Görüş Bildir
Haberler
Enderun Usulü Teravih Nedir? Enderun Usulü Teravih Namazı Nasıl Kılınır?

Enderun Usulü Teravih Nedir? Enderun Usulü Teravih Namazı Nasıl Kılınır?

CansinA
11.04.2022 - 14:41

Ramazan ayında oruç başta olmak üzere çeşitli ibadetlerini yerine getirecek ve diğer ibadetlere de ağırlık verecek olan Müslüman vatandaşlar büyük bir heyecan yaşıyor. Ramazan ayında oruçtan sonra en önemli ibadetlerden birisi de namaz kılmak. Her akşam iftar açıldıktan sonra belirli vakitlerde Müslümanlar toplu bir şekilde teravih namazı kılarak ibadetlerini yerine getiriyor. Covid-19 kısıtlamaları sebebiyle iki senedir camilerde birlikte teravih namazını kılamayan vatandaşlar, bu sene kısıtlamaların kaldırılmasıyla teravihe gitmeye başladı. Teravih namazları arasında en çok araştırılanlardan biri de Enderun usulü Teravih namazı oldu. Peki, Enderun usulü Teravih namazı nedir? Enderun usulü Teravih namazı nasıl kılınır? Detaylar haberimizde...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Covid-19 kısıtlamaları sebebiyle vatandaşlar iki senedir camilerde beraber teravih namazını kılamıyordu. Tedbirlerin gevşetilmesiyle birlikte camilerde teravih namazlarının kılınabileceği açıklandı. Bununla birlikte vatandaşların en çok araştırdığı konulardan birisi de Enderun usulü Teravih namazı oldu. Peki, Enderun usulü Teravih namazı nedir? Enderun usulü Teravih namazı nasıl kılınır? İşte detaylar...

Enderun Usulü Teravih Namazı Nedir?

Enderun Usulü Teravih Namazı Nedir?

Adını Osmanlı’daki Enderun Mektebi’nden alan Enderun usulü Teravih namazı, saraydaki Enderun Mektebi’nden çıkan hocaların kıldırdığı namaz olarak bilinmektedir. Bu sebepten ötürü de, günümüze kadar Enderun Usulü Teravih Namazı olarak gelmiştir. Osmanlı zamanında başlayan ve 2022 yılına kadar gelen Enderun Teravih’ini ilk defa ortaya koyan kişinin Buhurizade Mustafa Itri Efendi olduğu rivayet edilmektedir.

Enderun Usulü Teravih Namazı Nasıl Kılınır?

Enderun Usulü Teravih Namazı Nasıl Kılınır?

Bu Teravih, iki şekilde kılınır. 

Birincisinde; İmam, müezzinleri makam geçkileri ile yönlendirir, ikincisinde ise makamlar arasındaki geçkileri müezzinler sağlar. 

Buna göre ilk gecede geçkileri müezzinler sağlar. Namazda Fatiha'dan sonra okunan zamm-ı sureler ise rastgele seçilmez. Manalarına bakılarak tertip edilirler. Seçilen ayetler, daha çok rahmet ayetleri ve tesbih ayetleridir. İlk on günde Ramazan ayına ulaşmaktan duyulan sevincin dile getirildiği ilahiler, ikinci on günde yerini Allah’tan rahmet ve merhamet niyaz eden ilahilere bırakır. Son on günde ise Ramazan’ın uğurlanmasından duyulan hüzünlü ilahiler tercih edilir. Kısacası Enderun Teravih Namazı, her dört rekatı Türk Musiki’nin farklı makamlarında kılınan ve bu makamların ilahilerle süslendiği, müezzinlerin ise makamlar arasında geçişi salavat eşliğinde yaptığı bir gelenektir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın