Görüş Bildir
Haberler
Dış Gebelik Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tanı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dış Gebelik Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tanı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şebnem Sucu
08.10.2021 - 13:49

Normal gebelikten farksız belirtilere sahip olan dış gebelik, sağlıklı ve normal bir gebelik değildir. Tüm gebelerin risk altında olduğu dış gebelik varlığında durumun acilen sonlandırılması gerekir. Zira embriyo fallop tüpüne zarar vererek ölüme varan ciddi komplikasyonlara neden olmaktadır. Teşhisi konduğu andan itibaren hamileliğin anneye zarar vermemesi için acilen müdahale edilmesi şarttır. Bu sebeple dış gebelik nedir, belirtileri nelerdir? Sorusunu detaylı olarak ele alacağız. Dış gebelik tanı ve tedavisi konusuna değineceğiz…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dış gebeliğe sebep olan pek çok faktör bulunmaktadır. Bunlar arasında en önemlisi önceden yaşanan bir dış gebeliğin varlığıdır. Bu durum dış gebeliğin yeniden oluma riskini arttırmaktadır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, tüp bebek tedavisi, 35 yaş üzerinde olmak, sigara kullanımı gibi pek çok etken kadınlarda dış gebeliğin önemli nedenleri arasında yer alır. Dış gebelik kadınlarda fallop tüpüne ciddi hasar verebileceğinden müdahalenin gecikmesi tehlike arz eden iç kanamalara neden olabilir. Kan testleri ve ultrason ile tespit edilen dış gebelik, hamilelik belirtilerine benzer semptomlara sebep olsa da, döllenen yumurtanın olması gerektiği yerde büyümemesi dış gebelik septomlarını daha belirgin kılmaktadır. Ayrıca dış gebelikte erken teşhis ile tedavide başarı oranı artmaktadır. İşte dış gebelik hakkında merak edilen tüm soruların yanıtları…

Dış Gebelik Nedir?

Dış Gebelik Nedir?

Yumurta hücresinin sperm ile birleşmesi halinde döllenme meydana gelir. Sperm ve yumurtanın döllenmenin ardından yerleşmesi gereken yer rahimdir. Ancak döllenen yumurtanın rahim dışında herhangi bir yere yerleşmesi ve büyümesi dış gebelik olarak tanımlanır. Genellikle dış gebelik fallop tüpünde oluşur. Bazı kadınlarda ise karın boşluğu ya da vajinaya bağlı konumda yer alan serviks gibi farklı bölgelerde dış gebelik meydana gelebilir.

Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Dış gebelik başlangıçta normal gebelikle aynı belirtiler gösterir. Hepimizin bildiği üzere hamilelik belirtileri adetin gecikmesi, mide bulantısı ve memelerde hassasiyet olarak sıralanabilir. Dış gebeliğin büyümesi klasik hamilelik belirtilerinden farklı belirtileri ortaya çıkarır. İşte genel hatları ile dış gebelik belirtileri şöyledir;

  • Karnın bir tarafında oluşan şiddetli ağrılar

  • Vajinal kanama, lekelenme

  • Kilo verme

  • Baş dönmesi

  • Bayılma

  • Bıçak saplanması şeklinde sert ağrılar

  • Sindirim sistemi bozuklukları

  • Rektal basınç

Dış Gebelik Teşhisi

Dış Gebelik Teşhisi

Dış gebelik belirtilerine sahip olan kadınların mutlaka doktoru ziyaret etmesi gerekir. Günümüzde dış gebeliğin teşhisi kolayca tespit edilmektedir. kadınlarda üreme organının bulunduğu alanın ultrason muayenesi ile teşhisi konabilir. Varlığı tespit edildiğinde Beta HCG testi yapılır. Böylelikle kandaki gebelik hormon oranını tespit edilir. Dış gebelik halinde Beta HCG testinde hormonlar daha az bulunur. Sağlıklı gebeliklerde bu testler 48 saat aralıklar yapıldığında Beta HCG değerinde artış meydana gelir. Ancak dış gebelikte bu hızda azalma görülür. Ayrıca yapılan progesteron testinde, hormon değerlerinde azalma söz konusudur. Bu testler gebeliğin normal bir şekilde ilerlemediğini gösterir. Kesin olarak ultrason ile saptandıktan sonra vakit kaybetmeden tedaviye başlanır.

Dış Gebelik Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dış Gebelik Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dış gebelik genellikle gebeliğin 5-14. haftaları arasında belirtini gösterir. Dış gebeliğin tanısının konmasının ardından en uygun tedavi ile gebelik sonlandırılır. Bu nokta da genellikle cerrahi operasyonlar tedavide sık kullanılmaktadır. Pek çok farklı yöntem bulunur fakat laparoskobik yöntemler dış gebelik tedavisinde sıkça başvurulan bir yöntemdir. Yapılan bu tekniğin avantajlarından biri de açılan yaraların küçük olması neticesinde vücuttaki yara izleri de küçük olmaktadır. Dış gebelikte ilaç tedavisi de mevcuttur. Medikal tedavinin yapılması için embriyoda kalp aktivitesi bulunması ve hormon değerlerinin uygun seviyelerde olması gerekir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
1
1
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın