onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
'Girdiği Yerde Savaş Çıkarıyor!' Türkiye'nin İçindeki Tehdit 'Selefilik' Nasıl Ortaya Çıktı? Amacı Ne?

etiket 'Girdiği Yerde Savaş Çıkarıyor!' Türkiye'nin İçindeki Tehdit 'Selefilik' Nasıl Ortaya Çıktı? Amacı Ne?

Eray İspir
20.07.2022 - 20:24 Son Güncelleme: 20.07.2022 - 21:03

Kamuoyunda Cübbeli Ahmet olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü'nün ortaya attığı iddialardan sonra Selefilik tartışılıyor. Selefilik nedir? Selefiliğin müslüman dünyasına bakışı nasıl? Ne zaman ortaya çıktı? Tüm bu soruların yanıtlarını sizler için derledik. 

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Selefilik ne zaman ortaya çıkmıştır?

Selefilik ne zaman ortaya çıkmıştır?

Klasik Selefiliğin 14. yüzyıl bilgini İbn Teymiyye tarafından ortaya çıkarıldığı düşünülse de, araştırmacılar tarafından kullanılan İslam sözlükleri veya kitapları, Selefi'nin 18. yüzyılda Suudi Arabistan'da iktidara gelen ve 19. yüzyılın ikinci yarısında esas olarak Mısır'da İslami reformistler olarak büyüyüp gelişen Vahhabi'den geldiğini söylemektedir.

Yöntemleri kendi içlerinde de ayrışıyor

Yöntemleri kendi içlerinde de ayrışıyor

Selefiliğin toplumsal hayatta uygulanışı da farklılık göstermektedir. Temelinde İslam dinini yer yüzüne hakim kılmayı benimseyen Selefilik, bunu farklı yöntemlerle yapan bir topluluk.

Kimi ilmi-akademik faaliyetleri, kimi toplumla buluşup tebliğ yapmayı, kimi de parti kurup legal yollarla siyaset yapmayı bir yöntem ve faaliyet alanı olarak belirlemiştir. 

Selefi zihniyetten beslenen kimi gruplar ise şiddet ve terörü bir yöntem olarak benimseyerek İslam dünyasının kriz bölgelerinde sürdürülen vekalet savaşlarının birer parçası olmuştur.

Neyi amaçlıyorlar?

Neyi amaçlıyorlar?

Ahmet Mahmut Ünlü'nün (Cübbeli Ahmet) 'Türkiye'de her geçen gün Selefilik artıyor, yüzde 3.5 lerden yüzde 8'lere yükseldi' açıklaması sonrası bu yapının neyi hedeflediği merak ediliyor.

Selefilikte İslam dışında bulunan bir düzen tamamen reddedilir. İslam'ın siyaset siteminde, hukukta ve sosyal yaşamda bir bütün olarak yer almasını amaçlar. Bunun dışında yer alan hiç bir güç erkini kabul etmez ve 'şirk' olarak tanımlar. 

Bu düşünce yapısından dolayı yaşadığımız mevcut yasa, kural ve güç erklerinin kendileri üzerinde bir bağlayıcılı olmadığı düşünülmektedir.

Osmanlı'da Selefilik

Osmanlı'da Selefilik

Selefilik, Tevhidi tesis etmek, bidatleri ortadan kaldırmak ve asr-ı saadete dönmek gibi ideallere sahiptir. Selefi anlayışlar kendilerini hakikatin yegâne temsilcisi olarak görmeleri sebebiyle var olan diğer dini yapılara, mezheplere ve devlet otoritesine karşıdır. Dolayısıyla Osmanlı'da yaşayan müslümanların kanları da bu gruba 'helal' olarak gelmektedir.

Hicaz bölgesinde başlatılan Selefi isyanlarında binlece müslüman öldürülmüş, camiler ve türbeler tahrip edilmiştir.

'Türkler Müslüman değildir'

'Türkler Müslüman değildir'

Selefilerle ilgili ortaya atılan iddialar sonrası bu yapıların Türkiye'deki siyasal, dini ve sosyal yaşama bakışları da tartışıldı.

Sözcü Gazetesi'nden İsmail Saymaz'ın 29 Eylül 2020 tarihli röportajda konuşan Selefi lider Murat Gezenler, 'Türkler Müslüman değildir, müşrik bir toplumdur' demişti.

Gezenler, Türk toplumu ile ilgili düşüncelerini şu şekilde sıralamıştı: 

Türkler IŞİD için Müslümandır. Ama bizim için değildir.

Biraz daha açar mısınız?

İnsanların hükmü Allah'tan gayrısına vermesi şirktir. Oy atmak şirktir. Çocuğu okula göndermek şirktir.

Askere gitmek?

Küfürdür.

Bu kişiler Müslüman değil midir?

Değildir. Müşriktir.

Türkler yeniden mi Müslüman olmalıdır?

Hiç Müslüman olmamıştır.

Sadece Selefileri mi Müslüman sayıyorsunuz?

Evet, bu akidede olanları kabul ediyorum.

Çocuklarınızı okula gönderdiniz mi?

Hayır, göndermedim. Özel öğretmen tuttum.

Cemaatiniz ne yaptı?

Uzun süredir Konya, Ankara ve İstanbul'da Müslümanlar 3-5 kişi bir araya gelip çocukların eğitimini çözüyor.

Nasıl çözüyor?

Ev tutuyorsunuz. Orada ders veriyor, bu işi bilenler. Çok sağlıklı değil.

Diploma?

Diplomaya ihtiyaç hisseden kim ki? Ya da dışarıdan okutabilirsin.

IŞİD ile savaşan Türk askerini şehit görmüyorsunuz, yanılıyor muyum?

Yani…

“Yani” derken?

Yani, şehit görmüyoruz. Kim Allah kelimesinin yücelmesi için savaşıyorsa şehit odur.

Ölen, Türk Ordusu'ndan ise?

O şehit değildir.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Türkiye'de kaç Selefi var ?

Türkiye'de kaç Selefi var ?

Gezenler 2020 yılında yapılan röportajda Türkiye'deki selefi sayısı hakkında şunları söyledi 'Çok yüksektir. MİT raporunda dediği gibi 10-20 bin değildir. Her ilde 20 cemaat vardır. Biri beş kişi, biri 10 kişi… Tekfir etme düşüncesinden ötürü sürekli ayrışıyoruz. Ancak 2 bin dernek yoktur' dedi.

Selefilik neden yayılıyor?

Selefilik neden yayılıyor?

Ahmet Mahmut Ünlü, Selefilerin ölürse şehit olacağı, kalırsa ganimet ve cariye elde edeceği motivasyonu ile büyüdüğünü belirterek 'Bunlar girdikleri her yerde savaş çıkarmıştır. Türklerde şu an Selefilik yüzde 3.6 ve ilerliyor. Birçok aile yıkıldı, birçok karı koca birbirine kafir diyerek ayrıldı. İsrail'den fonlanan cami grubu, Suudi, BAE bir arada. Türk-Kürt başaramadılar, Alevi-Sünni başaramadılar ama din işi başka işe benzemez. 'Kafir, öldürmen lazım' diyor. Alt taban oluşunca dış güçler kıvama geldiğini gördüğü zaman oradan bir sıçrama yapar. Bunların gizli yerlerde silahları var. Kendi basılacakları hücre evinde bulundurmuyorlar. Kimlere ne zaman dağıtıldıkları belli. Şu anda Türkiye'deki radikal Selefi gruplar son derece tehlikelidir' diye konuştu.

Kaynak: Sözcü, Birgün, İndependent Türkçe, Tepav Günlük, SETA

Ahmet Mahmut Ünlü'nün Selefilerle ilgili konuşması👇

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Ahmet Mahmut Ünlü (Cübbeli Ahmet)'in açıklamalarının tamamı için?👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
2015 yılında başladığım Gaziantep Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde gazetecilik ve medya faaliyetlerine ilişkin teorik dersler aldım. Eğitimim sürecim boyunca, üniversitenin basın-yayın biriminde yazı işleri faaliyetleri yürüttükten sonra lisans eğitimimi tamamladım. 2020 yılında yerel bir gazetede yazı işleri ve gazete tasarımı yaparak basın sektöründeki ilk iş tecrübemi edindim. 2022 yılında Onedio platformunda ‘Gündem editörü’ olarak işe başladıktan sonra mesleğim olan gazeteciliği ulusal çapta icra etmeyi ve farklı kaynaklardan olayları teyitlemeyi öğrendim. 2023’ten bu yana ise yine Onedio çatısı altında ‘Video editörü’ olarak medya faaliyetlerime devam etmekteyim.
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
202
79
41
17
11
6
4
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın