Görüş Bildir
Haberler
Gazeteciler "Özgür Basın" İçin Yürüyor

Gazeteciler "Özgür Basın" İçin Yürüyor

Batuhan
16.02.2014 - 16:22

Gazeteciler "Özgür Basın" İçin Yürüyor

İstanbul'da gazeteciler 'özgür basın' talebiyle Cağaloğlu'ndan İstanbul Valiliği'ne yürüyor. Çok sayıda gazeteci katıldığı eyleme vatandaşlar da destek veriyor.

Gazetecilerin açıklaması şöyle:

'Gazetecilik, uzun yıllardır iktidarların baskısı altında inim inim inliyor. Telefonlarla gelen talimatlar, sansür ve otosansür gazetecileri boğuyor. Baskı, sansür ve otosansürün ne kadar yakıcı olduğu son iki hafta içinde gözler önüne serildi.

Başbakan, gazetelerdeki haberlere, televizyon canlı yayınlarına ve hatta altyazılara müdahale etmekte tereddüt etmiyor, 'bunları böyle tek tek arayacaksın' diyebiliyor.

Bir genel yayın yönetmeni, gazetesinde yayınlanacak bir kamuoyu araştırmasını iktidar lehine değiştirmeyi düşünüyor, hatta bu 'cin fikri'ni üst yöneticisine teklif ediyor.

Bir başka yayın yönetmeni, iktidarın ve patronun baskısıyla yazarlarını işten çıkarmak zorunda kaldığını açıklıyor.

Bunlar demokratik bir hukuk devletinde, basın özgürlüğünün bulunduğu bir ülkede söz konusu olamaz.

Peki bunlar neden Türkiye'de oluyor? Daha da önemlisi bunlar neden Türkiye'de büyük fırtınalar koparmıyor? Sivil toplum örgütleri, sendikalar, siyasi partiler ve daha da önemlisi haber alma hürriyeti zedelenen halk, neden ayağa kalkmıyor?

Bu boşvermişliğe, bu tepkisizliğe son vermek için biz bugün sokaktayız.

Medyanın itibarının ayaklar altına alınmasının sorumlusu tek başına iktidar değil, olamaz.

Baskıya ortak olan gazete ve televizyon patronu da, gelen telefonlara 'emredersiniz' diyerek haberleri sansürleyen medya yöneticisi de, daha haberi düşünme aşamasında otosansür uygulayan gazeteci ve televizyoncu da sorumludur.

Evet, burada kolektif bir zaafiyet var. Ama artık yeter. Bundan sonra susamayız, susmamalıyız.

Gün, yaşananları halının altına süpürme günü değil, gün özeleştiri yapma günü; gün, mesleğimize dört elle sarılma günü; gün gerçekleri alabildiğine yazma ve baskılara direnme günüdür.

Gün, yıllarca iktidar baskısı karşısında gazetecileri feda edenlerin, gazeteciler haksız şekilde cezaevine atılırken gözlerini kaçırıp ıslık çalanların, iktidarla iş tutmak adına gerçekleri eğip bükenlerin meslektaşlarından 'ama'sız özür dileme günüdür.

Gün, gazeteciliğin ve gazetecilerin ayağa kalkma günü; halkın haber alma hakkının arkasında durma günüdür.

Unutmayın, iktidarlar gelir geçer, aslolan gazeteciliktir.

Ve, 'Alo Başbakan, Artık Yeter'... Şiddeti alenen övmediği sürece en aykırı görüşlerin bile kendine yer bulabildiği rejimlere demokrasi deniyor... Öte türlüsüne ne dendiği ise günlerdir Türkiye'nin gündeminde...'

Cumhuriyet

Kaynak: http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/tu...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0