Dev Kaplumbağalar Sesle Yönlendiriyor
Dev Kaplumbağalar Sesle Yönlendiriyor
Bilim insanları, dev Güney Amerika nehir kaplumbağalarının farklı davranışlar için farklı sesler çıkarabildiğini, böylece yavruları ile ilgilenip koordinasyon sağlayabildiğini tespit etti.
ABD'li ve Brezilyalı araştırmacılar, Güney Amerika nehir kaplumbağalarının üstün iletişim ve sosyal davranış özellikleri bulunduğunu tespit etti. Herpetologica dergisinde yayımlanan araştırmada, dev kabukları ve uzun ömürleriyle bilinen kaplumbağalar, farklı sesler çıkararak sosyal davranışlarını koordine edebiliyor, dişi kaplumbağalar ise yavrularına farklı seslerle komut verebiliyor.
Vahşi Doğayı Koruma Topluluğu (WSC) Brezilya Programı'nda yer alan Dr. Camila Ferrara, ilk kez kaplumbağalar üzerinde anne-yavru etkileşimini gözlemleme şansı bulduklarını belirtti. Ferrara, 'kaplumbağaların çıkardığı kendine has çeşitli seslerin henüz ne anlama geldiğini kesin olarak bilmediklerini, dev kaplumbağaların sosyal davranışlarının sandıklarından çok daha karmaşık olduğunu' ifade etti.
Yapılan araştırmada, Podocnemis expansa kaplumbağalarının yuva kurma sürecinde sergiledikleri sosyal davranışlar hakkında da yeni bilgiler elde edildi. Ferrara ve meslektaşları Eylül 2009 ile Ekim 2010 arasında yaptıkları gözlemlerde, kaplumbağaların akustik mekanizma kullanarak nasıl hareket ettiklerini inceledi.
Mesafe ve bölgeye göre değişiyor
Söz konusu zaman aralığında, kaplumbağalar sulak ormanlardan kumsallara göç etti, yumurtalarını sahile bıraktı. Yavrular yumurtalardan çıktıktan sonra kaplumbağa sürüsü ormana geri döndü. Araştırmacılar, kaplumbağaların ormandan çıkarken, kumsala akın ederken, suyun içinde yumurtalarını bırakırken ve yumurtadan çıkan yavrularını beklerken seslerini kaydetti.
Toplamda altı farklı ses tespit eden araştırmacılar, kaplumbağaların göç ve yavrulama sürecindeki davranışlarını nasıl organize ettikleri hakkında önemli bilgilere ulaştı. Altı ses, Brezilya Amazon ormanlarındaki Rio Trombetas bölgesinde yapılan 220 saatlik kayıt süresinde, 270 kaplumbağadan alınan seslerin spektrografik analizden geçirilmesiyle elde edildi.
Kaplumbağaların ormandan çıkarken çıkardıkları seslerin yüksek frekanslı olması, dev sürüngenler arasında daha fazla mesafe bulunmasına bağlandı. Kısa mesafe ve sığ suların olduğu kumsalda ise kaplumbağalar düşük frekanslı seslerle iletişim kurdu.
WSC Latin Amerika ve Karayip Programı Direktörü Dr. Julie Kunen, 'yapılan çalışma ve benzerlerinin, hayvanların bireysel olarak ve çevreleriyle iletişimlerini anlamak adına çok önemli bir yer tuttuğunu' belirtti. Kunen, Güney Amerika nehir kaplumbağalarının korunması ve daha fazla araştırılmasıyla sürüngenleri daha iyi anlayacaklarını söyledi.
Kaynak: Al Jazeera