Görüş Bildir
Haberler
Esenyurt Yangınında Ölen İşçiler de Suçluymuş

Esenyurt Yangınında Ölen İşçiler de Suçluymuş

Onedio Medya
06.06.2014 - 12:05 Son Güncelleme: 06.06.2014 - 12:44
İçeriğin Devamı Aşağıda

Esenyurt Marmarapark AVM’in inşaatında çadır yangınında ölen 11 işçiye ilişkin bilirkişi raporunda sadece taşeronun taşeronu asli kusurlu, ölen işçiler ise tali kusurlu bulundu.

Esenyurt’ta, 11 Mart 2012’de Marmarapark AVM’in inşaatında yatakhane olarak kaldıkları çadırda çıkan yangında ölen 11 işçinin davasında ikinci bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı.

Rapora göre, iş cinayetinde sadece taşeronun taşeronu Kaldem İnşaatı'ın şantiye şefi Mehmet Altun asli kusurlu.

Üstelik yanarak ölen 11 işçi de yangın esnasında kapıdan çıkışı engelleyen sünger yatakları şeflerinden aldıkları talimatla ranzaya dizerek can güvenliklerini tehlikeye attıkları için tali kusurlu bulundu.

Marmara Park AVM sahibi Andreas Michael Hohlmann ve onun taşeronu Kayı İnşaat yönetimi kusurlu bulunmadı.

Raporda, çadırların yangına dayanıksız naylon ile kaplandığı, çıkış kapısı olmadığı, tek kapı olduğu, kapının kenarındaki ranzaya tavana kadar sünger yatak istiflendiği, çadırın tavandan asılı UFO ile ısıtıldığı belirtilerek sağlıklı ve güvenli olmadığı ifade edildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu’nun hazırladığı 29 Mart 2012 tarihli raporda, AVM sahibi Marmapark, şantiye sorumlusu Kayı İnşaat ve demir işini alan Kaldem İnşaat aynı anda iş cinayetinden sorumlu tutulmuştu.

Ayrıca raporda Marmarapark'ın asıl işveren, Kayı'ın alt işveren, Kaldem'in ikinci alt işveren olduğu, Kayı ile Kaldem arasında 'muvazaalı (danışlıklı) sözleşme' imzalandığı belirtilmişti.

Oysa bilirkişi raporunda, Marmara Park'ın 'anahtar teslim' ile işi Kayı İnşaat'a devrettiği dolayısıyla asıl işverenin Kayı İnşaat olduğu belirtiliyor.

Raporda, her ne kadar çadırı Kaldem İnşaat kurmuş olsa da işçi koğuşlarının inşaattan ayrı düşünülemeyeceği belirtilerek Kayı İnşaat şantiye sorumlusu Erdal Gümüş de tali kusurlu bulundu.

Ayrıca işvereni iş güvenliği konusunda uyarmayan Kaldem İş Güvenliği Koordinatörü Cem Yıllar, çadırın elektrik tesisatını düzgün yapmayan Şaban Bakırcı, süngerleri çadırda güvenli yere istifletmeyen Kadir Altun da tali kusurlu bulundu.

Bugün Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 12. duruşması görülen davada hepsi tutuksuz, biri firari 13 sanık, taksirle (tedbirsizlikle) ölüme sebebiyet vermek suçundan yargılanıyor.

İkinci bilirkişi raprou ailelerin Kayı İnşaat ve Marmara Park AVM'yi sorumlu tutmayan ilk bilirkişi raporuna itiraz etmesi nedeniyle hazırlanmıştı.

Ancak aileler Yüksek Emekli İş Baş Müfettişi Cafer Tekbaş, hukuçu Süleyman Ayhan, Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Seyhan Fırat'ın hazırladığı bu ikinci bilirkişi raporuna da itiraz etti.

Aile avukatları mahkemeye sundukları itiraz dilekçesinde öncelikle ölen işçilerin kusuruna yer verilmesinin kabul edilmez ve 'yanlı' bir tutum olduğu belirtildi.

Dilekçede, anahtar teslim işi diye hukuki bir norm olmadığı belirtilerek Marmarapark'ın asıl işveren olduğu bu yüzden de Marmarapark ve Kayı İnşaat işverenlerinin sorumlu olduğu ifade edildi.

Aileler duruşma öncesinde adliye önünde basın açıklaması yaptı. 

NilayVardar | Bianet

Kaynak: http://www.bianet.org/bianet/toplum/1...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0