Görüş Bildir
Haberler
Doğalgaz Faturasını Düşürecek Tarihi Dava Başlıyor

Doğalgaz Faturasını Düşürecek Tarihi Dava Başlıyor

Mehmet Yılmaz
17.02.2014 - 15:04 Son Güncelleme: 17.02.2014 - 15:55

Doğalgaz Faturasını Düşürecek Tarihi Dava Başlıyor

İran ile Türkiye arasındaki 'pahalı gaz' davası bugün İsviçre'nin Cenevre şehrindeki Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nde başlıyor

Türkiye ile İran ‘fahiş doğalgaz’ fiyatı yüzünden geçtiğimiz yıl mahkemelik oldu. 1996 yılında imzalanan anlaşmada belirlenen formül yüzünden Türkiye şu anda en pahalı doğalgazı İran’dan alıyor. Tahran’ın ‘fahiş’ denilebilecek bir fiyatla Türkiye’ye gaz satmasınından rahatsız olan Enerji Bakanlığı diplomatik görüşmelerden sonuç alamayınca konuyu Uluslararası Tahkim Mahkemesi’ne taşıdı.

Vatan Gazetesi’nden Ufuk Şanlı’nın haberine göre, Mahkeme başvuruyu inceledikten sonra davayı kabul ederek gündemine aldı. Bugün İsviçre’nin Cenevre kentinde ilk duruşma gerçekleşecek. Mahkeme tarafların savunmalarını dinledikten sonra 6 ay ile 1 sene arasında nihai kararını açıklayacak.

Enerji Bakanlığı’na yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Türkiye halen 1.000 metreküp fiyatı 490 dolar olan İran doğalgazının fiyatının 440 dolar seviyesine indirilmesini istiyor. Kamu şirketi Botaş kanalıyla İran’dan her yıl ortalama 8 milyar metreküp doğalgaz alınıyor. Bu gaz için yaklaşık 4 milyar dolarlık bir fatura ödeniyor. Eğer Cenevre’den lehte karar çıkarsa Türkiye’nin doğalgaz faturası 400 milyon dolar azalmış olacak.

Hedef Rus gazı seviyesi

Enerji Bakanlığı kaynakları İran doğalgazında 50-60 dolar seviyesinde bir indirim beklendiğini ifade ediyor. Bir bakanlık yetkilisi “Gazda yüzde 10-15 civarında bir indirim olmasını istiyoruz. Ancak bu halde gazını fiyatı dünya piyasalarıyla eşit hale gelecek” dedi. Türkiye halen Rus doğalgazını 440 dolara Azeri gazına ise 330 dolar ödüyor.

Ermenistan’a daha ucuza veriyor

İran her yıl ortalama 9 milyar metreküp doğalgaz satıyor. Tahran’ın iki müşterisi var. Bunlardan birisi Türkiye, diğer ise Ermenistan. Türkiye’ye yılda ortalama 8 ila 8.5 milyar metreküp arasında doğalgaz satan Tahran yönetimi Ermenistan’a da 450 milyon metreküp gaz veriyor. Ermenistan 1000 metreküp İran doğalgazı için 250-300 dolar arasında bir fiyat öderken, en büyük müşteri olan Türkiye ise aynı gaz için 490 dolar ödüyor.

Kaynak: http://ekonomiekibi.com/haber/detay/1...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın