bu sayede Snowden'in belgeleri nasıl sızdırdığını anlayarak yeni sızıntılara karşı hazırlıklı olmayı planlıyordu.

İşte o görüntüler:

Kaynak: http://haber.sol.org.tr/dunyadan/guar...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Revealed: the day Guardian destroyed Snowden hard drives under watchful eye of GCHQ - video

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0