Görüş Bildir
Haberler
Futbol, Cinsiyetçilikle Mücadeleyi Ciddiye Alacak mı?

Futbol, Cinsiyetçilikle Mücadeleyi Ciddiye Alacak mı?

Fatih
18.03.2015 - 22:55 Son Güncelleme: 18.03.2015 - 23:07

Güzel oyun futbolun, çirkin bir sorunu var; kadın düşmanlığı. Kadınlar, sahalarda ve tribünlerde tacizin sona ermesi için çağrıda bulunuyor.

Futbol sektöründe, 1200 kadının istihdam edildiği belirtiliyor. Futbolda Kadınlar (WIF) isimli dernek, 'bu güzel oyun' diye niteledikleri futboldaki cinsiyetçilik, taciz ve kadın düşmanlığına son verme çağrısında bulundu.

Derneğin yaptığı bir ankete göre geçtiğimiz yıl sektörde çalışan kadınların %66'sı cinsiyetçiliğe şahit oldu.

Dernekte görev alan Guardian'ın spor yazarı Anna Kessel; 'Açık cinsiyetçi şiddet futbol stadyumlarında tolere edilirse; futbol ofislerinde-eğitimlerinde, televizyon stüdyolarındaki cinsiyetçiliğin önünü almak nasıl garantilenebilir ki' diyor.

Kessel'in altını çizdiği tablo, profesyonel ve amatör futbolda hem oyuncuların hem de izleyenlerin yeniden ürettiği bir gerçekliğe denk düşüyor. Bir kadın hakem, sayısız kereler erkek futbolcuların cinsiyeti ve görünümü hakkında yorumlar yaptığını belirtiyor. 'Güzel bacaklar', 'Sezon boyunca gördüğüm en seksi hakem sensin', 'Güzel popo' sözlerini defalarca duyduğunu belirten hakem bir defasında kendisine 'Göğüslerinizi donmaktan nasıl koruyorsunuz' diye bile sorulduğunu belirtiyor.

Bir başka kadın tanık ise, bir maç sırasında saha kenarında görevli bir kadına, erkek seyircilerin bir bölümünün 'Göğüslerini al ve dışarı çık' diye bağırdığını anlatıyor.

Futbolun bir erkek oyunu olduğu fikri ne yazık ki halen yaygın olarak kabul ediliyor. Okullarda, yerel kulüplerde kadınların futbol takımlarında yer almasına genellikle izin verilmiyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Rakamlar Ayrımcılığı Gösteriyor

Rakamlar Ayrımcılığı Gösteriyor

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği'nin (FIFA) 121 üyesinin yalnızca 6'sı kadın, İngiltere Premier Lig yönetiminde ise hiç kadın yok. Premier Lig'deki 20 takımın yönetim kurullarında ise yalnızca 8 kadın bulunuyor. Benzer bir eşitsizlik futbol sağlıkçıları ve gazetecilerinde de mevcut.

Bu eşitsiz tabloyu değiştirmek için kulüplerin atacağı çok basit adımlar var ancak hiçbiri yapılmıyor. Örneğin pek çok kulüpte kadın çalışanlar için ayrı soyunma odaları yok. Erkekler için gelişkin soyunma kabinleri organize edilirken, kadınlar tuvaletlerde giyinip soyunmak zorunda bırakılıyor.

Mart ayı boyunca sosyal medyada #ShameOnTheGame hashtagiyle futboldaki cinsiyetçiliğe dikkat çekecek olan WIF, yalnızca olumsuz örneklerin değil, teşvik edici ve futbola ilgi duyan, yetenekli kadınları destekleyecek örneklerin de #SheBelongs hashtagi ile paylaşılmasını umuyor.

2013-14 sezonunda, futboldaki ayrımcı ve eşitsiz uygulamaların rapor edilişininde %269'luk bir artış meydana geldi. Bu durumun, büyük kulüplerin ve oyuncuların da istismara karşı tavır almasını sağlayacak bir tabloyu zorladığından söz ediliyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0