Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Freud'un Öğrenciliğini de Yapmış Carl Jung'dan, İnsan Psikolojisi Üzerine 17 Harika Tespit
Carl Gustav Jung.
Freud ile birlikte psikanalitik kuramının öncülerinden. Analitik psikoloji kuramının ise kurucusu.
Freud'la tanışmasından sonra hayata bakış açısını değiştiren, bir süre yola onunla devam eden; fakat Freud'un teorilerine karşı sergilediği eleştirel bakış sonrası yollarını ayırıp, kendi fikir ve yargılarının peşinden giden, arketip denilen olgunun yaratıcısı, bilinç, bilinçdışı ve rüyalar üzerine oldukça keskin ve net tespitleri olan ve terapilerinde her insanın eşsiz olduğunu söyleyen bir psikolog.
Carl Gustav Jung.
#1
#2
Bir insanı anlamak istiyorsanız, öncelikle insanlar hakkında bildiğiniz her şeyi ama her şeyi unutmalısınız.
#3
İnsanlar iki tiptir: Dışadönük ve içedönük.
Her iki tip birbirini yanlış anlar. Bir tip diğerinin yalnızca zayıf yanını görme eğilimindedir. Bu yüzden dışadönük için içedönük tip, bencil ve sıkıcıdır. Öte yandan içedönük ise dışadönük tipin gösterişçi ve yapmacık olduğunu düşünür.
#4
Ötekinin sevmediğimiz özellikleri, kendi kendimizi bulmaya yardım edebilir.
#5
Tüm akıl hastalıklarının temelinde meşru acıları yaşamayı reddetmek yatar.
#6
Yalnızlık, insanın çevresinde insan olmaması demek değildir. İnsan kendisinin önemsediği şeyleri başkalarına ulaştıramadığı ya da başkalarının olanaksız bulduğu görüşlere sahip olduğu zaman kendini yalnız hisseder.
#7
Bilim bir plajdaki tüm çakıl taşlarının ortalama büyüklüğünü hesaplayabilir, ama belki de o plajda o büyüklükte tek bir taş yoktur.
#8
Açı doyurduğumda,
hakareti affettiğimde,
düşmanımı sevdiğimde,
bunlar güzel erdemler.
Fakat ya dilencilerin en fakirinin,
suçluların en gaddarının da
kendi içimde olduğunu fark edersem.
Ya şefkatime en muhtaç kişinin,
sevilmeye en muhtaç düşmanımın
kendim olduğunu fark edersem
o zaman ne olacak?
#9
Bilinç sürekli değildir. Bilinç kesikli kopuk kopuktur. İnsan yaşamının bilinçli evreleri bir araya toplansa, toplam sürenin ancak yarısına ya da üçte ikisine ulaşır, gerisi bilinçaltı yaşamı oluşturur: yani gece uykuda geçirilen süre ile gündüzleri bilincimizin dışında kalan saatler. Aslında, bilincin belirli bir düzeye ve yoğunluğa ulaştığı, gerçekte bilinçli olduğumuz çok az zaman vardır. Düşlerimizde ortaya çıkanlar bilincin önemsiz kırıntılarından başka bir şey değildir; düş gördüğümüz sıralar, bütünüyle edilgen bir rol üstleniriz.
#10
Her kim hedefindeki kişiye işkence edebiliyorsa aynı işkenceyi kendisi görmüştür.
#11
Kendi kalbine bakamayanın yaşamı bulanıktır; kendi yüreğine bakabilme cesareti gösterenler gönlünün muradını keşfedenlerdir. Dışarıya bakan rüya görür, hayal dünyasında kaybolur; içeriye bakan uyanır, kendini keşfeder.
#12
Tüm kaosta bir kozmos ve tüm düzensizlikte gizli bir düzen vardır.
#13
Bir şeye ne kadar karşı gelirseniz, o ısrarla olmaya devam eder.
#14
Doğduğumuz dünya çok acımasız ama aynı zamanda ilahi bir güzelliği var. Anlamlı oluşunun mu, yoksa anlamsızlığının mı ağır bastığına karar vermek, tamamen insanın yapısına bağlıdır.
#15
Tanrı, Adem ile Havva'yı, düşünmek istemediklerini düşünmek zorunda bırakacak biçimde yaratmıştır.
#16
Günümüzde, bizi tehdit eden tehlikenin doğadan gelmediğini, insan ve kitle ruhundan kaynaklandığını apaçık görüyoruz. Tehlike insanın ruhundan kopmuş olmasında.
#17
Herkes bir gölge taşır ve bu gölge bireyin bilinçli yaşamında ne kadar az vücut bulmuşsa, o kadar çok karanlık ve yoğundur.
Yorum Yazın
Bilimselliğe dayalı romantizm.
adam tespitlerin dibine vurmuş.
Harika paylaşım. Çok teşekkür ederim. #2 ve #8 》Benim de bu konular uzerinde çokça kafa patlatmisimdir.