Görüş Bildir
Haberler
Emniyet: Renkli Cama 172 Lira Ceza

Emniyet: Renkli Cama 172 Lira Ceza

ATKN
05.12.2014 - 15:56
İçeriğin Devamı Aşağıda

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Uygulama ve Denetleme Dairesi Başkanlığı, araçların camlarının görüntüsünü değiştirecek seviyede renkli cam kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılmasının cezasının 172 lira olduğunu açıkladı.

Bir vatandaşın, 'Renkli camlar ve araç camlarına film takılması yasal mı?' sorusunu cevaplandıran Trafik Uygulama ve Denetleme Dairesi Başkanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca çıkartılan 'Motorlu Araçlar ve Römorkları Tip Onayı Yönetmeliği' ve 'Motorlu Araçlar ve Römorklarının Emniyet Camları ve Cam Malzemeleri ile İlgili Tip Onayı Yönetmeliği' ile camların uyması gereken teknik şartların belirlendiğini bildirdi. Daire başkanlığından yapılan açıklamada, 'Mevzuatlardaki tariflerin kapsamında olmayan emniyet camının; ışık geçirgenliği yüzde 70’in altında ise muhtelif deney işleminden geçmesi ve buna Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan ulusal tip onayı alınması gerekmekte olup, tip onayı düzenlenen bu tür renkli camların 'E' veya 'e' işaretinin yanında 'V' sembolü ile gösterilmesi zarureti bulunmaktadır. Bu itibarla, araçlarda bulunan renkli camların yukarıda belirtilen teknik mevzuata uygun olması gerekmektedir.' denildi.

Açıklamada, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 'Araçların teknik şartlara uygunluğu' başlıklı 30'uncu maddesinde, 'Araçların, esasları yönetmelikte belirtilen şekilde ve tarzda teknik şartlara uygun durumda bulundurulması zorunludur.' hükmünün bulunduğu hatırlatıldı. Daire açıklamasında şu ifadelere yer verildi: 'Eksiklik ve bozuklukları bulunan araçlarla, görüşü engelleyecek veya bir kaza halinde içindekiler için tehlikeli olabilecek süs, aksesuar, eşya ve çıkıntıları olan araçları kullanmak, karayolunu kullananlar için tehlike yaratacak şekilde olan veya görüşü engelleyecek ve çevredekileri rahatsız edecek derecede duman veya gürültü çıkaran araçları kullanmanın cezası 2014 yılı için 172 lira olarak uygulanıyor. Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 63'üncü maddesinin son fıkrasında da, 'Taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır.' denilmektedir. Bu nedenle, araçlarında cam filmi taktığı tespit edilen sürücülere 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 30/1-b maddesi hükmü gereğince 172 lira idari para cezası uygulanır.'

SİS FARLARI HER ZAMAN KULLANILAMAZ

Trafik Uygulama ve Denetleme Dairesi Başkanlığı, 'Araçlarda bulunan sis farları nasıl kullanılmalıdır?' sorusunu da değerlendirdi. Başkanlık tarafından yapılan açıklamada, '2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun Işıkların kullanılması başlığı altındaki 64'üncü maddesinin birinci paragrafının (b) bendinin bir numaralı alt bendinde; 'Gece sis ışıklarının; sisli, karlı ve sağanak yağmurlu havalar dışında diğer farlarla birlikte yakılması yasaktır.' hükmü mevcuttur.' denildi.

Bugün

Kaynak: http://gundem.bugun.com.tr/cezasi-172...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0