Görüş Bildir
Haberler
Feyzioğlu'ndan 'Cumhurbaşkanlığı' Eleştirisi

Feyzioğlu'ndan 'Cumhurbaşkanlığı' Eleştirisi

Caner
31.05.2014 - 00:01
İçeriğin Devamı Aşağıda

Feyzioğlu'ndan 'Cumhurbaşkanlığı' Eleştirisi

Denizli'de, Atatürkçü Düşünce Derneği ve Eğitim-İş Sendikası'nın düzenlediği konferansa katılan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, gündeme ilişkin açıklamalar yaptı.

Feyzioğlu, 'Parlamenter demokrasilerde Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilmez ' dedi. Fevzioğlu, Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda ise, kendisine bir teklif olmadığını ve görevinin başında olduğunu söyledi.

Atatürkçü Düşünce Derneği ve Eğitim-İş Sendikası'nın düzenlediği konferansa katılmak için Denizli'ye gelen Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, ilk olarak Denizli Barosu'nu ziyaret etti. Baroda gazetecilerle bir araya gelen Fevzioğlu, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Feyzioğlu, 'Parlamenter demokrasilerde Cumhurbaşkanı'nı halk tarafından seçilemez. Çünkü, Cumhurbaşkanı halk tarafından seçildiğinde o cumhurbaşkanı, Başbakan'ın da üzerinde etkili ve güçlü olur. Anayasaya göre cumhurbaşkanını hem halk seçiyor, dolayısıyla Başbakan'ın iktidara gelirken 18 milyon oyla yol aldığı ülkede cumhurbaşkanının yaklaşık 27 milyon oy aldığı zaman, Cumhurbaşkanı fiilen Başbakan'ın üzerinde bir otorite haline geliyor. Cumhurbaşkanının nereden olduğu önemli değil. Önemli olan Cumhurbaşkanının böyle bir fiili güçle donatılması. Bu tamam da Cumhurbaşkanı siyasi ve hukuk sorumluluk da yüklenmeli. Oysa Cumhurbaşkanı'nın gensoruyla düşürülmesi mümkün değil. Yargılanamaz. Bu sebeple de parlamenter demokrasilerde cumhurbaşkanına hem dokunulmazlık verilir, bunun karşılığı olarak da hiçbir şekilde sistemde etkin rol verilmez' dedi.

ÇATI ADAYINA ELEŞTİRİ

Feyzioğlu, açıklamasında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin çatı aday formülünü de eleştirerek, 'Devlet Bahçeli'nin çatı formülünde Cumhurbaşkanlığı seçiminin iki turlu olduğu gözden kaçırılıyor. Zaten iki turlu seçimlerde ikinci tur çatıyı çıkartır. Çatı taban tarafından inşa edilir. Temelden yükselen bir binanın üzerine çatı örülür. Önce çatıyı kurup sonra da altına temel atmaya çalışırsanız o çatılar çok da dayanıklı olmaz. İki turlu seçimler tabanın çatıyı oluşturması için öngörülmüş seçimlerdir. İlk turda çatı aday arayışı siyasette güç algısını diğer tarafa kaydırmak demektir. Bu algı bir parti ve diğer partiler şeklinde oluşuyor. Bu iki turlu seçimin mantığına aykırı. Bu söylem ilk turda ikinci tura işi bırakmayacak kadar düşünülenin aksine bir sonuç çıkarabilir 'diye konuştu.

Muhalefetin, Cumhurbaşkanlığı seçimleri için geç hareket ettiğini de ifade eden Feyzioğlu, 'Hangi seçim olursa olsun ister baro seçimi ister cumhurbaşkanlığı. Siyasi iktidar görev başında olduğu için her faaliyeti propagandadır. Ancak muhalefet ne yapacağını anlatması için zamana ihtiyaç vardır. Bu sebeple artık tesadüflere bırakılan seçimler olmamalıdır. Muhalefet seçimlere, kaybettikleri seçimin ertesi günü hazırlanmaya başlanmalı. 2014'ün Ağustos ayında Cumhurbaşkanlığı seçimi olacağını gazeteden öğrenmiş gibi son anda nasıl bir cumhurbaşkanı olsun diye çalışmak biraz geç kalınmışlıktır' dedi.

Feyzioğlu, Cumhurbaşkanlığı teklifi gelip gelmediği sorusuna ise, 'Böyle bir teklif yok. Ben görevimin başındayım. Daha bir yıl oldu seçileli. Fakat meslektaşlarım bir yılda çok iş yaptığımı söylüyor. Ama işin başındayız daha' diye konuştu.

Başbakan'ın Danıştay toplantısında salonu terk etmesiyle ilgili de konuşan Feyzioğlu, 'Bir ülkenin başbakanın böyle bir patlama yaşaması oldukça talihsizliktir. Kendi adıma değil, böyle bir olayın bu ülkede yaşanması nedeniyle üzgünüm' diye konuştu.

Ramazan ÇETİN/DENİZLİ,(DHA)

Kaynak: http://www.dha.com.tr/feyzioglundan-c...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0