Görüş Bildir
Haberler
Folik Asit Hangi Besinlerde Bulunur? Folik Asit İçeren Sebze ve Meyveler Nelerdir?

Folik Asit Hangi Besinlerde Bulunur? Folik Asit İçeren Sebze ve Meyveler Nelerdir?

Şebnem Sucu
04.08.2021 - 09:13

Vücuttaki fonksiyonların devamlılığının sağlanması için folik asit büyük bir öneme sahiptir. B9 vitamini olarak da sıklıkla karşımıza çıkan folik asit, hücre bölünmesine büyük katkıları sebebiyle özellikle gebelik, bebeklik ve ergenlik döneminde eksikliklerinin giderilmesi son derece önemlidir. Birçok hastalığa karşı koruma kalkanı oluşturan bu değerli vitamin gün içinde tüketilen birçok besinde mevcut. Peki, hangi besinlerde folik asit bulunur? Folik asit bulunan sebzeler ve meyveler nelerdir? İşte folik asit ile ilgili merak edilen detaylar…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Folik asit eksikliği çocuk ve yetişkinlerde kansızlık durumunun meydana gelmesine sebep olabilir. Vücudun oksijen almasına destek olan kan hücrelerinin oluşmasında folik asitin önemli katkıları bulunur. Özellikle DNA ve çeşitli genetik materyallerin onarımı, sentezlenmesi ve hücre bölünmesinde aktif rol oynarlar. Doğumsal anomali ya da erken doğum gelişimi olasılığını azaltıcı etkileri ile bilinen folik asit, nöral tüp defektleri ve düşük ihtimallerine karşı gebelik sırasında mutlaka yeteri kadar alınması gerekir. Peki, sağlıklı yaşamı uyarlayan vatandaşlar hangi besinlerde folik asit bulunur? Folik asit bulunan sebzeler ve meyveler...

İşte folik asit bulunan besinler…

İşte folik asit bulunan besinler…

KUŞKONMAZ

Birçok vitamin ve minerali içinde barındıran kuşkonmaz, aynı zamanda iyi bir folat kaynağı. Günlük olarak tüketeceğiniz yarım bardak kuşkonmaz günde almanız gereken folat ihtiyacınızın %34’ünü karşılamaktadır. Aynı zamanda bir porsiyon kuşkonmaz gün içinde almanız gereken lif ihtiyacının da %6’sını karşılayabilir.

BAKLAGİLLER

Özellikle evde sıklıkla tükettiğimiz bakliyatlar, yoğun miktarda folik asit içeriyor. Bezelye, mercimek, fasulye, barbunya, börülce gibi yiyecekler folik asit ihtiyacını gidermek için yeteri kadar tüketilmelidir.

TURUNÇGİL MEYVELERİ

Başta portakal olmak üzere özellikle narenciye önemli ölçüde folik asit içerir. Folik asit açısından zengin olan meyvelere verebileceğimiz diğer örnekler ise şunlardır: greyfurt, kavun, muz, çilek, papaya. 

BAMYA

Bamya birçok vitamin ve minerali içermektedir. Çoğu zaman tercih edilmeyen bir sebzedir. Ancak folat dendiğinde akla gelecek yiyeceklerin başında bamya geliyor. Çünkü folik asit yönünden son derece zengin bir kaynaktır. Tüketeceğiniz yarım bardak pişirilmiş bamya 103 mcg folik asit ihtiyacınızı karşılar.

DANA KARCACİĞERİ

A vitamini, B12 ve protein açsısından zengin olan dana karaciğeri aynı zamanda süper bir folat kaynağıdır. Gramajı 85 olan bir dana karaciğeri, tavsiye edilen folik asit oranını fazlasıyla karşılamaktadır.

YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER

Roka, lahana, ıspanak gibi sebzeler önemli bir folat kaynağıdır. Ayrıca lif, A, K vitamini içeriği ile sağlık dostu olan yeşil yapraklı sebzeleri sofralarımızdan eksik etmememiz gerekir. Örneğin; Bir bardak dolusu çiğ ıspanak günlük folik asit ihtiyacınızın %15’ini karşılar.

BROKOLİ

Bir bardak pişmemiş brokoli folik asit ihtiyacını ortalama %14 karşılar. Vitamin ve mineral yönünden zengin olan brokolinin sağlığı olumlu yönde etkileyen faydaları bulunur.

BRÜKSEL LAHANASI

Antioksidan özelliği ile bilinen brüksel lahanası, aynı zamanda mükemmel oranda folik asit içermektedir. Gün içinde tüketeceğiniz bir fincan kadar brokoli folat ihtiyacınızın neredeyse %26’sını karşılar.

Aşağıdaki Haberler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın