En Tutkulu Aşıkları Bile Evlenmekten Vazgeçirebilecek Tuhaflıkta 11 Gerdek Gecesi Geleneği
'Yok artık!' demeye hazırsanız buyrun başlayalım...
1. Eski bir Fransız geleneğine göre, düğünden sonra çiftin arkadaşları evin önüne gelir ve tencere tava çalmaya başlar. Gürültüye kapıya çıkan çiftin gelen kişilere yiyecek içecek servisi yapması da adetten. Buna “chiverie” deniyor.
2. Afrika'da geleneklere göre gerdek gecesine anneler de eşlik ediyor. Bunun amaci, geceyi nasıl geçirecekleri konusunda çifte yardımcı olmak, yani onları bir nevi eğitmek. Bence açık ara en tuhaf gelenek bu.
3. Kenya'daki bir Masai düğününde, gelin köyünü kocasıyla terk etmeden hemen önce, gelinin babası kızının başına ve göğüslerine tükürüyor. Bu şekilde bir kutsama yapılıyor. Ayrıca gelin ilk gece için evine doğru yürürken de asla dönüp arkasına bakmaması gerekiyor.
4. Kore'deki geleneğe göre damadın gerdek gecesinden önce, ölü balıklar ve bambu çubuklarla temiz bir dayak yemesi gerekiyor.
5. Guam yasasına göre bakirelerin evlenmesi yasak. Bu sebeple Guam'da tam zamanlı işi seyahat etmek ve genç bakire kızlarla seks yapmak olan erkekler olduğu söyleniyor. Kısacası kızlar, evlenmeden önce eğer bakirelerse, bunun için bir erkeğe para ödüyorlar.
6. Bazı kültürlerde yer bulan çok değişik bir gelenek var ki o da yatak seromonisi. Bir nevi ilk gece dikizi...Yeni evli çift, aileleri, arkadaşları ve komşuları tarafından yatağa götürülüyor. Bu ritüelde, gerçekten çiftin ilk cinsel ilişkisine tanık olabilir ya da onları yatağa bırakıp odadan ayrılabilirsiniz, size kalmış.
7. Geçmiş zamanda İngiltere'de bu yatak töreni genellikle bir rahibin yatağı kutsamasıyla başlıyormuş. Hemen ardından yeni evliler tatlı ve baharatlı şarap içip, ilk cinsel ilişki için yatağa geçerlermiş. Sağdıçlar ve nedimeler de yeni evli çiftin yatağının yanına otururmuş. Sonunda perdeler yatağın etrafına çekilir ve nihayet taze gelin ve damat yalnız bırakılırmış.
8. 16. yüzyılda Almanya'da yatak töreni, davulların ve müstehcen seslerin eşliğinde gerçekleştirilirdi. Bu sesli törenden sonra çift yalnız bırakılır ve konuklar yüksek sesle kutlamaya devam ederdi. Yüksek sesle kutlamanın amacı da yeni evli çiftin çıkardığı sesleri duymamak...
9. İskandinavya'da en seçkin düğün misafiri kimse, o çifti yatağa götürürmüş. Daha sonra yemekler hazırlanır ve yatakta hep beraber yenirmiş. Yemek yendikten sonra çift yalnız bırakılırmış.
Ritüelin önemi nedeniyle, yataklar özel olarak dekore edilirmiş. Günümüzde bu yataklar sadece sembolik olarak kullanılıyor.
10. Eski bir Azerbaycan geleneği olan kanlı çarşafı düğünde misafirlere gösterme olayı, günümüzde Gürcistan'da hala uygulanıyor. Gürcistan'da 'yenge' denilen yaşı büyük bir akrabanın genç çifte ilk gecenin stresini atmaları için tavsiyeler vermesi, ilk gece onlara eşlik etmesi ve daha sonra yapılacak düğün yemeğinde kanlı çarşafı tüm misafirlere göstermesi gerekiyor. Bu arada bu 'yenge' denilen kişinin bakire olmaması gerekiyor.
Yenge, düğün gününde damadın evine gelen bir kadındır. Gelinin bekaretinden sorumludur ve ilk geceden sonra evden ayrılır. Kural olarak, gelinin bir akrabası yenge olarak seçilir ve bu kişinin mutlaka bir erkekle cinsel ilişki deneyimi olmalıdır. Bu nedenle genç bekar kadınlar yenge olamaz.
Yenge yeni evlilerin yatak odasının kapısında nöbet tutar ve çift ilk cinsel ilişkilerini bitirir bitirmez, gelinin bekaretini kanıtlamak için kan lekeli çarşafı alır. İki gün sonra damadın ailesinin, kızın akrabalarının da katıldığı bir kutlama bayramı yapılır. Yenge, kan lekeli çarşafı misafirlere gösterir ve gelin bekaret ‘testini 'tüm akrabaların huzurunda başarıyla geçmiş olur. Daha sonra konuklar, yeni evli çifti 'iyi' bir aile kurduğu için kutlarlar.
Bizde de bazı yörelerde kanlı çarşaf asma adeti olsa da bu biraz abartı değil mi sizce de? Kim düğünde yemek yerken kanlı çarşaf görmek ister ki? 😆
11. Gürcistan'ın aksine Kamchadal'da bakirelik hiç hoş karşılanmıyor. Kamchadal'lı damat evlendiği kızın bakire olduğunu anladığında, kayınvalidesine “kızının yetişmesinde çok ihmalkar davrandığı” için sitem edermiş.
Birçok yerde bekaretin evlilik için bir engel olarak kabul edilmesinin elbette bir sebebi var. Kamchadal'da kabilenin herhangi bir üyesinin kanını dökmek yasak olduğu için damatlar bu kuralı ihlal etmek istemiyormuş.
Yorum Yazın
Sayin onedio bu tip mahrem ve eltim durunlarayi fantazi gibi niye paylasiyorsunuz biraz edep yahu
2# anasina bak kizini al soylemini cok farkli benisemisler.
#1 numaralı Fransız geleneğine konan görsel çok tel maşa olmuş. Fotoğraf Atina Syntagma meydanında çekilmiş ve fotoğraftaki kişiler Yunan. Bu durumda ben niy... Devamını Gör