Görüş Bildir
Haberler
Fransız İhtilali Kaç Yılında Gerçekleşmiştir? Fransız Devrimi Nedenleri Nelerdir?

Fransız İhtilali Kaç Yılında Gerçekleşmiştir? Fransız Devrimi Nedenleri Nelerdir?

Elif Ateş
10.08.2021 - 11:25

Fransız halkı yaptıkları bir hareketle tüm dünyanın değişmesine sebep oldu. Aydınlanma felsefesi, İngiliz insan hakları bildirgesi, Amerikan bağımsızlık bildirgesi ve ekonomik sorunlar Fransız İhtilali'nin temelini oluşturdu. Özgürlüğün her alanda olması gerektiğini savunanlar, Yakın Çağ'ı başlatmışlardır. Peki Fransız İhtilali kaç yılında gerçekleşmiştir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Fransız ihtilali, mutlak monarşiye ve Katolik kilisesinin reformlarına karşı yapılmıştır. Bunun sonucunda ise cumhuriyet kuruldu ve milliyetçilik akımı başladı. Eşitlik, adalet ve özgürlük bildirileri tüm dünyada yangı uyandırdı. İnsan hakları kavramının gelişmesine sebep olan Fransız İhtilali'nin oluşumu ve tarihini sizler için derledik.

Fransız İhtilali Kaç Yılında Gerçekleşmiştir? Kısaca Fransız İhtilali

Fransız İhtilali Kaç Yılında Gerçekleşmiştir? Kısaca Fransız İhtilali

1700'lü yılların sonunda Fransa ekonomik olarak pek de iyi değildi. Dış borçlanmalar ve sık sık gelen vergiler köylüleri zor duruma sokmuş,  mahsullerini alamamışlardı. Bu durum açlıkla baş edemeyen köylülerin şehirlere göç etmelerine neden olmuştur. Şehirlerde artan nüfus birlikte geçim derdi daha da zorlaştı. İşsizlikten ve toplumsal sorunlardan kaynaklı halk vergilerini ödeyemedi. Vergilerin ödenmemesi, savaşın etkileri ve sarayın ihtiyaçları devleti krize soktu. Kral 16.Louis ve çevresindeki soylular bu yoksulluktan etkilenmedi hatta halk onların yaptığı partilerdeki yemeklerin atıkları ile karınlarını doyurmaya çalıştılar. 

Sadece halk ve burjuva sınıfının vergi verdiği Fransa'da, baskılara dayanamayan Kral 16.Louis, 175 yıldır hiç toplanmamış olan etejenero da denilen parlamentoyu toplama kararı aldı. Burada jakobenler, din adamları ve soylular da bulunuyordu. Kral toplantıda sadece belirli bir kesimin refahı ile ilgilenince büyük bir karmaşa çıktı. Kral 16.Louis meclisin kapılarını kapatarak temsilcilerin girmesini engelledi. Temsilciler yeni bir anayasa çıkartılana kadar meclisin orda her gün bekleme kararı aldı ve insan hakları bildirgesi yayınladılar. Kral 16.Louis yanında çalışıp kendinden olmayan herkesi işten çıkarttı. Aynı zamanda halk aydınlanmaya başladı. Kitaplar çoğaltıldı ve monarşinin zulmü ile ilgili kitaplar okutuldu. Saraya ait olmayan bağımsız dergiler, gazeteler, broşürler çıkartılarak halk bilinçlendirilmeye çalışıldı. Bu kültürel seviyenin yükselmesi toplumsal hareketleri beraberinde getirdi.

Paris halkı, 14 Temmuz 1789'da Fransa'da zulmün simgesi olan Bastille hapishanesini işgal ederler. Bu işgal, Fransız ihtilalinin başlangıcı oldu. Kurucu meclis insan ve yurttaş hakları bildirgesi yayınladı ve monarşiye karşı yeni bir anayasa yaptı. Anayasa'nın içeriğinde ise kralın yetkileri sınırlandırılarak, halk tarafından seçilen bir parlamento ile yasama, yürütme ve yargı yetkilerinin kralla paylaşılması gerektiği vurgulanmıştı. Yasadaki tüm maddeler bir halk meclisi kurularak uygulanmaya başladı. Bu durum Fransa'da derebeylikleri bitirdi. Soylular diğer Avrupa ülkelerine kaçmaya başladı. Bu durum sadece Fransa'yı değil tüm Avrupa'yı etkiledi. Kral 16.Louis halkın güvenini sarstığı için kendisi ve tüm ailesi idam edildi. Fransız İhtilali'nin bir sonucu olarak Yeni Çağ kapanmış ve Yakın Çağ başlamıştır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
3
2
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın