Esenyurt'ta Suç Oranının Yükselmesinde Şehirleşme mi Etkili Oldu?
Esenyurt'ta Suç Oranının Yükselmesinde Şehirleşme mi Etkili Oldu?
İstanbul Esenyurt, sadece göğe kadar uzanan yüksek apartmanlarının birbirine yakın olması değil, özellikle 'kayıtsız' yabancı nüfusunda artış ve yakın dönemde de suç olaylarında yükselişle gündeme geliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı ve Şehir Plancısı Buğra Gökçe bu durumu bölgenin planlamasına bağladı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
İstanbul Esenyurt ilçesi, Türkiye'deki birçok şehirden daha yüksek bir nüfusa sahip. İstanbul'un bir nevi banliyösü olan bölgenin, kosmopolit demografisiyle ve halen İstanbul'un geneline "kıyasla" uygun ekonomik koşullarda barınma imkanlarıyla dikkat çekiyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Şehir Plancısı olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, "Esenyurt nasıl Esencılıs oldu?" başlıklı floodunda planlama olarak yapılan yanlışların nasıl bir sosyolojik bozulmaya yol açtığını anlattı.
"1989 yılından sonra Esenyurt 500 bin kişilik bir kent merkezi olarak tasarlandı. Altyapı, sosyal donatı alanları buna göre planlandı. Ancak 2008'den sonra bu tablo değişti. Yapılan değişikliklerle kent yoğunluğu arttırıldı. Adeta şehir obez bir gelişime maruz kaldı."
"Bu obez gelişim yoğunluk artışı ile yapılaşmayı arttırırken, yoğunluk artışını nüfus artışı takip etti. 2008 - 2022 arasındaki nüfus değişimine bakalım. Bu tablo yaşanan yoğunluk artışının boyutunu gösteriyor. Nüfus yüzde 163'lük artışla 373 binden 983 bine çıktı."
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
"Bağımsız belde belediyesi iken yapılan yoğunluk artışlarının kentin Büyükşehir'e bağlanması ardından dengelenip azaltılması gerekirdi. Halbuki dönemin Büyükşehir Belediyesi de bu yoğunlaşmaya izin verip, altyapısı, otoparkı olmayan gökdelenlere ve konut mezarlığına izin verdi."
"Türkiye'nin her tarafından göç alan şehir, hem konumu hem de konut ve kira fiyatlarının İstanbul genelinden düşük olması nedeniyle 2010 yılından sonra geçici sığınmacı ve düzensiz göçe de maruz kaldı. Özellikle düzensiz göçmenlerin hedef merkezi oldu."
"Nitekim @ipaistanbul tarafından yapılan bir çalışmaya göre Esenyurt'ta yaşayanlar İstanbul ortalamasının çok üstünde güvenlik sorunu yaşadıklarını söylüyor. Narkotik, hırsızlık ve kavga gibi suçlar bölgede daha yoğun yaşanıyor."
"Esenyurt'un obez büyümesi sırasında sınırlı sayıda insan büyük bir zenginliğe kavuşurken, Esenyurt'ta yaşayanlar devasa problemlerle karşı karşıya kaldı, kalmaya da devam ediyor. Dünya tarihine girecek bir örnek ile karşı karşıyayız."
Esenyurt konusunda yapılanlar ortada. Yapılması gerekenler neler sizce?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Göçmen sorunu, plansız şehirleşme ve iç güvenlik zafiyeti. Esenyurt Türkiyenin en belalı semtidir. Mafyalar, çeteler, mafyatik başıbozuk veletler. Tek yapılm... Devamını Gör
Sadece şehirleşmeyi baz almak yanlış olur. Güvenlik yok, göçmen sorunu, sosyal statü, yoksulluk, kaos daha çok şey sayılır ve bunların sonucunda adaletin olm... Devamını Gör
esenyurtun yakınına askeri tesisler kurulmalı ve ilçe askerler tarafından denetlenmeli herhangi bir asayiş sorunu halinde de kolluk güçlerine vur emri verilm... Devamını Gör