Görüş Bildir
Haberler
Gazzeliler İbadet İçin Kiliseye Sığındı

Gazzeliler İbadet İçin Kiliseye Sığındı

Mustafa MUTLU
27.07.2014 - 16:45 Son Güncelleme: 27.07.2014 - 17:26
İçeriğin Devamı Aşağıda

Nerede namaz kılacağız!

İsrail saldırılarının devam ettiği Gazze'de Müslümanlar camilerin bombalanması korkusuyla ibadetlerini ortodoks kilisesinde yaptı. Binlerce kişi iftarını açtığı kilisede sabaha kadar dua ederek ibadet etti.

İsrail ordusunun katliam gerçekleştirdiği Şucaiye'den bin 800 kişinin Gazzemerkezindeki ortodoks kilisesine sığınması üzerine rahip kilisenin kapılarını açtı. Yüzlerce kişi kilisede iftarlarını yaparak teravih namazlarını kıldı. Kadir Gecesi olması münasebetiyle sabaha kadar namaz kılarak dua eden Gazzeliler, aynı kilisede sahur yaparak Sabah namazlarını kıldı.

RAHİP KİLİSENİN KAPISINDA KARŞILADI

Kilise bahçesinde komşuları ile oturan Hayat El Bahtiti (50), katliamın gerçekleştirildiği Şucaiye'den geldiğini belirtererek, 'Bombardıman gecesi çocuklarım ve bize sığnan kayın biraderimin çocukları olmak üzere evimizde 11 kişiydik. Evimiz saldırıya uğradı. Her an ölümle karşı karşıya sabaha kadar bekledik. Sabahın ilk ışıklarıyla kapıyı açtığımızda sokakta herkesin kaçıştığını gördüm. Çocuklarımı yanıma alarak onlara katıldım. Baktım ki insanlar kiliseye yöneldi. Kapı açıktı çocuklarımı alarak kiliseye girdim. Bizi rahip kapıda karşıladı. Durumlarımızı sordu. Dinlenmemiz için oda gösterdi. Ardından bir genç geldi. Yatak giyecek ve süt getirdi. İftar ve sahur için yiyecek verdiler.' diye konuştu.

KİLİSEDE İBADET İÇİN TÜM ŞARTLAR SAĞLANDI

İbadetlerini yapmaları için kilisede tüm şartların oluşturulduğunu ifade eden El Bahtiti, bize verilen yatakları namaz kılmak için kullandık. Okumamız için Kur'an-ı Kerim getirdiler. Gece namazlarımızı kilise bahçesinde kıldık. Kilisenin çevresinde oturan Müslümanlar da bize katılarak namaz kıldılar.' diye konuştu.

El Bahtiti'nin kızı Sara (18) ise, kilisede kendilerinin bu şekilde iyi karşılanmalarının kendisini şaşırtmadığını söyledi. 'Biz dini olarak hoşgörülü bir toplumda yaşıyoruz.' diyen Sara, bu konuda hiç bir zaman sorun yaşamadıklarını kaydetti.

MİSAFİRPERVERLİKLE KARŞILADILAR

Kilisenin büyük bir misafir perverlikle karşıladığını kaydeden Sara, 'Hiç birsey alamadan evlerimizden kaçtık. Onlar tüm ihtiyaçlarımızı karşıladılar. Bizi şaşırtmadılar, büyük bir hoşgörü ile kilisede namaz kılmamızı sağladılar.Gazze'de 5 bin civarında Hıristiyan var. Müslümanlarla hiç sorunları olmadı.' dedi.

45 yıldır Şücaiye'de oturduğunu ifade eden Sabah El Mebyad, saldırılar sebebiyle kiliseye sığındığını ifade ederek en iyi şekilde karşılandıklarını anlattı.

'RAHİP EMİN OLMADAN KİLİSEDEN AYRILMIYORDU'

El Mebyad, 'İnsanlar hiçbir şeylerini alamadan kaçtığı için şeker, tansiyon hastaları vardı. Onların ilaçları temin edildi. Ramazan'da olmamız hasebiyle sahur ve iftara ihtiyacımız vardı. Burada tam bir misafir perverlik hissettik. Rahip mültecilerin durumundan emin olmadan kiliseden ayrılmıyordu. Güvenlikçilere sığınmacıların ihtiyaçlarının giderilmesini tembih ediyordu.' diye konuştu.

Kilise bahçesinin diğer tarafında da erkekler sabaha kadar namaz kılarak dua etti. Cemil El Suveyrki (76) 1967 ve 1976 Arap İsrail savaşlarını yaşadığını ifade ederek şu anki sürecin çok daha kötü olduğunu anlattı. Yaşlı haliyle yürüyerek kiliseye sığındığını kaydeden El Suveyki, 'burada güven rahatlık ve saygıyı buldum.' dedi.

Hamade Cemil (15) isimli çocuk ise Hristiyan ve Müslümanlar arasındaki bu dayanışmanın Filistinlileri daha da güçlendireceği görüşünde.

'KİLİSEYİ İNSANLARIN ACILARINI HAFİFLETMEK İÇİN AÇTIK'

Gazze Ortodoks Kilisesi rahibi Aleksius, herkes için şartların kötü olduğunu işgalci İsrail'in her tarafı deniz hava ve karadan bombaladığını ifade ederek, 'Bu şartları hiç bir insan kabul edemez. İnsanlar ölümden kurtulmak için evlerinden kaçtılar. Kilise insanların acılarını hafifletmek amacıyla kapılarını açtı. Onların ihtiyacı olan yiyecek, su, süt, tıbbi malzeme, giyecek gibi ihtiyaçlarını giderdik. İftar ve sahurlarını temin etmeye çalıştık. Yardım kuruluşları bu konuda destek verdiler.' dedi

'HIRİSTİYANLARLA MÜSLÜMANLAR BİR BEDEN GİBİ'

Kadir Gecesi müslümanların ibadet etmesi için ortam oluşturulduğunu kaydeden rahip Aleksius, 'İnsanlar kilise çevresindeki camilerde namaz kılacaklardı. Ancak camilerin bombalanmasından korktular. Bu yüzden kilisede ibadet etmeye karar verdiler. Onlara kilise çevresinde oturan Müslümanlar da katıldı. Beraber dua edip namaz kıldılar. Gazze'de Müslüman ve Hıristiyanlar bir beden gibidir. Birbirlerinin acılarını paylaşırlar.' ifadelerini kullandı.

İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik sürdürdüğü kanlı operasyonun ondokuzuncu gününde yaşamını yitirenlerin sayısı 925'e yükseldi. Hedef gözetmeksizin gerçeleşen saldırılarda bini aşkın ev ve 25 cami bombalandı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0