onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Fransa'nın İlk Kadın İmamı: 'Farklı Bir İslam Mümkün'

etiket Fransa'nın İlk Kadın İmamı: 'Farklı Bir İslam Mümkün'

İslam'ı modernize etme söylemiyle yola çıkan Fransa'nın ilk kadın imamı Kahina Bahloul, Fransa İslamı'nın zamanının geldiğini öne sürüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Müslüman-Cezayirli bir baba ile Hristiyan ve Yahudi kökenli Fransız bir annenin çocuğu olan, hukuk mezunu Kahina Behloul, imam olma sürecinin uzun olduğunu belirtti. 42 yaşındaki Bahloul, Fransa'da doğmuş ama Cezayir'de büyümüş. Kendi ifadesine göre bu ülkede köktendinciliğin yükselişine ve inancının 'çarpık bir versiyonuna' tanık olmuş.

'İslam'ın içindeki anlam krizi'

'İslam'ın içindeki anlam krizi'

Euronews'e konuşan Bahloul, Fransa'ya döndükten sonra, dini alanda eğitim veren École Pratique des Hautes Études'de İslami araştırmalar alanında doktorasını tamamlamış. Kendisini bu alanla ilgilenmeye iten nedenlerden birinin, 'İslam'ın içindeki anlam krizi' olduğunu söylüyor. Bahloul, 'Bu krizin esas olarak Müslüman düşüncesindeki durağanlıktan kaynaklandığına inanıyorum. Yani, bugün hala Ortaçağ'da üretilen fikirler üzerinden yaşıyoruz.' iddiasını öne sürüyor. 'Bugün İslam fıkıh ekolleri, dinin tüm normatif yanını oluşturan kesimi, Ortaçağ bakış açısına sahip. Bugün bu düşünceyle hareket etmek mümkün değil.' ifadesini kullanan Fransız kadın imam, 'Bence bu krizden çıkış için Müslümanlar sahip oldukları kaynaklarına geri dönmeli; 21. yüzyılın, bugünün araçlarıyla bu metinleri yeniden okumalı ve yorumlamalı' diyor.

Neden imam oldu?

Neden imam oldu?

İslam'ın kutsal metinlerini geliştirmek için nasıl yola çıktığını örneklemenin en somut yolunun imam olmak olduğunu söyleyen Bahloul, 'Bir sabah uyanıp imam olmaya karar vermedim. Bu bir yolculuk, maneviyata, insanın kendi özüne dönüş yolculuğu, sufizimle ilgili bilgilerimi derinlemesine keşif yolculuğu. İslam'ın manevi yönünü temsil eden sufizm, sufi yazarları, düşünürleri, İbni Arabi gibi büyük manevi önderleri tanımamı sağladı. İşte bu noktada anladım ki kadın imam konusu bolca tartışılmış, incelenmiş, bazı dönemlerde bir kadının imamlık yapabilmesi fıkıhçılar, sufiler ve filozoflar arasında ciddi bir tartışma konusu olmuş. Ancak maalesef İslami düşünce özellikle bu son yüz yılda idrak ettiğimiz bir gerileme yaşadı ve kadın imam meselesi alimlerin tartışmalarından tamamen dışlandı, neredeyse yasaklı hale geldi.' diyor.

Ataerkil anlayışın ve kutsal metinlerin yorumlarının kadınların imam olamayacağı fikrine yol açtığını ancak 'Kuran'ın bir kadının imam olmasını yasaklamadığını' söylüyor ve ekliyor:

Gerçekte bu rolden hiç bahsedilmiyor. (İmamlık) daha sonra Müslümanların ibadetlerini organize etmek için oluşturulan bir roldür. Peygamberlik geleneğine geri dönersek bizzat Peygamber tarafından imam olarak tayin edilen bir kadın örneğini buluruz.' değerlendirmesinde bulunuyor.

Bahloul, imam olmak için özel bir kursa veya eğitim merkezine gitmemiş ve herhangi bir sertifika da almamış. 'İslam'da imamları belirleyen merkezi bir din otoritesi yok. Bu yüzden sizi kabul edip etmemek… size meşruiyet vermek topluma kalmıştır.'

Kahina Bahloul, 2018 yılında Fatma Camisi adı altında bir ibadethane kurdu.

Kahina Bahloul, 2018 yılında Fatma Camisi adı altında bir ibadethane kurdu.

Burada kadınlar ve erkekler aynı safta yan yana durabiliyor, zaman zaman erkek zaman zaman da kadın imamlar görev alıyor, ve bu tesise, Müslüman olmayanlar da girebiliyor. Bahloul, caminin faaliyetlerini çevrimiçi ortama taşıdı.

Geçtiğimiz aylarda Fransa, terör saldırıları şeklinde gelen şiddet içerikli aşırıcılık yanlısı saldırıların artışına sahne oldu.

Geçtiğimiz aylarda Fransa, terör saldırıları şeklinde gelen şiddet içerikli aşırıcılık yanlısı saldırıların artışına sahne oldu.

Bu durum ülkede laiklik tartışmalarını yeniden alevlendirdi.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 'İslamcı ayrılıkçılık' olarak tanımladığı duruma karşı savaş ilan etti ve cumhuriyetçi değerleri geri getirme sözü verdi.

Macron yönetimi döneminde bazı camiler kapatıldı, dini kurumların finansmanına ilişkin soruşturmalar açıldı ve Müslüman toplumun temsilcilerinden cumhuriyet ilkelerine bağlılıklarına dair bir belge imzalamaları istendi.

'Ayrılıkçı'yasa olarak isimlendirilen yasa tasarısı hem meclis hem de senatodan onay aldı.

Müslümanları baskı altında tutacağı gerekçesiyle Avrupa'nın en büyük Müslüman topluluğunun üyeleri tarafından eleştiriliyor ve hükümetin 'Ayrılıkçı' yasa ile Müslümanları kışkırttığı belirtiliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

'İnançları medenileştirmek'

'İnançları medenileştirmek'

'Fransa İslamını temsil eden kurumlar yaratmalıyız.' önerisinde bulunan Behloul, Fransa İslam Konseyi (CFCM) İslam'ı temsil ettiği için bu durum bugüne kadar hala geçerli olmadı. Yani Cezayir, Fas, Türkiye veya Körfez ülkeleri gibi Müslüman ülkelerden biri tarafından finanse edilen ve yönetilen bir İslam...' sözleriyle duruma tepki gösteriyor.

Bahloul, Fransız Müslümanlar için anahtarın bir kez daha inançlarını medenileştirmek olduğunu söylüyor ve ilave ediyor, bunun 'Fransız düşünürler ile Fransa'daki Müslümanların ele aldığı metinlerin okunması ve yorumlanmasıyla.' olacağına inancını dile getiriyor.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
702
566
292
160
72
52
22
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
hedefsizkitle

Semavi dinler Yaradan tarafından indirilir. Esaslarını da o belirler. Ne zaman ki insanlar o dine ait esasları kendilerince değiştirirse işte o zaman dinde b... Devamını Gör

koray kuzey

Farklı İslam mümkün değil. Kur'an'da ne yazıyorsa o. Bahsettiğin şey kültür değil Din.

ortalık karışık

bu yaklaşım islamın tamamen ortadan kalmasını sağlar açıkcası bizim açımızdan zaten sıkıntı yok

Pasif Kullanıcı

Ya bi siktirin gidin amk fransayı kes size kaldı islamı medenileştirmek. Orta Çağdan kalmaymış sanki inandıkları hristiyanlık 2001 de indi amk 😂 bu akımın pe... Devamını Gör

ortalık karışık

hristyanlıkta refom yapılalı çok oldu aynı şeyi protestanlık çıktığında da diyorlardı sanırım