Demir Eksikliğini Ortaya Çıkaran Ferritin Nedir? Ferritin Hakkında Bilmeniz Gereken 6 Şey!
Ferritin, vücudumuzda demir depolamakla sorumlu olan bir proteindir. Vücudumuzda yer alan demir Ferritin proteininde saklanır ve yavaşça bırakılır.
Gelin hep birlikte vücudumuzda önemli bir yere sahip olan Ferritin nedir(ne demek), eksikliği ve düşüklüğü nelere neden olur gelin hep birlikte inceleyelim.
Ferritin Nedir? Vücutta Nerelerde Bulunur?

Ferritin, vücutta demiri depolayan proteindir. Karaciğer, dalak, iskelet kasları ve kemik iliğinde bulunmaktadır. Ferritin kanda çok az miktarda bulunur ve ölçmek için ferritin testi yapılır.
Ferritin Eksikliği(Düşüklüğü) Neden Olur?

Demir eksikliği, mide ve bağırsak hastalıkları, C vitamini eksikliği, alkol ve sigara tüketimi, tiroid ve bağırsak iltihabı gibi eksiklik ve hastalıklar Ferritin eksikliğine neden olmaktadır.
Ferritin Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?

Ferritin düştüğünde enerjiniz düşer ve saç dökülmesi başlayabilir. Bununla birlikte tiroid hastalıklar baş gösterebilir. Aynı zamanda tiroid hastalıkları da ortaya çıkabilir. Solunum problemler ve tırnaklarda kolay kırılma meydana çıkabilir. Bu belirtilerin hepsi veya bazıları aynı anda görülebilirken sadece bir tanesi de etkili olabilir.
Ferritin Yüksekliği Neden Olur?

Vücuttaki ferritini yükselten etmenler arasında hepatit, iltihabik hastalıklar, kan hastalıkları, aşırı demir alımı, anemi, karaciğer hastalıkları, lenfoma ve lösemi bulunmaktadır.
Ferritin Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

Ferritin yüksekliği aşağıda durumlar ortaya çıktığında oluşmuş olabilir;
Ciltte kararma
Uykuya benzer bir uyuşukluk hali yani Letarji
Yorgunluk ve halsizlik
Karın ağrısı
Cinsel performansın düşmesi
Kalp ve damar hastalıkları
Kalp çarpıntısı
Nedeni bulunamayan hızlı kilo kaybı
İdeal Ferritin Değerleri Nelerdir?

Normal ferritin seviyesi erkeklerde 12-300ng/ml, kadınlarda ise 12-150 ng/ml aralığı olarak kabul edilir.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın