Görüş Bildir
Haberler
Fezlekelere 'Kozmik' Muamele

Fezlekelere 'Kozmik' Muamele

adem kara
11.09.2014 - 13:31 Son Güncelleme: 11.09.2014 - 14:10
İçeriğin Devamı Aşağıda

Meclis’te dört eski bakan hakkında kurulan soruşturma komisyonuna üye milletvekilleri fezlekeleri ‘gizlilik’ gerekçesiyle komisyon dışına çıkaramayacak. Komisyon üyeleri fezlekeleri sadece komisyon salonunda okuyup inceleyebilecek. Komisyonun CHP’li üyeleri ise bu yönteme itiraz ediyor.

Eski bakanlar Egemen Bağış, Muammer Güler, Zafer Çağlayan ve Erdoğan Bayraktar hakkında rüşvet almak, nüfuzu kötüye kullanmak iddiasıyla kurulan Meclis soruşturma komisyonununda fezleke tartışması sürüyor. Komisyon kurulduktan sonra Komisyon Başkanı ve AK Parti Milletvekili Hakkı Köylü dört eski bakan hakkındaki fezlekeleri dizi pusulası olmadığı gerekçesiyle savcılığa iade etmişti. Fezlekeler dizi pusulasına göre sıralanıp yeniden Meclis’e gönderildi. Bunun ardından ise fezlekeler komisyon üyesi milletvekillerinin incelemesine açıldı. Ancak üyeler fezlekeleri sadece komisyonda okuyabilecek ve dışarı çıkaramayacak, fotoğraf çekimi de yasak olacak.

'Savcı dosyayı sadece odada okuyamaz'

Soruşturma Komisyonu üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen Al Jazeera ’ya yaptığı açıklamada “Soruşturma Komisyonu’nda görev yapan milletvekilleri bir bakıma savcılık görevi yapıyor. İddianameyi hazırlayabilmek için delilleri incelemek ve iyi okumak gerekir. '11 klasör var ve gizlilik gereği bunları dışarı çıkaramazsınız' deniliyor. Savcılar gizlilik kağıdı olan dosyayı sadece odada okur gibi bir kural olamaz. Böyle bir sınırlamaya gerek yok, bunun yasal dayanağı da yok” dedi.

Muhalafetin talepleri reddedildi

Muhalafet partileri, 17 Aralık'taki rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasına adı karışan 4 eski bakanla ilgili fezlekelerin içeriğini Meclis'e gönderildiği tarihten itibaren görmek istedi. Bunun için Meclis Başkanlığı'na 'Fezlekeler milletvekillerine açılsın' başvuruları yapıldı. Fezlekeler için Meclis Genel Kurulu'nda genel görüşme açılması talebi de kabul edilmedi.

Meclis Başkanı Cemil Çiçek soruşturmanın gizliliği nedeniyle fezlekelerin içeriğinin sadece savcılık görevi üstlenecek soruşturma komisyonu üyelerince incelenebileceğini söyledi.

Yeni dönemde incelenecek

4 eski bakanla ilgili soruşturma komisyonunu başkanı Hakkı Köylü fezlekeleri inceleyebilecek üye milletvekillerine 'gizliliğe özen gösterilmesi' için yazı gönderdi:

“Komisyonumuzun, görev alanında bulunan 11 adet klasör evrak İstambul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan komisyonumuza gönderilmiş olup, çalışmalarımızın gizli yürütüleceği hususu da nazara alınarak, üyelerimizin örnek ve görüntü almama kaydıyla, dosyaları komisyon toplantı odasında inceleyebileceklerini bilgilerinize rica ederim.”

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/fez...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0