Görüş Bildir
Haberler
Diziler Sezaryenle Doğumu Arttırıyor

Diziler Sezaryenle Doğumu Arttırıyor

guncel haber
08.07.2014 - 13:06 Son Güncelleme: 08.07.2014 - 17:40

Diziler Sezaryenle Doğumu Arttırıyor

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ayşe Duman, artan sezaryen oranları için önemli önerilerde bulunarak 'Filmlerdeki, dizilerdeki doğum sahneleri küçük kız çocuklarına, genç kızlara 'doğum ağrılıdır, doğumda kadın ciyak ciyak bağırır; demek ki acı çeker' inancını yerleştiriyor' ifadelerini kullandı.

'Sezaryen oranları neden bu kadar arttı?' sorusunun cevabının bulunması gerektiğini belirten Duman, 'Ancak bu soruya verdiğimiz cevaplarla anne adaylarına doğal doğumun kapılarını aralamış oluruz' dedi.

DOĞUM KORKUSU NORMAL DOĞUMU ENGELLER

İsteğe bağlı yapılan sezaryenlerdeki artışın en büyük sebebinin anne adayının doğum yolculuğundan korkması olduğunu belirten Duman, 'Oysa kadın bedenindeki doğum yolculuğu, bedeninde başlayan yaşam yolculuğunun tüm detayları gibi, hassasiyetle programlanmış bir kas eylemidir. Kadın, bedenindeki hiç bir kas eyleminden korkmazken doğumdan korkar. Mesaneyi boşaltmak, bağırsakları boşaltmak, ağzımızdakileri yutmak, yürümek, koşmak bizi korkutmazken doğum büyük bir korku oluşturur' diye konuştu.

DOĞUM KADINIMIZI KORKUTUYOR ÇÜNKÜ…

'Peki, zihnimizde dönüp duran doğum korkularının sebebi nedir?' diye soran Duman, 'Filmlerdeki, dizilerdeki doğum sahneleri küçük kız çocuklarına, genç kızlara 'doğum ağrılıdır, doğumda kadın ciyak ciyak bağırır; demek ki acı çeker' inancını yerleştiriyor. Bu inanç kalıplarıyla doğumu yaklaşan anne adaylarının bedenini saran korkunun gerginliği, doğumun en büyük düşmanı oluyor. Zira korku dolu gergin bir bedende işleyen bu süreç, doğum yolunda kasılan bebeğin ilerleyişini ağrılı veya imkânsız hale getiriyor. Bunu hisseden korkulu anne sezaryeni tercih ediyor. Hâlbuki korkularından dolayı tercih ettiği sezaryen, hem bebeği hem kendi sağlığı için olumsuz durumlar oluşturabiliyor' ifadelerini kullandı.

DİZİ VE FİLMLERDEKİ DOĞUM SAHNELERİ DENETLENMELİDİR

Negatif hipnozlarla oluşan doğum korkularını ve artan sezaryen oranlarını engellemenin en basit yolunun negatif hipnozları oluşturmamak olduğunu söyleyen Duman, bu anlamda görsel basın ve dizi film yapımcılarının toplumu, sağlığı, gelecek nesilleri ilgilendiren mesajlar verirken nelere yol açtıklarının farkında olmaları gerektiğini belirtti. Duman buna dikkat etmeyenlerin ise yetkin kurumlarca denetlenmeleri gerektiğini ifade etti.

'Negatif hipnozların oluşmasında bu kadar etkin olan görsel medyadan, pozitif hipnozların oluşturulmasında faydalanılmalıdır' diyen Duman, 'Ağrılı ve sancılı doğum sahneleri yerine, kendi doğallığında seyreden bir doğum yolculuğu, annenin farkındalığı, doğru doğum yöntemleri ve yolculuğun sonundaki huzur ve güveni hissettiren doğum sahneleri ön plana çıkarılmalıdır. Böylelikle hem negatif hipnozların oluşmasına engel olunacak; hem de doğal doğumu teşvik anlamında ciddi adımlar atılacaktır' şeklinde konuştu.

Kaynak: http://www.trthaber.com/haber/saglik/...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın