Görüş Bildir
Haberler
DHKP-C'li Akkol İade Edilmeyecek

DHKP-C'li Akkol İade Edilmeyecek

adem kara
02.05.2014 - 10:47 Son Güncelleme: 02.05.2014 - 11:33
İçeriğin Devamı Aşağıda

Yunanistan’da Temyiz mahkemesi, bir süre önce Atina’da yakalanan Sabancı suikastı zanlısı İsmail Akkol'un Türkiye’ye iade edilmesi yönündeki talebi reddetti.

Yunanistan’daki Larisa Temyiz Mahkemesi, Özdemir Sabancı suikastı sanıklarından olan ve hakkında kırmızı bültenle yakalama kararı bulunan İsmail Akkol’un Türkiye’ye iade edilmemesine karar verdi.

Mahkemenin kararının gerekçesiyle ilgili bilgi verilmedi. Türkiye’den Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Dayanışma Derneği (TAYAD) Başkanı Behiç Aşçı'nın, Akkol'un savunma avukatlığını yaptığı duruşma sırasında DHKP-C sempatizanı bir grup ile polis arasında arbede yaşandığı, 2 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Atina'da ‘Cengiz Bayır’ takma adıyla bilinen ve DHKP-C'nin kilit isimlerinden biri olarak görülen 41 yaşındaki Akkol, Şubat 2014’te Atina’da mühimmat ele geçirilen bir hücre evinde, Hüseyin Fevzi Tekin, Murat Korkut ve Bilgehan Karpat ile yakalanmıştı.

Yunan mahkemeleri daha önce de Hüseyin Fevzi Tekin ile Sakız Adası açıklarında ele geçirilen silah yüklü botta yakalanan terör örgütü DHKP-C üyesi Hasan Biber ile Mehmet Yayla'nın da Türkiye'ye iade edilmemesi yönünde karar vermişti.

Türkiye iade taleplerine yanıt alamamaktan şikayetçi

Ankara ve Atina arasında suçluların iadesine yönelik anlaşma 1939’da imzalandı. Ancak adi suçlar söz konusu olunca işleyen anlaşma maddeleri, terör ya da politik suçlarda kolay kolay devreye girmiyor. Dönemin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Roma’da 2012 yılında düzenlenen İnterpol toplantısında, “Son 20 yıl içerisinde kırmızı bülten ile uluslararası seviyede aranan teröristlere ait 399 adet iade talebimizin ancak 33'ünün kabul edilmesini mânidar buluyoruz.” demişti.

Suçluların iadesi süreci

Suçluların iadesi ya ikili anlaşmalar çerçevesinde ya da ‘Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi’ uyarınca yapılıyor. Eğer şüphelilerin bulunduğu ülke biliniyorsa ve o ülke ile iade anlaşması varsa, iade evrakı düzenleniyor ve sanık isteniyor. Yurtdışında olduğu bilinen ancak bulunduğu ülke tespit edilemeyen şüpheliler hakkında ise Interpol Genel Sekreterliği'nce kırmızı bülten çıkartılıyor. Kırmızı bülten çıkıncaya kadarki sürede olası bir gecikmeyi önlemek içinse bir yıl süreyle geçerliliği olan 'difüzyon mesajı' yayınlanıyor. Yunanistan'da yakalanan İsmail Akkol 18 yıldır kırmızı bültenle aranıyordu.

Kaynak: Al Jazeera ve AA

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/dhk...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
1
0
0
0
0