Görüş Bildir
Haberler
Düşük Tansiyon Nasıl Yükseltilir? Düşük Tansiyon Neden Olur?

Düşük Tansiyon Nasıl Yükseltilir? Düşük Tansiyon Neden Olur?

Şebnem Sucu
02.08.2021 - 12:41

Düşük tansiyon tıp literatüründe hipotansiyon olarak ifade edilmektedir. Ciddi bir belirginliğe sahip olmadığı sürece kişilerde semptom oluşturmamakla birlikte hayati bir tehlike de oluşturmamaktadır. Tansiyon düşüklüğü birçok farklı problemden oluşabileceği gibi sürekli tekrarlaması halinde hastalığı seyrine paralel olarak gerekli tedavi yöntemlerine gidilmesi gerekir. Peki, düşük tansiyon nasıl yükseltilir? İşte konuyla ilgili bilinmesi gerekenler…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kan basıncı değerlerinin 9/6 değerlerinin altında olması halinde düşün tansiyon ortaya çıkmaktadır. Ancak düşük tansiyon her zaman bir problem teşkil etmemektedir. Uzmanlar düşük tansiyona sahip olan bireylerin uzun yaşama eğilimine sahip olduklarını belirtmektedir. Bu durumda ise düşük tansiyon tercih edilebilir bir durum olarak nitelendirilebilir. Öte yandan hastaların birçoğunda düşük tansiyon beraberinde baş dönmesi ve bayılmaları getirir. Anormal derecede düşük tansiyon ise hayati tehlike oluşturabilecek nedenler arasında yer almaktadır.  Peki, düşük tansiyon nasıl yükseltilir? İşte merak ettiğiniz tüm detaylar…

Düşük Tansiyon Neden Olur?

Düşük Tansiyon Neden Olur?

Düşük tansiyonun oluşmasının altında yatan pek çok risk faktörü bulunmaktadır. Tansiyon gün içerisinde solunum ritmine, vücut pozisyonuna, fiziksel duruma, stres ve kullanılan ilaçlara bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Hatta tüketilen besinler ve günün saati düşük tansiyonu etkileyen faktörler arasında yer alır.

Vücudunuz aşırı su kaybettiğinde, endokrin sorunları, bazı kalp hastalıkları, troid hastalıkları, düşük kan şekeri gibi bazı hastalıklarda düşük tansiyona yol açabilir.

Öte yandan folat ve b12 vitamin eksikliği, kalp ilaçları ve diüretik haplar gibi bazı ilaçlar vücutta kırmızı kan hücrelerini oluşmasını engelleyerek düşük tansiyona sebep olabilir.

Düşük Tansiyon Nasıl Yükseltilir?

Düşük Tansiyon Nasıl Yükseltilir?

Genellikle hafif belirtilerin görüldüğü düşük tansiyon, bazı durumlarda tedavi gerektirmektedir fakat ciddi belirtiler var ise altta yatan nedenlere bağlı olarak bir tedavi yöntemine başvurulması gerekir. Bu durumda örneğin tansiyon düşüklüğü kullanılan ilaçlardan kaynaklanıyorsa kati suretle doktor kontrolü altında ilaçlar değiştirilebilir, kesilebilir ya da ilacın dozajı ayarlanabilir. Ancak düşük tansiyon rahatsızlığını nedeninin tam olarak neyden kaynaklandığı belli değilse ya da hastalığa neden olan rahatsızlığın tedavisi mümkün değilse bu noktada düşük tansiyonu yükseltme yollarına gitmek gerekir.

Düşük tansiyonu yükseltmek için tuz tüketimini arttırabilirsiniz. Ancak tuz tüketimini arttırmadan önce bu durumu önce doktorunuza danışmanız gerekir. Özellikle böbrek rahatsızlıkları olanlar düşük tansiyonu yükseltmek için farklı yollardan yararlanmalıdır.

Düşük tansiyonu yükseltmek için atılabilecek en önemli adımlardan biri de su tüketimini arttırmaktır. Böylelikle kan hacminde artış sağlanabilir ve dehidrasyon problemlerini ortadan kaldırabilirsiniz. Bunların yanı sıra düşük tansiyon rahatsızlığının önüne geçmek adına bazı yaşam tarzı alışkanlıklarını benimseyebilirsiniz. Bunlar;

- Sağlıklı beslenmek adına meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar ve balık ve yağsız tavuk gibi tüm besinleri almak faydalar yarar sağlar.

- Oturuş biçimine özen göstermek gerekir. Örnek olarak, bacakları birbiri üzerine atmadan kaçınmak faydalıdır.

- Uzandığınızda ya da çömeldiğinizde ayağa kalkarken mümkün olduğu kadar yavaş hareket etmek önemlidir.

- Ayakta iken düşük tansiyon belirtileri yaşıyorsanız sandalyeye basıp daha sonra öne eğilerek bacaklardan kalbe kan akışını teşvik edebilirsiniz.

- Düşük karbonhidratlı yiyecekler tüketmek yemeğin ardından meydana gelen düşük tansiyon problemlerini ortadan kaldırabilir.

- Alkolden mümkün olduğu kadar kaçınmak önemlidir.

- Tuzlu yiyecekler tüketemiyorsanız bazı yiyeceklerinize soya sosu ilave edebilirsiniz.

Aşağıdaki Haber de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
3
3
2
2
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın