onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Ercan Altuğ Yılmaz Yazio: Bağışıklık Güçlendirici Ev İçi 20 Oyun!

etiket Ercan Altuğ Yılmaz Yazio: Bağışıklık Güçlendirici Ev İçi 20 Oyun!

Ercan Altuğ Yılmaz
06.05.2021 - 11:50 Son Güncelleme: 07.05.2021 - 19:04

Uzun süredir evde misiniz? Sosyalleşme imkanınız aile fertleri ile mi sınırlı? Arkadaşınızla, akrabanızla görüşmeniz sadece uzaktan mı oluyor? Eğlence kalmadı, motive olamıyorum ve çocuğumla oynayacak oyunlarım bitti diye mi hayıflanıyorsunuz?

Durun! Bu yazıyı okumadan önce evde eğlencenin tükendiği düşüncesine asla kapılmayın!

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Oyunu sadece çocuklar mı oynar diye sorsam “Hayır” cevabını vereceğinizden eminim. O halde “Oyun” hakkında biraz daha bilgilenelim.

Homo Sapiens’in “akıllı insan” demek olduğunu biliyoruz, Homo Ludens ise “oyun oynayan insan” anlamına gelir. “Oyunun, insanın temel özelliklerinden biri olduğu”nu Johan Huizinga, Homo Ludens kitabında detaylarıyla anlatıyor.

Huizinga oyun hakkında “Dünyanın kusurluluğu ve hayatın karışıklığı içinde geçici ve sınırlı bir mükemmellik yaratır” diyor. İşte bu sınırlı ve mükemmel zaman dilimini evimizde de yaratabiliriz.

Oyunun bir iletişim dili olmasının yanı sıra, oyun, keyif verici, zihni ve bedeni güçlendirici etkiye de sahip. Kısacası oyunun, bağışıklık güçlendirici doğal bir ilaç olduğunu da söylemek yanlış olmaz.

Oyun örneklerini incelemeden önce çocuğunuzun hangi oyunlara kendini kaptırdığını gözlemlerseniz beraber oynayacağınız oyunlar arasından onun yeteneğine, ilgisine ve hazır bulunuşluğuna göre tercih yapmanız daha kolay olur.       

Büyük küçük kimsenin oyun oynamaya itirazı kalmadıysa haydi o zaman ailece oyun oynamaya!

1- Şişe Bowlingi!

Evdeki pet şişelerinin içine su doldurarak kendi labutlarınızı yapabilirsiniz. Top bulunmayan ev olduğunu zannetmesem de elinizde bir top yoksa çorap çekmecesinden bir kaç çift çorabı iç içe geçirerek kendi topunuzu yapabilirsiniz!

2- Dans et ve Don!

En sevdiğiniz müziği açın, kumandayı elinizden bırakmayın, çılgınca dans edin ve bir anda şarkıyı durdurun! Evdeki herkesin donması, yani kıpırdamaması gerekiyor. Hareket eden yanar! Tekrar müziği açın, dans edin ve ne kadar komik şekillerde donduğunuza şahit olun!

3- Yerden Yüksek

İçinizden birini ebe olarak seçin. Bunu sayışmaca ile yapabilirsiniz (size bir sır vereyim, çocuklar sayışmaca uzmanıdır!) Diğer herkes, koltuk gibi yerden yüksek bir yere çıksın. Yerden yüksekte olanlar başka yerlere geçmeye çalışırken ebe onları yakalarsa, yakalanan kişi yeni ebe olur.

4- Kör Ebe

Geleneksel oyunların yeri hiçbir zaman dolmaz! Evde körebe oyunu için ilk yapılması gereken oyunu güvenli bir çevrede sınırlamak olacaktır. Sonra bir ebe seçin ve gözlerini bağlayın. Gözleri bağlı olan ebe, etrafındaki kişileri yakalamaya çalışır, yakaladığı kişi yeni ebe olur.

5- Saklambaç

5- Saklambaç

Evin içinde saklambaç oynamak çok keyiflidir! Çamaşır sepetinden; gardıroba, perdenin arkasından, masanın altına kadar pek çok saklanacak alan var! Küçük çocuğunuzun ritmik saymayı öğreniyor olması da cabası.

6- Sıcak soğuk

Evin içinden bir nesne seçin. Aileden bir kişinin gözlerini kapatmasını isteyin ve gözleri açık olan biri nesneyi saklasın. Oyuncu gözlerini açtıktan sonra nesneyi aramaya başlasın ve nesneye yaklaştıkça, diğerleri “sıcak”, nesneden uzaklaştıkça “soğuk” desin. Birkaç kez oynadıktan sonra oyuna süre ekleyebilirsiniz. Bir dakika içinde nesneyi bulmaya çalışmak heyecanlı olacaktır!

7- Sıcak Patates

Kalabalık bir aileniz var ise bu oyun tam size göre! Müziği açıp-kapatacak bir kişiyi seçtikten sonra elinize aldığınız bir minderi/oyuncağı müzik durana kadar elden ele gezdirin. Müzik durduğunda nesne kimin elinde kaldıysa o oyundan çıkar. Elinizdekinin sıcak bir patates olduğunu unutmayın, eliniz yanmadan hızlıca bir başkasına verin!

8- Kayıp nesne

Evdeki herkes, evin içinden birkaç nesne getirip odanın ortasına koysun. Nesneleri inceledikten sonra bir kişiyi odanın dışına alın. İçerideki kişiler nesnelerden bir tanesini saklasın. Dışarıdaki kişiyi içeriye alın ve ona hangi nesnenin kaybolduğunu sorun. Herkesi tek tek dışarıya çıkararak oyunu devam ettirin.

9- Çorap basketbolu

Çorap basketbolu için ihtiyacınız olan bir sürü çorap ve bir kirli sepeti. Skor yazmak için bir tabela hazırlarsanız rekabet ve heyecan artacaktır. Sonunda, fair-play ruhunu koruduğu için herkesi pizza ile ödüllendirin!

10- Define Avı

Korsan kılığına girip evin içinde define avına çıkın! Resimli bir bir eşya listesi yapın. Bu eşyaları alüminyum folyo ile sardıktan sonra evin farklı bölgelerine saklayın. Bulduğunuz gümüş hazineleri çuvalınıza doldururken eşya listenizi işaretlemeyi unutmayın!

11- Maskeleme bandı ile seksek

Maskeleme bandı ile evin zeminine çizeceğiniz seksek, günü hatta haftayı kurtarmaya yetecektir!

12- Maskeleme Bandı ile Üç taş

Maskeleme bandı ile evin zeminine pek çok dev oyun hazırlayabilirsiniz Büyük bir üç taş oyunu için, oluşturacağınız 4 kare ve 3’er tane aynı eşyanızın olması yeterli. Minder, top, araba gibi oyuncaklar ile harika bir zeka oyunu oynayabilirsiniz 

13- Para Nerede?

3 bardak ve bir bozuk para ile muhteşem bir gözlem, dikkat, konsantrasyon oyunu oynayabilirsiniz. Yeşilçam filmlerinde hile yapılan bu oyunda, siz hile yapmadan el çabukluğunuzu ve dikkatinizi konuşturun! 

14- Aile fotoğraflı Tombala

Aile büyüklerinizden, akrabalarınızdan uzak mı kaldınız? Hem eğlence hem de biraz hasret  gidermek için aile tombalası harika bir seçim! Aile fertlerinin fotoğraflarının olduğu kartlar ve pullar oyun için yeterli malzemeler. Pulları koymak için kapalı bir keseniz olması gerektiğini de unutmayın!

15- Kolaj

15- Kolaj

Evdeki tüm gazeteleri, dergileri, isterseniz çıktı aldığınız resimleri ortaya dökün. Bir makas, yapıştırıcı kullanarak oluşturacağınız kolajlar ile çok eğleneceksiniz! Ejderha kafalı bir at mı yoksa kanguru kuyruklu, tavşan kulaklı bir insan mı ortaya çıkacak? 

16- Kelime oyunları

Küçük çocuklarınızla da rahatlıkla oynayacağınız sesten kelime türetme oyununu mutlaka deneyin! Küçük yaştaki çocuklarla sesli harf ile başlayan kelimeler, yaş büyüdükçe sonundaki harf ile kelime türetme ve sessiz harf kullanımını da oyuna dahil edebilirsiniz.

17- Hikaye oluşturma 

Aileden bir kişi bir cümle söyleyerek oyunu başlatsın. Sıra ile bu cümlenin üzerine bir cümle daha ekleyerek hikaye oluşturun. Oynarken ses kaydı alırsanız, bir kitaba bile dönüştürebilirsiniz!

18- Ev Defilesi

Baştan anlaşalım! Bu oyunda evdeki tüm kıyafetler, takılar paylaşıma açık. Çocuklar anne, babasının; anne-babalar ise çocukların kıyafetlerini giymekte özgür. Giyinen kişiler jüri koltuğuna otursun ve sırayla podyumda yürüyerek kombinleri tanıtın. Kombinler için puanlama kartlarıyla puanlama yaparsanız, en beğenilen kostümü seçebilirsiniz.

19- Çorap Savaşı! 

Çoraplar oyunlarımızın vazgeçilmez materyalleri olmaya devam ediyor. Herkes bir sığınak bulsun ve cephaneliğini hazırlasın! Yumuşak toplar haline getirdiğiniz çoraplar ile vurulmamaya çalışın, vurulan oyundan çıkar! Minik düşmanınız vicdanlıysa belki size pansuman yapabilir. :) 

20 - Evet- Hayır oyunu!

Belirlediğiniz sahnede bir sunucu ve bir yarışmacı olsun. Sunucu yarışmacıya çeşitli sorular sorarak “Evet”, “hayır” dedirtmeye çalışsın. Yarışmacı, yasaklı iki kelimeyi söylememek için dirensin. Sorular mı önce bitecek yoksa “evet, hayır” kelimeleri mi kullanılacak bilmiyoruz ama dilbazların avantajlı olacağı kesin!

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

BONUS!

BONUS!

Her oyunu oynadık diyorsanız son çare olarak,

Canım Sıkıldı Kavanozu!

Evde yapabileceklerinizi küçük kağıtlara yazıp bir kavanozun içine atın ve kavanozu evin ulaşılabilir bir köşesine koyun. İster kendiniz ister “Anneee! Babaaaa! Canım çok sıkıldııııı!” diyen çocuğunuz gidip kavanozdan bir kağıt seçsin ve eğlence başlasın!

Örnek liste,

-Kek yapalım

-Kitap okuyalım

-Resim yapalım

-Meyve salatası yapalım

-Kurabiye yapalım

-Akrabalarımızı arayalım

-Arkadaşını ara

-Oyuncakları ayıralım

-Kutu oyunu oynayalım

-Bilmece soralım

-Fotoğraf çekelim

-Film keyfi yapalım

-Sokak hayvanlarına yemek götürelim

Bu yazı Gamfed Türkiye Gönüllülerinden Seher Taşcıoğlu Tavlı’nın katkılarıyla yazılmıştır.

Twitter

Instagram

Linkedln

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
2
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın