Dünyada %2'den Daha Az Bulunan Gen: Kızıllar
Dünyada %2'den Daha Az Bulunan Gen: Kızıllar
Farklılıkları ve güzellikleri ile gözlerimizi alamadığımız kızıl gene sahip insanların bu genleri neye dayanıyor? Ülkemizde bile nadir rastladığımız bu güzellikler, aslında dünya genelinde de bir hayli az bulunuyorlar. Dünya nüfusunun %2'sinden daha az yani nadir bulunan kızıllar resesif bir gen ile aktarılıyor. Bu durum hem annenin hem de babanın kızıllık genine sahip olması demek oluyor. Güzellikleri ile bizi bizden alan kızıl insan geninin tarihi içeriğimizde. 👇
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Yahudilik inancına göre Lilith, Tanrı’nın yarattığı ilk kadın olarak bilinir ve kızıl saçlara sahip olduğu söylenir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Lilith ikisinin de eşit yaratıldığına inanır ve Âdem’in üstlüğünü reddeder. Lilith bağımsızlığın ve feminizmin kadınıdır. Çünkü erkek üstünlüğünü Tanrı’ya karşı gelebilecek ölçüde reddetmiştir. Böylelikle Havva yaratılmıştır.
Tarihte hâlâ büyücülerin ve cadıların dinî inancın temelin de var olduğu zamanlarda kızıllar, toplum tarafından cadı olarak kabul edildiğine dair de söylentiler mevcut. Bu yüzden de bir sürü kızıl kadının öldürüldüğü yine aynı söylentiler arasında yer almakta.
Yakın döneme baktığımızda, Hitler ise kızılların çoğalmaması için evlenmelerini yasakladığı da bilinen bir gerçek.
Tarihte böyle bilgilerin bulunması her ne kadar utanç kaynağı olsa da gelin biz kızıl genin neye dayandığına bakalım.👇
MC1R insanların cilt ve ten renginin oluşmasını sağlayan bir gendir. MC1R geninin oluşumu engellendiğinde vücut otomatik olarak çil oluşumunda da etkili olan melanin (kırmızı renklerden sorumlu olan protein) üretmeye başlıyor.
Kızıl gene sahip olmayan ebeveynlerin kızıl gene sahip çocuklarının olma olasılıkları %25'tir. Genellikle İskoçya ve İrlanda'da daha baskın bir şekilde görülüyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Kızıl saç rengi, MC1R (melanocortin-1 receptor) geninin mutasyona uğraması ve iki pigment olan melanin ve feomelaninin gelişimini etkilemesiyle oluşur. Bu mutasyon koyu pigment olan ömelaninin üretiminin düşmesine sebep olduğundan, cilt UV ışınına karşı daha savunmasız hâle gelir.
Araştırmacılar bu sebepten dolayı ilk kızıllara ne zaman rastlanıldığını bilmeseler de tahminlere göre bundan 20.000 ila 40.000 yıl kadar önce Afrika’nın dışına göç başladığında ortaya çıktıklarını söylüyorlar.
Ayrıca kızıl saçın Neandertallerden aktarıldığına dair tezlerde bulunmakta. Bazı araştırmalar da Neandertallerde kızıl saç geni MCR1 mutasyonu bulunsa da Homo sapienslerin bu mutasyonları Neandertallerden almadığını gösteriyor.
Geçmişte sırf farklı oldukları için birçok bahane ile eziyet gören kızıllar bugün güzellikleri ile herkesi hayran bırakıyorlar. Üstelik kendilerine yönelik festivalleri de bulunuyor. Her yıl binlerce kızıl, Hollanda’nın Breda şehrinde ‘Roodharigendag’ isimli festivalde bir araya gelip kızıl olmanın mutluluğunu kutluyorlar. Kim bu festivalde olmak istemezdi ki?
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
yüce rabbim neden kızıl olarak yaratılmadım neden bir genim eksik değil :D kızıl erkekler dm pliz :P
kızıl saç, renkli göz ve çil 3
Kızıl dedin mi akan sular saygı duruşuna geçer bende (: