Patara antik kentinde göreceğiniz önemli yapılardan bazıları Roma Zafer Takı, tapınaklar, nekropol alanı, deniz feneri, bouleuterion (meclis binası), şehir kapısı, tiyatro binası, kiliseler, hamamlar (Nero Hamamı, Vespasian Hamamı), granarium (tahıl ambarı) ve depolardır.
Patara, ilginç bir antik kent olmasının yanı sıra muhteşem Patara Plajı ve Caretta Caretta kaplumbağalarının yumurtlama alanları ile ünlüdür. Patara Plajına yaz mevsiminde birçok kişi akın eder. Bu kaplumbağaların yumurtladıkları ender yerlerden biri olduğu için burası Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından korunuyor.
Patara kentinin kalıntıları daha Gelemiş Köyüne varmadan başlar. Kentin nekropolünde Likya tipi lahitler ve Roma Dönemi lahitleri görülebilir. MS 1. yüzyılın sonlarında inşa edilen Gelemiş Köyü'nden 2 km sonra yol kenarından görülebilen muhteşem bir Zafer Takı bulunmaktadır. Tepenin yamacında yer alan tiyatro, İmparator Antoninus Pius döneminde yapılmıştır.
Mutlaka görmeniz gereken birkaç yapı hakkında önemli bilgiler ise şu şekilde:
Bouleuterion
Burası Likya Birliği'nin seçilmiş temsilcilerinin bir araya geldiği meclis binasıdır. Ortalama bir bouleuteriondan daha büyüktür, 1000 temsilci oturabilir. Bir tiyatroya benzer oturma düzenine sahiptir. Yakın zamanda restore edilmiş ve içi ziyarete açılmıştır.
Amfi Tiyatro
6000'den fazla kapasitesi ile Anadolu'nun en büyük amfi tiyatrolarından biridir. Amfi tiyatronun girişi tipik Roma Tiyatrolarından farklıdır. Tonozlu bir girişi olmadığı için Hellenistik gelenekten Roma mimarisine geçişin bir örneğidir.
Deniz Feneri
Patara Plajı'nda kum yığınlarının altında dünyanın en eski deniz fenerinin kalıntıları bulundu. Fener beş katlı bir apartman yüksekliğindeydi. Bronz bir yazıt, deniz fenerinin MS 64-65 yılları arasında Roma İmparatoru Nero tarafından yaptırıldığını göstermektedir.
Yorum Yazın