Google, Geleceğin Telefonunu Yaptı
Google, Geleceğin Telefonunu Yaptı
Google’ın parçaları değiştirilebilen, modüler akıllı telefonu Project Ara, 2015 yılında satışa sunulacak. Telefon ile ilgili detaylar haberimizde.
Sabit iskeleti üzerine modüler parçalar ile birlikte isteğe göre değiştirilebilen yeni akıllı telefon Project Ara, Kaliforniya’da Santa Klara şehrinde gerçekleştirilen lansmanda kullanıcılar için tanıtıldı. Motorola’yı satın aldıktan sonra yeni gelişmeler ile kullanıcıların karşısına çıkan Google’ın akıllı telefonu Teknoloji ve Projeler grubu ( ATAP ) tarafından geliştirildi.
Etkinlikte, projenin ilk aşamalarında yer alan prototipini gösteren firma, cihazın 2015 yılının ayında piyasaya sürüleceğini belirtti. Cihazın 50 dolar ile 500 dolar arası bir fiyata mal olacağını belirten Google, şimdiden kullanıcıları heyecanlandırmaya başladı.
“KİŞİSELLEŞMEYE DOĞRU”
Sadece iskelet fiyatının belli olduğu telefonda, açıklamalara göre Ara’ya istenen işlemcinin veya daha büyük bir ekran gereksiniminin ek modül satın alınarak mümkün olabileceğini belirten projenin lideri Paul Eremenko, ilk başta donuk renkte olan kasayı daha çekici hale getirmek için farklı renk seçeneklerinin olacağını belirtti.
Ayrıca projenin takım yöneticisi olan Eremanko, Project Ara ‘nın Android işletim sistemi ile birlikte çalışacağını belirtti.
“ÜÇ FARKLI EKRAN BOYU”
Google, ayrıca Project Ara için ilk geliştirici kitini de yayınladı. Kasasını Endos olarak adlandırdığı Project Ara’nın, 4 x 7, 3 x 6, 2 x 5 modülleri olmak üzere üç farklı boyutta olacağı etkinlikte açıklandı.
Ayrıca istenen parçaların LEGO gibi takılıp kurulmasını sağlayan telefon Project Ara telefonlarına pil, kamera, ekran, hoparlör gibi geleneksel parçaların yanı sıra, termal kamera ya da ölçülebilen modüller gibi sıra dışı eklentiler de yapabiliyor.
Bu modüller, iskelet üzerine elektro mıknatıslar sayesinde bağlanabilirken, Cihaz aynı zamanda birden fazla pil birimini de destekleyebiliyor. Bu sayede, başka bir akıllı telefonu aynı anda şarj edebilme imkanı sağlanmış oluyor.
“3D YAZICI İLE MODÜL ÜRETİLEBİLİYOR”
Akıllı telefon Project Ara’nın yüzeyini özelleştirebilmek için 3D yazıcıları kullanmak mümkün. Geliştirici kiti ile birlikte kolayca programlanabilen bu modüller, bir 3D tasarım programı ile hazırlanabiliyor. Hatta firmaların yaptıkları modüller ile sipariş bile verilebilecek.
Yayınlanan modül geliştirme kiti, işlemci ve kamera gibi her bir parça için ayrı ayrı detaylandırılabiliyor. Sonrası için 3D yazıcı ile evde bile üretim gerçekleştirilebilme kolaylığı sunuyor.
“KALP KRİZİNİ ÖNCEDEN TAHMİN EDEBİLİYOR”
Google’ın yeni telefonu Project Ara’nın özellikleri saymakla bitmediği gibi, sağlık konusunda da kullanıcıları çok önceden uyarabilen bir sistem ile yapılandırılmış durumda. Kaliforniya Teknoloji Üniversitesi’nden Derek Rinderknecht, bir algılayıcı sayesinde kalp durumunu takip ederek, uygulama üzerinden canlı olarak kalp atışlarını görebilmemizi sağlamayı hedefliyor. İkinci aşama ise non – invazif şekilde kalp krizlerini tahmin edebilmek.
Bu modül ile birlikte, tıp hizmetlerinin her yere ulaşamadığı zamanlarda yetişebilecek çok iyi uygulamalardan bir tanesi olmuş. Özellikle gelişmekte olan ülkeler için ideal bir seçenek olacaktır.
“AVUÇ İÇİ KONSOL”
Project Ara’nın bir diğer ilginç özelliği ise bir oyun kumandası ekleyerek modül ile birlikte çalışması. Konsept aşamasındaki tasarımını yayınlayan Aether Technician adlı Tumblr kullanıcısı, istiridye kabuğu benzeri bir tasarım ile, cihazı açılır hale getirebiliyor.
İç kısımda bulunan oyun kumandası bölümü de, cihazı bir Android oyun konsoluna dönüştürüyor. İstediğinde oyun kumandası da rahatlıkla çıkartılabiliyor.
Pchocasi- Cengiz BOZDEMİR
Yorum Yazın