Görüş Bildir
Haberler
Eşsiz Güzelliğiyle Patara Antik Kenti: Likya'nın En Önemli ve En Eski Şehirlerinden Birini Keşfe Çıkın!

Eşsiz Güzelliğiyle Patara Antik Kenti: Likya'nın En Önemli ve En Eski Şehirlerinden Birini Keşfe Çıkın!

Özge Tepe
11.03.2023 - 15:24

Patara, bugün Antalya'da Kalkan olarak bilinen ve eski dönemlerde Likya'nın batı kıyısında yer alan bir antik kenttir. Bir zamanlar Xanthos ve Letoon ile birlikte Likya Birliği'nin önde gelen şehirlerinden biriydi. Mitolojiye göre Apollon'un doğum yeridir ve Aziz Nikolaos'un burada doğduğu söylenmektedir. Yapılan kazılar, Patara antik kentinin 2000 yıldan daha eski olduğunu ve antik tarihe ışık tutacak pek çok anıta sahip olduğunu göstermektedir. Şehirdeki en ilginç buluntulardan bazıları Bouleuterion, Tiyatro ve Antik Deniz Feneri'dir.

Bu içerikte Patara hakkında detaylı bilgilere ulaşabilir; 'Patara nerede?', 'Patara'ya nasıl gidilir?' gibi sorularınızın cevaplarını bulabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Patara Antik Kenti Tarihçesi

Patara Antik Kenti Tarihçesi

Patara, Likya Birliği'nin başkentini üstlenmiş bir şehirdir. M.Ö. 13. yüzyıla ait Hitit metinlerinde burası 'Patar' olarak geçmektedir. Patara Antik Kenti, tarihinin ve mitolojik öneminin büyük olması ile bilinir. Ksanthos Vadisi’nde denize açılabilecek tek yer olması, burayı diğerlerinden ayırmıştır. Aynı zamanda yüzyıllar boyunca ayakta kalmasını sağlamıştır.

Bugün, kazılardan elde edilen veriler doğrultusunda Patara'da yaşamın MÖ 5500 yılından itibaren başladığı belirtilir. İskender'in kuşattığı kentler arasında yer alan Patara, Roma döneminde büyük önem kazanmıştır. Bizans döneminde de gelişimini sürdürmüştür ve Hristiyanlar tarafından önemli kabul edilmiştir. 

Patara, Likya Birliği'nin limanı ve lig konferanslarının yapıldığı yerdi. Roma döneminde Patara, Roma'yı doğu illerine bağlayan bir liman olması ve aynı zamanda Roma eyalet valisinin ikametgahı olması nedeniyle hala önemini koruyordu. İmparator Hadrianus döneminde yapılan zahire ambarları halen ayaktadır. Patara'nın Apollon'un kehanet merkezlerinden biri olduğuna inanılır. Patara'daki Apollon Tapınağı, Delphi'deki kadar üne sahiptir ve alametlerin kışları Patara'da, yazları Delos'ta geçirdiklerine inanılır.

St. Nicholas, Pataralı zengin bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiş ve daha sonra Myra'ya giderek orada Piskopos olmuştur. Bu kişi bugün Noel Baba olarak bilinir. Nicholas'ın yaşamı boyunca liman alüvyonla doldu ve şehir giderek önemini kaybetti. Aziz Nicholas hayatının büyük bir bölümünü yakınlardaki Myra (Demre) kasabasında geçirdi.

Apollon ve Artemis

Apollon ve Artemis

Patara, Yunan mitolojisine göre Apollon ve Artemis'in doğum yeriydi. Apollo ve Artemis, Zeus ve yasak sevgilisi Leto'nun ikiz çocuklarıdır. Efsaneye göre Leto, Hera'dan kaçmayı başararak Patara'ya gelir ancak Hera'nın gazabından korktukları için doğum yaparken hiç kimse onun ağrılarını dindirmesine yardım etmez. Palmiye ağaçlarını kollarına sarar ve ağrısını dindirmeyi başarır. Dokuz gün acı çektikten sonra önce kızı Artemis'i, ardından Apollon'u doğurur.

Patara'da kehanet merkezi olarak bir Apollon Tapınağı olduğuna inanılmaktadır. Kentin yanındaki tepede bir Apollon Tapınağı'nın varlığına işaret eden büyük bir Apollon büstü keşfedildi. Ancak tam olarak yeri henüz belirlenememiştir.

Patara'da Görülmesi Gereken Yapılar

Patara'da Görülmesi Gereken Yapılar

Patara antik kentinde göreceğiniz önemli yapılardan bazıları Roma Zafer Takı, tapınaklar, nekropol alanı, deniz feneri, bouleuterion (meclis binası), şehir kapısı, tiyatro binası, kiliseler, hamamlar (Nero Hamamı, Vespasian Hamamı), granarium (tahıl ambarı) ve depolardır.

Patara, ilginç bir antik kent olmasının yanı sıra muhteşem Patara Plajı ve Caretta Caretta kaplumbağalarının yumurtlama alanları ile ünlüdür. Patara Plajına yaz mevsiminde birçok kişi akın eder. Bu kaplumbağaların yumurtladıkları ender yerlerden biri olduğu için burası Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından korunuyor.

Patara kentinin kalıntıları daha Gelemiş Köyüne varmadan başlar. Kentin nekropolünde Likya tipi lahitler ve Roma Dönemi lahitleri görülebilir. MS 1. yüzyılın sonlarında inşa edilen Gelemiş Köyü'nden 2 km sonra yol kenarından görülebilen muhteşem bir Zafer Takı bulunmaktadır. Tepenin yamacında yer alan tiyatro, İmparator Antoninus Pius döneminde yapılmıştır.

Mutlaka görmeniz gereken birkaç yapı hakkında önemli bilgiler ise şu şekilde:

Bouleuterion

Burası Likya Birliği'nin seçilmiş temsilcilerinin bir araya geldiği meclis binasıdır. Ortalama bir bouleuteriondan daha büyüktür, 1000 temsilci oturabilir. Bir tiyatroya benzer oturma düzenine sahiptir. Yakın zamanda restore edilmiş ve içi ziyarete açılmıştır.

Amfi Tiyatro

6000'den fazla kapasitesi ile Anadolu'nun en büyük amfi tiyatrolarından biridir. Amfi tiyatronun girişi tipik Roma Tiyatrolarından farklıdır. Tonozlu bir girişi olmadığı için Hellenistik gelenekten Roma mimarisine geçişin bir örneğidir.

Deniz Feneri

Patara Plajı'nda kum yığınlarının altında dünyanın en eski deniz fenerinin kalıntıları bulundu. Fener beş katlı bir apartman yüksekliğindeydi. Bronz bir yazıt, deniz fenerinin MS 64-65 yılları arasında Roma İmparatoru Nero tarafından yaptırıldığını göstermektedir.

Patara Antik Kenti Nerede? Nasıl Gidilir?

Patara Antik Kenti Nerede? Nasıl Gidilir?

Patara Örenyeri, Antalya'da Kalkan'a bağlı Gelemiş Köyünün yaklaşık 1.5 km güneyinde yer almaktadır. Patara'ya özel araç, otobüs, minibüs veya taksi ile ulaşmak mümkündür. 

  • Minibüs: Kaş, Kalkan ve Fethiye'den kalkan Patara dolmuşlarına binebilirsiniz.

  • Otobüs: Fethiye - Kaş otobüsüne binip Ovaköy'de inebilirsiniz. Buradan yaklaşık 3,5 kilometre yürüyerek ya da taksiye binerek bölgeye ulaşabilirsiniz.

  • Özel Araç: Fethiye'den Kalkan'a giderken Kalkan'ı geçmeden Gelemiş Yolu'na sapılır, buradan 5 km'lik bir yol Patara Antik Kenti'ne çıkar.

Patara Örenyeri konum ve adres bilgilerini de kullanabilirsiniz.

Adres: Gelemiş Mahallesi Örenyeri Sokak No:1 Kaş / Antalya

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Patara Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Patara Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Açılış/Kapanış Saatleri

  • Açılış Saati: 08:00

  • Kapanış Saati: 17:00

  • Gişe Kapanış Saati: 16:30

Giriş Bilgileri

  • Giriş Ücreti: 90 TL

  • MüzeKart: Geçerli

İletişim

  • Telefon: 0242 843 50 18
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
3
2
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın